Menu Zavřít

Musíme si pomáhat. A podvádět

11. 4. 2016
Autor: Euro

Právě v den, kdy ODS s TOP 09 oznámily, že se kvůli odsouhlasení zákona o EET ve sněmovně obrátí k Ústavnímu soudu, jsem seděl na velkorysé jarní hostině v jedné z nejlepších pražských restaurací. Takže kromě jídla, vína a žen byla samozřejmě řeč i o EET.

Majitel restaurace s ní stejně jako většina majitelů lepších podniků, kde neprodávají pětichodové menu za 70 korun a berou platební karty, souhlasí: i on má už dost konkurence, co do svých cen nepočítá daně, protože je kvůli podvodům téměř neplatí. Bojí se jen toho, jestli systém bude fungovat technologicky, protože kontrola tisíců restauračních a hospodských plateb bude probíhat ihned.

A jak nedávno ukázal třeba registr aut…. Nikdo prostě nechce v hospodě čekat dvě hodiny, než mu stát potvrdí, že ví, že si právě o polední pauze dal osm piv a dvě zelené. Takže může už brzy čekat milou obsílku od ministryně práce a sociálních věcí.

Ironie je, že neplacení daní v pohostinství může znamenat vyšší daně pro lidi pracující mimo pohostinství, kteří je hájí.

Ostatně ohledně podvádění s daněmi nejde jen o konkurenci v cenách jídla. Manažer přední restaurace spadající do Zátiší Group mi nedávno řekl, že kvůli neplacení daní v pohostinství nemůžou sehnat ani personál. Ten je totiž z podniků, fungujících téměř mimo český daňový systém, zvyklý na mnohem vyšší platy, než jaké můžou platit ti, co daně platí. I základní personál si tak podle něj hned při prvním pohovoru říká o 30 000 korun měsíčně.

Je to logické. Nemalá část tuzemského pohostinství totiž funguje zhruba následovně: celý den berete od lidí tržby buď výhradně, nebo převážně v hotovosti, takže stát radši ušetříte jejich evidence. Večer majitel podniku vyklopí šuplík s penězi, vyplatí z nich personál a zbytek si odnese domů. Jednou chytrou transakcí tak ušetříte víc peněz a na více daních současně než chudáci z Panama Papers.

Na tom jsme se během hostiny všichni celkem shodli. Pak ale jedna novinářka vážně poznamenala, že si EET nemůžou dovolit hospodští na malých městech. Byla to překvapivá, pro Česko však velmi příznačná poznámka: EET nijak nemění ekonomický výkon země ani kupní sílu Čechů - pořád zůstaneme postkomunistickými chudáky. Prostě jen eviduje tržby. K tomu zmíněná novinářka dodala, že i tak EET maloměstské hospodské zničí. Musí totiž prý podvádět, aby se uživili.

Stát je monopolní násilník

To je zajímavý argument. I v Praze jsme si zvykli hájit zcela vážně neplacení daní kvůli tomu, aby na menších městech měli lacinější jídlo. Protože EET jídlo zřejmě zdraží, a to zhruba o všechny daně, jejichž placení se spousta hospodských zatím vyhýbá. Je to samozřejmě i velmi perverzní argument: musíme si všichni pomáhat podvádět, říká jeho logika.

Ironie je, že neplacení daní v pohostinství může znamenat vyšší daně pro lidi pracující mimo pohostinství, kteří je hájí. A kteří nemají to štěstí, že pracují s hotovostí. Stát je totiž monopolní násilník a k tomu ještě patologicky notorický: permanentně mu chybí peníze i bez Jaroslava Tvrdíka v čele ministerstva či nějaké státní firmy, takže přemýšlí, jak a komu je nejlépe sebrat. Zpravidla to odnese skupina těch voličů, kteří mají tu smůlu, že jejich strana zůstala v opozici.

Ještě že naši diskusi ukončil upřímným argumentem známý food kritik. Řekl, že české gastronomii nic nepomůže tak, jako když zavře polovina restaurací. I na tom jsme se všichni u stolu víceméně shodli.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte také další komentáře redaktorů týdeníku Euro:

S vyděrači se nevyjednává

BRAND24

Miroslav Zámečník: Holandské šprajcovní ne

Pavel Páral: Bruselský černý humor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).