Yamato, japonský útok na chuťové buňky

24. února 2014, 00:00 - Lenka Fučíková
24. února 2014, 00:00

Střídmě zařízený podnik na pražských Vinohradech je slušnou vizitkou svých zakladatelů

Asi málokoho by napadlo, že třetí český podnik Zdeňka Pohlreicha bude zrovna japonská restaurace. V televizních pořadech ho většinou vídáme vařit jiný typ kuchyně.

Pohlreich se však spojil s oceňovaným mistrem suši Markem Horou a společně vytvořili Yamato – restauraci nabízející jak suši, tak i další tradiční japonská jídla. Přestože je Pohlreich většinovým majitelem podniku a při troše štěstí ho tam večer i potkáte na obchůzce, hlavní hvězdou Yamata je právě Hora.

Yamato najdete na Vinohradech v klidné ulici kousek od oblíbené italské restaurace Aromi. Na večerní návštěvu je určitě dobré nezapomenout na rezervaci – kapacita podniku není největší a od chvíle, kdy Pohlreich začal podnik pořádně propagovat, se vám může stát, že bez zamluvení stolu si nesednete.

Personál oblečený ve stylových kimonech je na první dojem velmi pozorný – už při telefonátu vás například upozorní, že mají na večer poslední volný stoleček, který bohužel není úplně nejkomfortnější. Při vstupu do restaurace vám pomůžou z kabátu a zavedou ke stolu, který nakonec není vůbec tak hrozný, jak by se z omluvného tónu číšníka mohlo zdát.

Interiér je po japonsku strohý, možná však až na hranici nudy. Světlé dřevo, jednoduché bílé lustry, žádné ubrusy. Až na nějakou tu sakuru či bonsaj tu moc dekorací nenajdete.

Hora připravuje suši přímo za barem v restauraci a za jeho zády nelze přehlédnout vystavenou knihu Sushi – Doma krok za krokem, s níž bodoval v mezinárodní soutěži kuchařek.

Menu jsme sice dostali okamžitě po usazení, poté však aktivita personálu poněkud ochabla. Celkem dlouho jsme čekali, až k nám někdo přijde vyřídit objednávku. Obsluhoval nás číšník, který v restauraci pracoval první den – s jídlem poradil dobře, s nápojovým lístkem mu však musel pomoci zkušenější kolega. Pak šlo vše poměrně hladce, ale jen do chvíle, než jsme se rozhodli platit – to po číšnících dlouho nebylo ani vidu, ani slechu.

Pokud máte rádi saké nebo japonskou whisky, výběr v Yamatu vás potěší. Milovníci vodovody si zde na své nepřijdou, za bezednou karafu se platí 60 korun. Švestkový likér choya s příchutí ovoce yuzu (90 korun) na ledu chutná příjemně sladce a lze si ho dát jak namísto aperitivu, tak i na závěr. Na výběr jsou i japonská piva Kirin a Asahi, nechybí ale ani plzeň.

Jídelní lístky japonských restaurací bývají pro méně zkušené návštěvníky občas stejně nesrozumitelné jako tamní znaky. Díky ochotné obsluze se ale lze rychle zorientovat. Chybu rozhodně neuděláte, když si objednáte specialitu šéfkuchaře: fúzi mezi českou a japonskou kuchyní nigiri beeru maguro zuke (150 korun za dvě porce). Pokud jste si zatím pod pojmem česko-japonská fúze vybavili tvář Tomia Okamury, tento váleček rýže s tuňákem naloženým v černém pivu s troškou jablečného křenu a kouskem jablka na vršku na ni dá rychle zapomenout. Je to trochu jako setkání katany se sudlicí, z pochybností vás ale rychle vyvede zcela vyvážená a lahodná chuť.

Dále jsme vyzkoušeli spider maki (260 korun) a Yamato maki (450 korun). Spider maki plněné smaženým mladým krabem nás svou jemností zcela uchvátilo. Yamato maki plněné úhořem a polité lehce pálivou wasabi majonézou se najednou ve srovnání s ním zdálo příliš komplikované a méně harmonické.

Vedle suši najdete na jídelníčku Yamata také širokou nabídku pokrmů a la carte. Kromě různých typů tempury zde figurují také tepelně upravené ryby, hovězí či vepřové. Skutečnou perlou je však buta no kaku-ni (190 korun) – plátky vařeného bůčku z přeštických prasátek s kouskem brokolice, které se doslova rozplývaly na jazyku. Na místě je ale varování – tento tučný pokrm je skutečně návykový a možná budete mít nutkání se za ním stále vracet.

Zakončit večer v Yamatu můžete sladkou tečkou v podobě tradiční japonské zmrzliny ze zeleného čaje (90 korun), jejíž obvykle spíše tlumenější chuť je zvýrazněna stopou citrusu yuzu.

Vzhledem k vyvážené kvalitě, přiměřené ceně a dobrému jménu obou zakladatelů lze říct, že důvod pro návrat do Yamata není nutné složitě hledat. Snad jen pokud si potrpíte na ustavičně pozornou a hbitou obsluhu, budete muset jít s nároky trochu dolů. l •

YAMATO

U Kanálky 14

120 00 Praha 2

tel.: 222 212 617

e-mail: info@yamato.cz

www: www.yamato.cz

Otevřeno

Po–Pá 12.00–15.00, 17.30–23.00

So 17.30-23.00

Kuchyně

tradiční japonská jídla a suši

hodnocení

dokonale připravené a chuťově vyladěné suši

pomalejší obsluha

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Lenka Fučíková, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče