Menu Zavřít

Dohnali jsme Německo

9. 2. 2016
Autor: Euro E15

Německý list Sächsische Zeitung si všiml důležité věci. Zatímco ve většině evropských měst se protiislámskému hnutí Pegida nepodařilo demonstracemi postavit „pevnost Evropa“, z průměru chabě navštívených demonstrací tak nějak vyčnívá Praha.

V Drážďanech, tedy centru hnutí, se sešlo podle odhadů německých médií šest až osm tisíc lidí. V Praze skoro stejně – pět tisíc. Přitom důvody, proč si mohou obyvatelé obou zemí stěžovat na uprchlíky, rozhodně shodné nejsou. Proč se tedy obyvatelé země, kde je problém nulový, stávají největšími bojovníky proti islámu?

V Česku se zvedla stavidla. Prezident země vystoupil na akci pořádané extremisty a tím je legitimizuje. Příznivci Tomia Okamury zaplňují náměstí, mísí se s regulérními gaunery a nikdo proti těmto náladám nezvedne hlas. Český ministr vnitra se staví v Evropě po bok odpůrců migrantů, zavírá uprchlíky za mříže a ploty, všichni sklízejí ovace.


Přečtěte si glosu Stanislava Šulce k tématu: Vítejte v lepším světě


Extrémisté začínají žít v pocitu, že je vše dovoleno. Že každý je na jejich straně. Házejí zápalné lahve na zařízení, které těm pár uprchlíkům pomáhá, pobodají v Praze muslima. Tohle už není normální. Co dělá teď prezident? Souhlasí s tím Tomio Okamura? A co ti, kteří se vezou na vlně populismu? Šéf ODS Fiala (muslimský šátek je podle něj znamením kultury, která nás ohrožuje), Andrej Babiš (o přijímání uprchlíků z Blízkého východu nemůže být řeč)?

Pokud nesouhlasí, proč útoky tvrdě neodsoudí? Na atmosféře v téhle poblázněné zemi mají přece i oni svůj podíl. Pokud se extrém bude mlčky přehlížet, násilností začne přibývat a tahle země nebude bezpečná. Ne kvůli uprchlíkům, ale kvůli utrženým radikálům.

Reakce jmenovaných politiků jsou velmi vlažné. Prezidentův mluvčí řekl, že téma migrace je potřeba sebrat z rukou radikálů, Petr Fiala doufá, že budou viníci dopadeni. Ostatní jezdci na vlně mlčí. Čest těm, kteří před násilím varují trvale.
komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře Petra Weikerta:

A za co jsi zvonil klíčema ty?

Milanova hvězda

BRAND24

Sobotkovo dilema

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).