Menu Zavřít

Zatoulaná sádra

4. 2. 2015
Autor: euro

Odborářský boss Středula dostal nakládačku za své řeči o třetinové sádře pro živnostníky a dostal ji neprávem. Diskuse o ekvivalenci v zdravotním pojištění je totiž více než žádoucí. Lze se však obávat, že právě to nebylo zrovna jeho záměrem, protože se rázem jeho útok na živnostníky obrací proti jeho odborářům.

Je totiž nespornou realitou, že je zde mnoho lidí, kteří dostanou stejnou sádru jako teta od kasy v Pennymarketu ve Vimperku, přičemž platí osmkrát více, než dotyčná. A to nemluvíme o tom, že penzisté, kteří čerpají zhruba dvě třetiny peněz ze systému, neplatí pojištění žádné. A aby toho nebylo málo, systém financování u nás ani nedovoluje těm, kteří zaplatí zdaleka nejvíce, doplatit si nějaký rozumný rozsah nadstandardních služeb ze svého.

Středula by jistě argumentoval solidaritou sociální i generační. Nicméně z mezinárodních porovnání je naprosto zřejmé, že náš systém více, než solidaritu připomíná loupežné přepadení. A tím nemyslíme skutečnost, že solidarita je výraz pro projev dobrovolné pomoci bližnímu svému a nikoli donucovací akt. Stropy placení pojistného jsou v Česku násobně vyšší, než je standardem ve světě, samotná sazba pojištění je jedna z nejvyšších na planetě a participace pacientů na placení nejnižší.

Považovat v této situaci nízké platby pojistného některými živnostníky za stěžejní problém financování zdravotní péče vyžaduje jistě přebytek oné sádry, ale nikoli na končetině, ale spíše zatoulané za nadočnicový oblouk.


Čtěte také:

BRAND24

Největší odborovou centrálu povede Středula

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).