Menu Zavřít

Babiš v. Beneš. Blíží se třetí bitva o ČEZ

25. 4. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Jak se blíží červen a s ním valná hromada ČEZ, narůstá v zákulisí napětí a zase se spekuluje, zda se Andreji Babišovi podaří vyhodit ze sedla dosud velmi pevně sedícího Daniela Beneše. Připomeňme si, že to bude už třetí valná hromada v režii současného ministra financí, pro něhož dobytí energetického gigantu bylo evidentně jedním z tajených cílů vstupu do politiky.

Hned na první valné hromadě v roce 2014 porušil koaliční dohody a posadil do dozorčí rady rovnou pět svých lidí na úkor lidovců a dožadoval se, aby jedno místo pro nejmenší koaliční stranu uvolnili zástupci zaměstnanců. Vyvolal bouřku a musel ustoupit. O rok později následoval trest pro všechny statutární orgány v podobě zrušení tantiém vyplácených ze zisku.

Jde o hodně peněz. Ztrátu pocítili ale hlavně členové dozorčí rady a z nich především zmínění zaměstnanci firmy. Pokud je to mělo přesvědčit, aby přehodnotili svůj dosud kladný vztah k Danielu Benešovi a jeho managementu, tak se Babišovi podařil pravý opak a získal v dozorčí radě čtyři nepřátele, kteří podle jeho not fakt pískat nehodlají.

Babiš má tři lidi

Rozložení sil je tedy následující: čtyři odboráři podporující Beneše, tři lidé premiéra Sobotky, kteří jsou na stejné straně. Jeden lidovec, o němž se moc neví, ale dá se předpokládat, že jako každý lidovec skončí na silnější straně. A Babiš, který má nyní místo čtyř lidí už jenom tři, protože s podporou svého exnáměstka Lukáše Wagenknechta počítat určitě nemůže. Toho valná hromada s velmi vysokou pravděpodobností vymění, což nakonec bude logické, protože již opravdu není zástupcem ministerstva financí.

Je ale otázkou, zda se Andrej Babiš nerozhodne ovládnout ČEZ silou a proti všem koaličním dohodám i s rizikem, že na tom padne vláda. Na valné hromadě hlasuje jako zástupce státu právě jeho ministerstvo, a když se rozhodne dozorčí radu obsadit svými lidmi, tak mu v tom nikdo nezabrání. A za další hodinu může být vyměněno představenstvo. Byl by to mimořádný podraz na koaliční partnery, ale majitel hnutí ANO si už dopředu chystá alibi, když si po všech nádražích stěžuje, jak na něj lidovci i socialisté činí podrazy v případě zákona o střetu zájmů. Je tak jen na jeho úvaze, zda se mu vyvolání vládní krize a následný velmi pravděpodobný pád vlády vyplatí, či ne.

Nyní má fakticky poslední šanci, protože příští rok, těsně před volbami by to už nemělo valný smysl. Nový management by totiž byl po volbách odvolán dříve, než by se mu podařilo firmu dostat fakticky do rukou. Má i záminku, kterou mohou být problémy s Dukovany, kde zfalšované rentgeny svarů způsobily odstávku, při níž ČEZ přišel o miliardy.

Beneš se zná se Zemanem déle

Že není úplně snadné pověsit odpovědnost na krk Benešovi, není důležité. Stačí to dostatečně mediálně nafouknout. A na předčasné volby na jaře příštího roku už Babiš začal veřejnost připravovat. Postavit potom situaci tak, že statečný miliardář řeší problém, zatímco staří politici mu pořád házejí klacky pod nohy a nyní kvůli zachování nějakých penězovodů svrhli vládu, je pro jeho mediální kouzelníky naprostou hračkou a posílí to jeho obraz bojovníka se starými politickými zlojedy. To je při absenci nějakého pozitivního programu úžasná mana z nebes.

BRAND24

Navíc mít ČEZ pod palcem by pak znamenalo držet hodně silnou kartu ve vyjednáváních o zákonech omezujících ministry v podnikání a dělání kšeftů se státem. A k tomu má Babiš momentálně velmi silnou podporu prezidenta Zemana. Možná přitom ale netuší, že Beneš se zná se Zemanem mnohem déle než on, a dokonce je mezi nimi dost osobní vztah ještě z počátku devadesátých let.

Nadto se nezdá, že by volební potenciál ANO měl tendenci růst a kauza Čapí hnízdo je jen začátek, protože podobných příběhů se dá o Babišovi odvyprávět řada, a to i pochmurnějších. A hlavně ztratit koaliční potenciál, který už nyní má ANO velmi omezený, je začátkem konce jakéhokoli politika.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).