Menu Zavřít

Komentář: Měkké jádro, měkký obal

4. 5. 2016
Autor: Facebook Petra Fialy

Pamatujete? Tvrdé jádro, měkký obal. Tak mluvil o voličích ODS její bývalý šéf Mirek Topolánek, když stranu ještě volilo 35 procent. Velký Valach tím myslel to, že se strana může klidně rozkročit ke středu tak, že se na tvrdé jádro voličů nabalí měkčí obal; tedy lidé, kteří se jinak v každých volbách trápí nepříjemným dilematem, koho volit.

Dnes už ODS žádné podobné teorie netrápí. V posledních sněmovních volbách ji volilo necelých 8 procent, což není ani někdejší tvrdé jádro, a situace se moc nelepší. A co hůř: jak ukazuje průzkum udělaný pro jednu politickou stranu, nevzdalují se od ODS jen voliči, ale i TOP 09. Tedy její přirozený politický partner.

Jestli si v lepších časech pohráli Topolánek s Miroslavem Kalouskem s myšlenkou, že TOP 09 v podstatě k ODS přibalí ekonomicky konzervativnější a sociálně liberálnější voliče, čímž společně uhnětou jakýsi pravicový blok, zbývá dnes z této myšlenky spíš jen zbožné přání. Zmíněný průzkum totiž ukazuje, že i když voliče ODS a TOP 09 stále spojuje vyšší vzdělání i příjmy, věkem se od sebe obě skupiny vzdalují: ODS volí lidé nad 50 let, zatímco TOP 09 je stranou mladých do 30 let.

Dvacetiletá díra je ale ještě větší mentálně. Zatímco ODS se stává sociálně stále konzervativnější a taky hnědne, TOP 09 je dnes stranou „dobra“: jako jediná z českých stran je vstřícná k uprchlíkům, EU i politické korektnosti. Obě strany se tak stávají partajemi jasně definovaných identit, které se ovšem spíš odpuzují, než přitahují.


Přečtěte si: Návrat ztracených otců. ODS slavila s bývalými předsedy

BRAND24


Nebo jinak: zatímco je TOP 09 stranou studentů, zestárla ODS do partaje jejich rodičů. A jak známo, děti a rodiče se v jistém věku ze všeho nejradši nenávidí. Nejlíp to na nedávné večeři z vlastní zkušenosti popsala má kolegyně-novinářka: zatímco ona, hrdá volička ODS, u nás nechce jediného muslimského uprchlíka a nezvykle často v tomto ohledu souzní s bonmoty prezidenta Miloše Zemana, jezdí její syn-student, hrdý volič TOP 09, po Evropě a hlásá kosmopolitismus. Tedy myšlenku, že jsme všichni doma všude a nikde, protože nás globalizace oprošťuje nejen od hranic, ale i národností.

Je to vlastně ironie: ODS se demograficky začíná blížit k ČSSD, zatímco se TOP 09 překrývá s frustrovanými partami jako Úsvit. Takže až někdo Tomio Okamurovi poradí, ať má v televizi rád uprchlíky a vepře chodí venčit před kostely místo před mešity, pak nás možná čekají zajímavé koalice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).