Žižkovská hospoda trochu jinak

29. června 2015, 00:00 - Klára Donathová
29. června 2015, 00:00

Jak to může vypadat, když se Američané se zkušenostmi v gastronomii rozhodnou provozovat tradiční žižkovskou hospodu, se zajděte podívat ke Kurelům

Jména Lori Wyant Selbyová a Dean Selby už jsou v Praze poměrně známá. Před pár lety stáli na počátku burgerového šílenství, které možná už brzy semele aktuálně stoupající pastrami vlna. Začínali s pojízdným stánkem Lokal Burger, který můžete pamatovat například z trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad. Po velkém úspěchu s burgery otevřeli zhruba před čtyřmi roky v Chopinově ulici u Riegrových sadů malý podnik The Tavern zaměřený téměř výhradně na burgery a signature cocktaily. Potemnělý suterénní podnik má nějaké skryté kouzlo, kterým dokáže nalákat další a další hosty, a navíc přitáhnout zpět ty, kteří už jednou místní burger a drink okusili. Po úspěchu The Tavern převzali Lori a Dean provozování známé žižkovské hospody, jejíž historie se datuje už od roku 1907 – U Kurelů. Hospodu najdete v rohovém domě nedaleko známého Paláce Akropolis, s malou zahrádkou v Kubelíkově a vchodem ve Chvalově ulici. V hospodě U Kurelů se ve dvacátých letech minulého století scházela Společnost přátel Žižkova, působil tu amatérský divadelní soubor Tyl, zkrátka byla to taková esence Žižkova. V posledních pár letech autentického žižkovského ducha nahradily servírky nahoře bez, ale možná i to k lokalitě patří.

Na pivo s dámou Já jsem ovšem ráda, že od převzetí podniku jmenovanými americkými manželi už je všechno jinak a nevím o žádné jiné hospodě, která by dokázala uspokojit tak široké spektrum hostů. Máte chuť na řemeslné pivo z minipivovaru? Máte ho mít! Chcete-li raději ušetřit, radost vám udělá tankový Gambrinus ve vzdušném nekuřáckém prostředí za sympatických 24 korun za půllitr. Jste na správném místě! Chcete si vyrazit na pivo, ale dáma ve vaší společnosti by dala přednost nějakému sofistikovanějšímu míchanému nápoji a zakouřené prostředí typické hospody jí opravdu nesedí? Vezměte ji ke Kurelům a objednejte jí Gin & Tonic Deluxe! Uvidíte, jak bude spokojená.

Slabinou podniku je podle mě jen obsluha, kterou podezřívám z užívání nějakých omamných látek, protože je jednoduše řečeno mimo. Jak jinak si vysvětlit, že jedné člence personálu právě platíte a kolega se vás současně přes její rameno ptá, jestli si něco dáte? Možná si zrovna vzpomněl, že se vás nezeptal už hodinu, tak se to snaží rychle napravit.

Nerada bych vyvolala nějakou genderovou diskusi, ale ženy zastoupené v obsluze jsou tu výrazně pozornější a „normálnější“, byť k dobře fungující obsluze mají i ony daleko.

Pánové jsou sice milí, stále se usmívající, ale často se jim úplně nedaří skloubit obsluhu se svým životním stylem. Na objednání tu budete poměrně dlouho čekat, jakmile se ale objednávka dostane na stůl, budete spokojení.

Z nápojů můžete kromě standardní nabídky vybírat z často se měnícího sortimentu piv z malých pivovarů. Aktuálně byla na čepu například výrazně chmelená voňavá třináctka Blondie Ale od Prager Laffe alias Pražského floutka, což je létající pivovar, který nemá vlastní zázemí pro vaření piva, ale využívá volné kapacity jiných pivovarů. Pokud mohu soudit právě z Blondie Ale, produkce Prager Laffe stojí za ochutnání. Vedle Blondie se čepoval příjemně pitelný jedenáctistupňový polotmavý ležák ze Zemského akciového pivovaru. Při představování nápojů ale nelze zapomenout na nabídku koktejlů, která je shodná s nabídkou v sesterském podniku The Tavern. Z klasiky je možno jednoznačně doporučit Tavern Classic Margaritu, jejíž základ tu tvoří stříbrná Jose Cuervo Tequila, doplněná o vlastní citronovolimetkový sour mix, podává se na ledu. Místní margarita je svěží, nakyslá a má jedinou nevýhodu, nikdy jí není dost. Stejný „problém“ mám i s koktejlem Gin & Tonic Deluxe, který vedle ginu obsahuje také zmiňovaný citronovolimetkový sour mix a lehce nasládlejší chuť mu dává trocha spritu, který doplňuje standardní tonik. Jako poslední zmíním originální Žižkov Mule, který tvoří vodka s macerovaným zázvorem, domácím zázvorovým sirupem s limetkou, mátou a sodou. Trošku štiplavý a velmi osvěžující drink.

U Kurelů, stejně jako v The Tavern ale hraje prim jídlo. Jídlo, které do tradiční žižkovské hospody rozhodně nepatří, a přesto je právě ono hlavním důvodem, proč vám tento podnik doporučují. Míst, kde si můžete dát dobré pivo z nějakého méně známého řemeslného pivovaru, už je v Praze dost. Pražské bary jsou aktuálně na vzestupu a lze si tu dát opravdu skvělé drinky kvalitou srovnatelné například s drinky ve známých podnicích v Londýně, ale za podstatně nižší ceny. Ale málokde se můžete zároveň dobře najíst, a navíc tak, aby se jídlo k podávaným nápojům hodilo. V tom je hospoda U Kurelů jedinečná. Dostanete-li po pár pivech hlad, můžete sáhnout po hotdogu, třeba v chillicheese verzi s domácím chilli con carne, strouhaným čedarem, trochou červené cibule a jarní cibulky. Párek (kostelecký) je uložený v nasládlém rohlíku z brioškového těsta, dobře ukrytý pod chilli con carne omáčkou a zasypaný štědrou porcí jemně strouhaného sýra. Kombinace chutí je pro Čecha asi dost překvapivá, párek v rohlíku v mexickém stylu by podle mého zasloužil jen o něco lepší párek, jinak mi přijde jako skvělé jídlo.

Skvělé nachos Ještě zajímavější jsou Žižkov „disco fries“, obvykle hranolky, ale při poslední ochutnávce americké brambory, přelité omáčkou z uzených krůtích prsou (gravy) s rozpuštěným čedarem a uzeným sýrem, opět s trochou červené cibule a jarní cibulky. Nebudu vám lhát, není to zdravé, nevypadá to nijak krásně, z popisu to může vypadat, že jde o něco, nad čím se ušklíbnete s pocitem, že byste si to v životě nedali. Udělali byste ale chybu. Křupavé brambory překrývá úžasně voňavá uzená gravy a oba sýry se k ní dobře hodí. Za 89 korun je to fajn hospodské jídlo, které zažene hlad a umožní vám dát si ještě poslední pivo.

Nejraději tu mám ale smoked pulled pork fiesta nachos. Košík klasických kukuřičných nachos s kořeněným a pomalu uzeným vepřovým masem, které se rozpadá na jednotlivá vlákna, s čerstvou rajčatovou salsou, domácí BBQ omáčkou s kapkou slivovice, kopečkem zakysané smetany, trochou jarní cibulky. Doporučuji doobjednat misku salsy a jalape~nos navíc. Pak tomuhle jídlu nebude chybět vůbec nic. Stejně tak mi chutná smoked pulled pork quesadilla – stejná náplň v pšeničné zapečené tortille, trocha nachos a miska salsy k tomu.

Samozřejmě si tu můžete dát i vyhlášené burgery jako v The Tavern. Netypicky třeba i ve vegetariánské verzi z čočky, hnědé rýže, lískových oříšků a hřibů. Myslí tu i na ty, kteří přece jen preferují něco zdravějšího. Výběrem jednoho ze dvou salátů, buď s tence nakrájeným roastbeefem, nebo s domácími uzenými krůtími prsy na medu, rozhodně také neuděláte chybu.

K tomu všemu mají U Kurelů každý týden nějakou speciální nabídku, posledně třeba vietnamské bagety báhn mí, často skvělá grilovaná žebra, sendviče s pulled pork a jiné.

U Kurelů si rozhodně nehrají na fine dining.

Nejedná se ani o restauraci v pravém slova smyslu, přesto se tu najíte velmi dobře, dáte si dobré pivo a zajímavé drinky. Jídla, která tu podávají, jsou vyladěná, připravená s rozmyslem a z kvalitních surovin. Nebýt obsluhy, která je někdy neprofesionální až za hranicí přijatelnosti, bych vám bez obav doporučila uspořádat tu oslavu narozenin pro přátele, vánoční večírek nebo tu trávit volné páteční večery.

U Kurelů Chvalova 1, Praha 3 – Žižkov e-mail: ukurelu@thetavern.cz http://ukurelu.cz/ Otevírací doba Út–Ne: 17.00–23.00, Po: zavřeno Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku.

Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku Kostelecký párek v napařené housce,

podávaný s kečupem a hořčicí 39 Kč Kořeněné americké bramborové hranolky přelité hustou omáčkou z uzených krůtích prsou s rozpuštěným čedarem a uzeným sýrem, posypané jarní cibulkou 89 Kč Tortilla chipsy, zapečené s čedarem a uzenou sýrem, podávané se zakysanou smetanou s kořeněným, pomalu uzeným vepřovým masem 179 Kč Tortilla chipsy, zapečené s čedarem a uzenou sýrem, podávané se zakysanou smetanou s domácím chili con carne s mletým hovězím 189 Kč Burger se dvěma plátky uzeného sýra, grilovanou cibulí, okurky a domácí BBQ majonézou 149 Kč Burger se dvěma plátky masa a uzeného sýra, grilovanou cibulí, okurky a domácí BBQ majonézou 199 Kč Lehký míchaný salát s rajčaty, okurkami, směsí čerstvých salárů, rukolou s balsamica vinagarette, opečeným chlebem a chlebem a česnekovým dresinkem, roastbeef do růžova pečená hovězí roštěná marinovaná v pepřovém koření, filírovaná na tenké plátky 169 Kč Salár s domácími uzenýmií krůtími prsy

na medu, na tenké plátky 196 Kč Domácí čokoládové brownies 39 Kč Citrónový koláč 39 Kč Výběr z nápojového lístku U Kurelů Ice Tea 139 Kč Tavern Classic Margarita 129 Kč Rapsberry Rita 129 Kč Žižkov Mule 109 Kč Dude… White Russian 105 Kč Gambrinus 0,5 l 24 Kč Čerstvá citronovo-limetková zázvorovka

0,5 l 89 Kč Čaj s čerstvou mátou a medem 40 Kč Karafa vody 35 Kč

hodnocení velký nekuřácký prostor, řemeslná piva, zajímavé míchané nápoje někdy neprofesionální pomalá obsluha Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče