Menu Zavřít

12 let bude v sudu zrát...

26. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Skotská palírna whisky The Macallan spustila ojedinělý projekt En Primeur

BRAND24

… dvanáct let ji pak budeme v krvi mít. Po těchto slovech Martin Svoboda, zástupce sdružení milovníků single malt whisky, které si říká 12 men of Tyn(e), podepsal smlouvu na dva sudy single maltky ze skotské palírny The Macallan. Sdružení dvanácti českých podnikatelů, manažerů, bankéřů, inženýrů a advokátů tak opět pokročilo ve svém předsevzetí získat z každé oblasti Skotska alespoň jeden sud oblíbené whisky. The Macallan, jedna z nejoceňovanějších značek, která bývá považována za Rolls-Royce mezi jednosladovými whiskami, byla favoritem od samého vzniku nápadu. „O single cask programy jsme se začali zajímat již v roce 2003, Macallan ho ale v té době nenabízel,“ řekl Svoboda týdeníku EURO před třemi lety, kdy si dvanáct mužů od Týna pořídilo první „dítě“ – sud číslo 6369 (s rokem plnění 1973 a v ceně více než milionu korun) z nejseverněji položené palírny Highland Park na skotských Orknejích (EURO č. 45/2007).
Dva sudy z Macallanu jsou ale tak trochu jiná liga. Před necelými dvěma lety totiž palírna spustila exkluzivní a u whisek ojedinělý program En Primeur, běžný spíše u vinařů. Koupí sudů si sdružení pořídilo něco, co ještě neexistuje – En Primeur nabízí možnost objednat si a předem zaplatit sud na míru, od jeho velikosti přes druh dubového dřeva až po délku zrání. Dvanáct mužů od Týna má jasno: oba 250litrové sudy budou z evropského dubu, v nichž předtím bylo sherry a které výslednému moku předávají tmavou a bohatou barvu. Jeden sud (cena se pohybuje mezi sedmi až osmi tisíci librami) si nechají stočit do lahví s osobní etiketou po dvanácti letech, což je minimální doba, po kterou musí whisky ve sklepech Macallanu zrát. „U druhého uvidíme, jak se bude whisky vyvíjet, záležet bude i na tom, zda se budeme chtít výsledného produktu dožít,“ dodává Svoboda.
Plnění sudů proběhne za účasti jejich majitelů na přelomu léta a podzimu. Celý postup a proces zrání bude pečlivě zaznamenán do osobní knihy, kterou palírna předá majitelům při stáčení do lahví. A dál? „Nyní je favoritem Laphroaig, single malt whisky z ostrova Isle of Islay,“ říká Svoboda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).