Menu Zavřít

Zachraňte vojína Babiše

15. 3. 2016
Autor: Euro E15

Koaliční poslanci zažívají něco jako prozření a podporují zákony proti miliardáři a šéfovi hnutí ANO. Lidovci zvedli ve sněmovně ruku pro návrh TOP 09, aby firma, kde má nejméně desetiprocentní podíl člen vlády, nemohla jít do veřejných soutěží. ČSSD chce zase zpřísnit zákon o střetu zájmů. Ve hře je varianta, že by členové vlády nesměli ovládat soukromé firmy. Obě tyto snahy jsou v zásadě špatně.

Zaprvé. Zákony sepsané kvůli jedné osobě z potřeby politického boje nemají v jurisdikci co dělat. A to platí, i když je tou osobou Andrej Babiš.

Zadruhé. Oba návrhy (ten k zákonu o veřejných zakázkách už sněmovna zamítla) se dají lehce obejít a jsou k ničemu. Je hezké držet vlajku v boji proti Babišovi, ale u jeho nově zrozených oponentů jde jen o gesto. AB má spoustu možností jak majetek ovládat nepřímo – ať už přes svěřenské fondy nebo přepisem na příbuzné. A ne, že by to neuměl nebo nikdy nedělal. Podívejte se na přesuny firem kolem Čapího hnízda.

A vůbec. Proč teď vadí ODS a TOP 09 střet zájmů? Když vládli s Věcmi Veřejnými, jejich šéf Vít Bárta měl a neměl bezpečnostní agenturu a jeho partaj zároveň ovládala ministerstvo vnitra. Tenkrát postačil formální přepis na bratra Matěje Bártu a bylo po střetu i bez potřeby nových zákonů.

Tím ale nejpodstatnějším argumentem proti zákonům je, že je vlastně nikdo nechce. Andrej Babiš vstává a usíná se střetem zájmů jako řemen a jeho voličům to nevadí. Je nepopulárnější politik v zemi a každý o jeho podnikání dopředu věděl. Začít mu tohle vyčítat v půlce volebního období je od koaličních partnerů dost průhledné. V podstatě převzali před nadcházejícími senátními a krajskými volbami neúčinnou rétoriku opozice, která Babišovi jen pomáhá.

Pokud někdy něco AB ohrozí, nebude to jeho střet zájmů. On sám si může se svoji popularitou dovolit skoro všechno. Nejspíš mu před voliči projde i podezření na neoprávněnou dotaci pro Čapí hnízdo. Babiše může sundat jen fatální chyba nebo podraz z jeho okolí. A pár adeptů by se tam už našlo.

komentáře týdeníku Euro


K tématu Čapí hnízdo čtěte také:

Nepovím. Babiš odmítá sdělit jméno investora z farmy Čapí hnízdo

Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony

BRAND24

Babišovo Čapí hnízdo čelí trestnímu oznámení kvůli dotačnímu podvodu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).