Zeleninový odraz doby

12. září, 00:00 - Klára Donathová
12. září, 00:00

Týdeník Euro zmapoval hlavní pražské farmářské trhy a přináší to nejlepší z nich. Začínáme na náplavce

První farmářský trh zorganizovala v roce 2009 Hanka Michopulu s kamarádkou a sousedkou Klárou Svobodou v Klánovicích na kraji Prahy, kde obě bydlí. Udělaly to tak trochu pro sebe. Chtěly nakupovat od okolních zemědělců a malovýrobců kvalitní a čerstvé potraviny. Ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso, uzeniny a další zboží. Takové, na jaké v supermarketu nenarazíte. Viděno zpětně to udělaly pro všechny ty, kterým není lhostejné, co a od koho nakupují, a rozhodně jim za to patří dík.

To, co se dřív kupovalo na tržnici v každém větším městě, už totiž pár let nebylo k dostání. Zemědělci si stěžovali, že nemají kde a komu prodávat, a spotřebitelé stále plnili nákupní košíky zbožím, které v mnoha případech nebylo ani lokální, ani kvalitní. Neměli totiž moc na výběr.

Utržená lavina

Klánovický trh vyvolal vlnu, na které se vezeme dodnes.

Farmářský trh najdete pomalu v každé pražské městské části, v každém sebemenším městě. Některé trhy stojí za to, jiné si na trhy s lokální produkcí jen hrají a sortimentem připomínají vesnickou pouť. Čím je konkrétní trh populárnější, tím pravděpodobnější je, že se dříve nebo později rozpoutá boj o jeho provozování, nejčastěji mezi původním provozovatelem a městskou částí, ve které se koná. Trhy kromě potěšení nakupujících a zisku prodávajících totiž generují i spory o to, kolik by se za pronájem místa mělo platit a komu, co by se na trhu mělo prodávat a kdo tam vlastně prodávat smí.

Naštěstí se některé trhy ustálily v čase, konají se pravidelně, na stejných místech a na kvalitu nabízeného zboží se dá spolehnout. Na každém trhu najdete samozřejmě některé diskutabilní stánky prodávající zboží, které nemá se zemědělskou produkcí nic společného. Košíky, keramika a podobné zboží jsou to nejmenší. Je-li poměr takových stánků k těm skutečně „farmářským“ přiměřený, není si vlastně na co stěžovat. Proutěné košíky jsou na trzích stále populární, tak proč je nekoupit rovnou na místě, stejně jako misku, ve které se budou právě koupené třešně krásně vyjímat. Zvlášť když je v ní rovnou vyfotíte na Instagram.

Jednou, dvakrát, mockrát

Farmářské trhy jsou totiž i zvláštním sociálním fenoménem. Kdo nenakupuje na farmářském trhu, jako by nebyl. Tím se ale zabývat nechceme. Chceme vám ušetřit práci a zpříjemnit návštěvu pražských farmářských trhů. A tak jsme je poctivě prošli za vás. Ne jednou, ne dvakrát, mockrát. Nakupujeme, diskutujeme s prodejci, ochutnáváme a zapisujeme. Zapisujeme si stánky, kde mají něco výjimečně dobrého, kde jsme dlouhodobě spokojeni, zkrátka takové, kam si chodíme pravidelně doplňovat vlastní domácí zásoby.

Takové, které můžeme bez obav doporučit i vám.

Tenhle malý farmářský seriál jsme se rozhodli začít pravděpodobně nejpopulárnějším pražským trhem na náplavce.

Zapisujeme si stánky, kde mají něco výjimečně dobrého, kde jsme dlouhodobě spokojeni, zkrátka takové, kam si chodíme pravidelně doplňovat vlastní domácí zásoby. Náplavka Farmářské trhy na náplavce se konají mezi Palackého náměstím a Železničním mostem, v sezoně zpravidla od března do prosince, v sobotu od 8 do 14 hodin. Pořádá je občanské sdružení Archetyp.

Brewbar Jirka Sládek a Radek Skopal jsou kávoví průkopníci. Na náplavce provozují malý stánek s filtrovanou kávou. Espreso u nich nedostanete a zapomeňte i na mléko do kávy. Můžete tu ale dostat tu nejlepší filtrovanou kávu, jakou jste kdy ochutnali, a k ní dostanete i spoustu informací o původu zrn, farmách, ze kterých kávy pocházejí, i způsobu jejich přípravy. Kávy se každý týden mění a pocházejí zejména ze zahraničních pražíren výběrové kávy. Vyzkoušet tu můžete i cascaru, nápoj ze slupek kávových třešní, v teplé či studené podobě. Nejlepší je horká tzv. hard core cascara s meruňkovicí z lihovaru Žufánek, která je k dostání v zimě. Dokud je teplo, vyzkoušejte originální cascara fizz, nealkoholickou limonádu plnou chuti i kofeinu, který kávové slupky přirozeně obsahují. Cascara fizz si můžete koupit i lahvovaný na doma a dobíjet jím energii, když se jí nedostává.

Kachní farma Holýšov Pan Kubec z Holýšova na Vysočině nechová zdaleka jen kachny. Na holýšovském stánku koupíte i perličky, mladé kohouty, kuřata a objednat si tu můžete i svatomartinskou husu. Kachny i husy jsou k objednání a prodeji i před Vánocemi, ale objednávejte raději včas. Další šance je před koncem trhu, kdy se vyprodávají nevyzvednuté kusy. Někdy bývá v prodeji i kachní sádlo, takže můžete zakoupenou kachnu konfitovat pěkně po francouzsku.

Biozelenina z Nového Bydžova Jeden z nejmenších stánků na náplavce patří panu Králíčkovi, který pěstuje veškerou prodávanou zeleninu, ovoce i bylinky a jedlé květy v bio režimu, a stánek je proto označený platnou bio certifikací. Koupit tu můžete například malá sladká rajčátka, kořenovou zeleninu, brambory, zelené chilli papričky, krásné bylinky včetně fialové bazalky, plody černého jeřábu neboli aronie, jedlé květy lichořeřišnice, ale i jedlou květinu z měsíčku a brunátníku, které vás potěší na váze i na talíři.

Šťastné saláty Název stánku je tak trochu matoucí, můžou být saláty opravdu šťastné? Neklaďme si zbytečně esoterické otázky, saláty a zeleninu prodávanou v tomto stánku pěstuje rodina Šťastných z Tišic u Mělníka. Paní Šťastnou potkáte na trhu vždy, jak doplňuje zboží a stará se o organizaci, zatímco u prodejního pultu najdete její děti nebo jiné členy rodiny. V přepravkách najdete kromě krásných salátů všech druhů také obvyklé i méně obvyklé druhy zeleniny. Už před několika lety prodávala paní Šťastná zlatou řepu nebo barevné mrkve, které nebyly jinde k vidění. Koupíte tu třeba čínské zelí pak choi, několik odrůd ředkviček včetně žlutých a všelijaké bylinky včetně koriandru. Na podzim nechybějí dýně ani ořechy. Kozí farma Krasolesí David Kolman a jeho partnerka Jana Provazníková se odstěhovali z Prahy, na farmě Krasolesí nedaleko Pelhřimova začali chovat anglonubijské kozy a z jejich mléka vyrábějí mimořádně dobré a zajímavé kozí sýry, které se od těch běžně dostupných velmi liší. Proto se na ně na náplavce stojí opravdu dlouhá fronta. Ke kozám přidali i krávy a tvaroh, který vyrábějí, je bezkonkurenční. Vyprodaný bývá jako první. Vyzkoušejte jejich zrající plísňové kozí sýry, které jsou vlastní verzí známějších sýrů francouzských, jako je crottin - sýr s vysokým obsahem tuku zrající tři až pět týdnů, nebo bastion, který je plnotučný a zraje stejně dlouho. Čerstvý kravský i kozí sýr z Krasolesí se zase skvěle hodí k zelenině, kterou si na náplavce nakoupíte. Nezapomeňte ani na mléko a kefír.

Farma Jezero u Benešova Jednu z nejdelších front najdete bezpečně u stánku s čerstvými vejci od slepic z volného výběhu, které dostávají krmivo z vlastních polí, která k farmě patří. Výborná vajíčka od „šťastných slepic“ od milé paní, to je, oč tu běží. Vajíčka tu koupíte ve velikosti M (5 Kč/kus) nebo L (5,50 Kč/kus), někdy mají i maličká vajíčka od mladých slepiček (3 Kč/kus). Přineste si vlastní krabičky, a když vám budou doma přebývat, nechte je tu pro další zákazníky, ocení to.

Kávový Klub Návštěva trhu se málokdy obejde bez kávy a stánek Kávového Klubu je ideálním místem pro milovníky espresa a na něm založených nápojů. Kávu vám tu připraví Zdeněk Smrčka, jeden z nejvyhlášenějších baristů České republiky, kterému vždy sekundují dvě dámy, takže fronta kávychtivých zákazníků rychle odsýpá. Používají vlastní čerstvě praženou výběrovou kávu, o které vám podají všechny informace a připraví vám z ní espreso, espreso macchiato, kapučíno nebo fl at white. V zimě lze doufat ve skvělou irskou kávu, kterou Zdeněk Smrčka umí opravdu výborně.

Farma Valeč v Čechách -Petr Novák Valeč v Čechách je pitoreskní městečko na úpatí Doupovských hor, které je plné ovocných sadů, včel a domácích zvířat. Pan Novák to na svém malém stánku názorně ilustruje. Prodává jen pár produktů, ale všechny stojí za to. Zboží není označeno bio certifikátem, ale je deklarováno, že při jeho pěstování nebylo použito chemické ošetření. Koupíte tu několik odrůd brambor, třeba americké Apache (varný typ C), které jsou strakaté, zvenku fialovo-žluté, uvnitř krásně žluté a dobře vám poslouží na bramborovou kaši. Z brambor odrůdy Red Anna tu zase nabízejí bramborové lupínky vlastní výroby. Na podzim se tu určitě stavte pro ořechy a nezapomeňte si vzít i skleničku rybízové marmelády. Linecké cukroví s ní bude dokonalé. Koupíte tu i květový med od Pavla Legnera z obce Kryry, švestková povidla a jedna z nejlepších rajčat, jaká jsou na náplavce k dostání.

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče