Menu Zavřít

Co kuřáci netuší aneb Jak by s jejich zlozvykem zatočil volný trh, po kterém tolik volají

1. 6. 2017
Autor: Redakce

Od konce května si kuřáci už nezapálí uvnitř své oblíbené restaurace, což vyvolalo pobouření zejména mezi horlivými obhájci svobody a volného trhu. „Je mi líto, že se kuřákům bere kus svobody, že se jim zbytečně zakazuje kouřit i tam, kde jejich kouř nikomu nevadí,“ prohlásil například šéf Svobodných Petr Mach.

Byl by ale skutečně volný trh bez přívlastků ke kuřákům vlídnější? O tom se dá téměř s jistotou pochybovat. Systém zdravotního pojištění by totiž poskytovaly pouze soukromé pojišťovny, které by nemohly spoléhat na různé přerozdělování a malé domů ze státní kasy či platby za státní pojištěnce. Všechno by si platili jednotliví lidé a pojišťovny by pochopitelně chtěly dosahovat co nejvyššího zisku.

A ten se dá dosáhnout buď nižšími náklady, nebo vyššími příjmy. Tvrdě kapitalistická pojišťovna by proto za současných technologických vymožeností velice efektivně mohla selektovat rizikové skupiny obyvatel, jejichž léčba je drahá. Pravidelné kontroly na nikotin apod. by byly nedílnou součástí pojišťovací politiky. A komu by se to nelíbilo, tak by měl tolik vzývanou svobodu volby - vůbec se nepojistit.


Čtěte: Kouřové signály. V restauracích Česko dokouřilo

 Zákaz kouření v hospodách začne platit 1. června


Kromě kuřáků by se však rozdělování rizikových pojištěnců mohlo týkat rovněž milovníků sladkého a alkoholu, fanoušků adrenalinových sportů nebo jedlíků tučných jídel. A těm by pak patřičně napálila pojistné takovým způsobem, že by jim na krabičku cigaret či dortík skutečně nezbyly peníze.

Dalším možným dopadem by byla vysoká spoluúčast na nákladných operacích, nebo jednoduše vyhození rizikového kuřáka či pijáka alkoholu ze systému. Každý kuřák a politici, kteří se tak rádi ohání svobodou trhu, by si proto volání po skutečném trhu bez přívlastků měli raději dvakrát rozmyslet. Koho totiž chce bůh potrestat, tomu splní jeho přání. A to by pro kuřáky bylo skutečně likvidační.

Dále čtěte:

BRAND24

Komentář: Perník, braun a čikuli dostávají posily

Je libo krokodýla, buprenorfin nebo jenom piko?

Drogová jízda ve filmu Strach a Hnus v Las Vegas

Hitler nebyl nemocný. Měl jen absťák

Dva světy. Ve třetí říši se jasně vymezoval mužský a ženský svět. Zatímco Hitler byl ikonou mužského, Eva Braunová symbolizovala svět ženský


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).