Žádný syčák

27. srpna 2012, 00:00 - Milan Ballík
27. srpna 2012, 00:00

Perlivá vína z Vinselektu Michlovský ctí charakter domácích odrůd

Na bezmála sto třiceti hektarech vlastních vinic pěstuje společnost Vinselekt Michlovský v Pálavě spoustu odrůd. Když se na trhu zvýšil zájem o šumivá vína, připravil Miloš Michlovský řadu sektů Crémant de Vinselekt. S nasazením se vrhl i do pěstování hroznů, nejprve metodou přírodě blízkou. Už v roce 1997 však získal osvědčení na bioprodukci odrůd Malverina a Laurot, jichž byl sám spoluautorem coby člen týmu šlechtitelů.

Zkrátka kdykoli se objeví něco nového, okamžitě se toho ve Vinselektu chopí a novinku obrátí naruby, aby zjistili všechny možnosti jejího využití. A pokud je v segmentu trhu nezaplněný „prostor“, ihned se do něj agilní a věčně nespokojený vinař nějakým způsobem „nabourá“. Napsal jsem nějakým, ale to není příliš přesné. Ten způsob je přesně vypracovaný, promyšlený do detailu, aby eliminoval možná rizika na minimum.

Známé variety Právě to je příklad další nové řady vín Miloše Michlovského, řady lehkých, mírně sycených vín známých jako Terrasso Semi Sparkling.

Módu těchto lehce perlivých, nízkoalkoholických produktů u nás dlouho představovala převážně nabídka zahraniční. K tomuto hlavně letnímu pití se ve výseči zájmu konzumenta objevila lehká růžová domácí provenience.

A tyto dvě cesty v Rakvicích spojili v jednu.

Zvýšit atraktivitu a svěžest růžových lehkým perlením, vzniklým druhotným kvašením, to byl záměr, který, zdá se, vyšel. Nejde o žádné „syčáky“, tedy tichá vína „napumpovaná“ oxidem uhelnatým. Ten se v nich sice vyskytuje, ale jako produkt kvašení tichého vína v uzavřeném prostoru, odkud nemůže unikat. Jeho objem nedosahuje množství, jaké bývá obsaženo v „pravověrných“ sektech či šampaňských vínech, proto onen název Semi Sparkling. Nicméně vína mají svou živost, příjemně osvěží, jejich perlení je jemné a vytrvalé. A navíc jsou připraveny z domácích odrůd, ctí jejich charakter a nabízejí známé, pijákem snadno čitelné chuťové variety.

Jako od cukráře Jak tedy chutná růžové Terrasso z „dílny“ Vinselektu? V barvě lehkého lososového tónu a protkané cestami drobných perliček působí polosuché Terrasso Rosé 2011 přitažlivě. Láká i svou vůní, strohost projevu modrých odrůd je zjemněna muškátovými ataky, díky nimž vůně působí svěže, dokonce až s „bonbonově“ obsažnými nádechy.

Chuť je svěží, ne tolik voňavá, jak možná slibuje nos, o to však příjemnější. Živoucí průběh, kdy je cukr kyselinkou předurčen k vedlejší roli, se nese v hravých girlandách a míří k veskrze nijak hlubokomyslné, zato přívětivé a optimisticky laděné závěrečné fanfáře. Než ji spustí, předloží v bohatém doušku řadu ovocitých, jakoby umělých chutí, které nám připomenou někdejší cucavé špalíčky u cukráře na pouti. Ale perlení, jemné, jen mírně na jazyku provokující, všechno obejme do své bouřlivé náruče a v ní odvede bábel chutí k oné již zmíněné sympatické závěrečné větě.

Nerad přisuzuji vínům škatulku, ať „pánskou“ či „dámskou“. V tomto případě bych vsadil na to, že v něm najde zalíbení především ženská část konzumentské obce. A nejen ve vedrech tohoto léta. l

Terrasso Rosé 2011, polosuché – Vinselekt Michlovský

Použité odrůdy až 95 % Zweigeltrebe, zbytek Agni Školení prvotní kvašení v nerezu, sekundární v autoklávu metodou charmat asi tři týdny, po nalahvování ihned do prodeje Alkohol 11 % Vývojový potenciál víno k okamžité spotřebě především pro letní osvěžení Producent www.michlovsky.com

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče