Menu Zavřít

Někdo tady brzdí

14. 9. 2016
Autor: Redakce

Úspěšnost ministra Babiše šokuje. Plánoval sedmdesátimiliardový schodek, stimuloval ekonomiku, přidával důchodcům, ale hospodaření státu zůstane možná na konci roku vyrovnané. Definitivně se tak má potvrdit neuvěřitelná škodlivost Kalouskova škrcení ekonomického růstu na počátku desetiletí.

Pomiňme protentokrát, že růst daňových výnosů je dán zejména zvýšením DPH a zavedení solidární přirážky pro bohaté v roce 2012 a krátkodobými faktory nízkých odpisů v letech následujících po krizové investiční abstinenci v ekonomice. Nespekulujme ani o prodlužování splatnosti vratek DPH ze strany finančních úřadů, na nějž si v poslední době podnikatelé zhusta stěžují.

Podívejme se raději na výdaje, které mají dopovat ten úžasný hospodářský růst. Budeme asi dost překvapeni. Kapitálové výdaje státu, tedy to, co opravdu má nějaký prorůstový potenciál, meziročně poklesly o třicet miliard korun. Dobře, loni byl mimořádný příjem z unie na konci rozpočtového období. Ale ony jsou i v případě výdajů z tuzemských roků nižší i v rozpočtované podobě a ani ta zřetelně snížená suma se nedaří utratit.


Přečtěte si další komentáře autora:

Volkswagen je už nabouraný dostatečně

Napravená chybička

Štěstíčko z Bruselu


Naplánované letošní výdaje státu na investice ve výši zhruba osmdesát miliard korun jsou hluboko pod škrtícími Kalouskovými rozpočty, kdy stát investoval kolem sto miliard ročně. Z vlastních tuzemských zdrojů bez započtení financí EU to bylo zhruba stejně jako dnes. Lze očekávat, že nevyčerpaná částka státních investic překročí letos deset miliard korun. Není tak moc jasné, proč na příští rok hodlá vláda navýšit investice o nějakých 24 miliard korun, když je opět jen těžko utratí. Navíc kapitálové výdaje ve výši 103 miliard na rok 2017 jsou pořád deset miliard pod investicemi Nečasovy vlády v roce 2012.

A do Sněmovny v těchto dnech putuje státní rozpočet, který po tom letošním vyrovnaném výsledku, nabízí šedesátimiliardový schodek. To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují. A ještě na záporný úrok. A po nás potopa. Takže kdo nám to tady brzdí tu naši zpomalující ekonomiku.


Čtěte také:

BRAND24

Babiš si loni mimo politiku přivydělal 138 milionů, Kalousek nic

Přebytek rozpočtu vzrostl. V srpnu dosáhl 81 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).