Viva México!

23. března 2015, 00:00 - Klára Donathová
23. března 2015, 00:00

Las Adelitas – mexická restaurace, kterou prověřil čas. Na konzistentní kvalitu jídel i nápojů se dá spolehnout

Po pravdě se mi nedaří spočítat, jak dlouho již do Las Adelitas chodím, myslím, že to bude alespoň pět let. Za tu dobu se tady toho moc nezměnilo, zařízení už je poměrně omšelé, restaurace pořád praská ve švech, ale jídlo a koktejly pořád stojí za to, abyste si udělali rezervaci pár dní předem. A na obsluhu, která bývala občas slabým článkem podniku, si dnes taky nelze stěžovat. Totéž není vždycky totéž Las Adelitas si buď zamilujete, nebo navštívíte jen jednou. Pokud vám nesednou rozviklané židle, zvláštně členitý prostor a obsluha, se kterou je lépe mluvit anglicky než česky (za španělštinu se možná dočkáte nějakého zvláštního bonusu), asi se nebudete chtít vracet. Podnik má originální atmosféru, na naše poměry je až příliš „mexický“ a konzervativní povahy si asi holt nezíská. Pro dobrodruhy, kteří jsou stále na cestě za skvělým jídlem, zábavou a vůní dálek, je to naopak to pravé místo. Dlužno doplnit, že při posledních dvou návštěvách jsem narazila na česky mluvící mladé dámy, které rozšířily řady jinak španělsky hovořící obsluhy, takže odpadá i jazyková bariéra. Jen s nimi nebyla zdaleka taková zábava jako s autentickou mexickou obsluhou, takže mě si na svou stranu nezískaly.

V nabídce jsem žádné změny nezaznamenala už dlouho a jsem za to ráda. Výběr je vlastně hrozně jednoduchý, protože téměř všechna jídla tu mají v následujícím provedení. „Něco“ (burritos, tacos, enchiladas, flautas, nachos atd.) de papa, tedy ve vegetariánské verzi s náplní z pečených brambor, zakysanou smetanou a sýrem. „Něco“ de pollo s kuřecím masem trhaným na jednotlivá vlákna, con pollo asado – s restovanými kuřecími prsíčky – nebo tinga, tedy opět s trhaným kuřecím masem, tentokrát ale v pikantnější rajčatové omáčce s chilli. Dáváte-li přednost červenému masu, můžete si dát pokrm con carne asada s restovaným hovězím flank steakem, de cochinita s pomalu taženým vepřovým masem ve skvěle ochucené omáčce s pomerančovým základem, al pastor s restovanou vepřovou kýtou marinovanou v ananasové šťávě a chilli omáčkách a de hongos čili s restovanými houbami.

Kukuřice, nebo pšenice?

Pokud se vás u stolu sejde víc a nevadí vám se o jídlo rozdělit, určitě začněte s nachos.

Jako u všech ostatních jídel stačí vybrat preferované provedení (já mám nejraději de cochinita) a pak jen čekáte na velkou mísu nachos se zvolenou přísadou, s rozpečeným sýrem, ve zvláštní misce podávanou zakysanou smetanou a pálivými, ale ne příliš, papričkami jalapenos. A pokud si k nachos objednáte klasickou margaritu s nezaměnitelnou chutí citrusů a tequily nebo margaritu frozen s pyré z ovoce, které máte nejraději (mango, jahody, maliny atd.), pocity štěstí se dostaví už při konzumaci předkrmu.

Ráda si také dávám polévku – sopa azteca, která ovšem díky obsahu sama o sobě poměrně zasytí, a pak těžko hledám místo na hlavní jídlo. Jedná se o kuřecí vývar plný mexických „dobrot“. Najdete v něm trhané kuřecí maso, guacamole – typickou omáčku/ /pastu z avokáda, rajčat a koriandru, proužky z tortillových chipsů, strouhaný sýr, trochu zakysané smetany a chilli omáčky. Doporučuji vyzkoušet.

U hlavních jídel je třeba se rozhodnout mezi křupavostí (tacos dorados, quesadillas, flautas) a vláčností měkkých tortill (burritos, enchiladas, tacos, parrilladas). Já dávám přednost křupavým plackám z tmavé modré kukuřice, takže se pravidelně rozhoduji mezi rolovanými flautas, které představují tři placky zatočené do trubičky a naplněné vybranou náplní, a quesadillas, které mají pro změnu formu kapsy, ve které je ukryta náplň, a následně jsou fritované. K oběma jídlům dostanete rýži, fazolovou pastu a misku s pikantní omáčkou. Na základě poctivého empirického výzkumu celého jídelního lístku jsem došla k závěru, že mým chuťovým buňkám nejlépe vyhovuje jemně trhané vepřové maso marinované v pomerančové šťávě s kořeněnou achiote pastou.

Achiote dává omáčce červenou barvu a lehkou pikantnost, kterou na druhé straně vyvažuje nenápadná sladkost pomeranče.

V kombinaci s křupavou kukuřičnou tortillou nenacházím v místní nabídce konkurenci.

Pokud se nebojíte vzít jídlo do ruky, flautas jsou pro vás jako dělané. Jestliže chcete nebo potřebujete zachovat dekorum, dejte si enchiladas, které se dají jíst pohodlně příborem. Příborem se také popasujete s burritem neboli velkou měkkou pšeničnou tortillou naplněnou dle vašeho výběru. Při konzumaci tacos i parrilladas, které se servírují na rozpálené pánvi a maso spolu s přísadami si sami balíte do pšeničných nebo kukuřičných tortill (dle vašeho výběru), si příborem příliš nepomůžete a ruku na srdce, z tortill občas něco vypadne, takže i způsob konzumace může být při výběru vodítkem.

U všech jídel oceňuji jasné označení, zda se jedná o placky z pšenice nebo kukuřičné, obsluha je připravena podat doplňující informace pro bezlepkáře. Měl by to být standard, ale bohužel není.

Fiesta!

Las Adelitas pro mě představuje velmi dobře vyvážený poměr cena/výkon. Jídlo tu vždycky stojí za to a ceny jednotlivých pokrmů až na výjimky nepřekračují hranici 200 korun.

Není to restaurace na každý den, protože neměnná nabídka se rychle přejí. Pokud ale přemýšlím o restauraci na firemní večírek, větší oslavu nebo prostě na páteční večer, kde se dobře najím a můžu si dát pár dobrých drinků za přiměřenou cenu, nenapadá mě vhodnější místo.

Ostatně kromě zmíněné klasické a ovocné ledové margarity a dalších víceméně tradičních koktejlů se tu dá vyzkoušet i něco pro otrlejší a méně konzervativní povahy. Pivo s limetou a solnou krustou na skleničce neboli chelada asi nepřekvapí ani neurazí, ale její poněkud divočejší sestra michelada, ve které je kromě piva a limety také rajčatový džus, tabasco, worchester, sůl a pepř, podávaná v sklenici s krustou z chilli, už rozhodně není pro každého.

K dobré atmosféře podniku notně přispívá i autentická obsluha, která občas udělá z večeře rovnou večírek, ale myslím, že se docela citlivě dokáže přizpůsobit situaci a odhadnout hosta. Časy nekonečného čekání na objednávku, kvůli kterým jsem na Las Adelitas před pár lety málem zanevřela, už jsou naštěstí ty tam a Adelitas jsou podle mě dost možná nejlepší mexickou restaurací v Praze.

hodnocení autentická kuchyně za dobré ceny příjemná atmosféra poněkud omšelé prostředí složitější komunikace s obsluhou Las Adelitas Americká 8, Praha 2 www.lasadelitas.cz Otevírací doba: Po-Pá 11.00–01.00, So-Ne 12.00–01.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • Nachos con queso • 139 Kč • Nachos cochinita • 189 Kč • Sopa Azteca • 65 Kč • Tacos dorados de pollo • 119 Kč • Burrito de hongos • 175 Kč • Burrito de carne asada • 219 Kč • Enchiladas mixtas • 189 Kč • Tacos al pastor • 195 Kč • Quesadillas de tinga • 189 Kč • Flautas de cochinita • 205 Kč • Parrilladas de pollo • 299 Kč • Flan • 69 Kč • Postre del día • 69 Kč

Výběr z vinného lístku • Pilsner Urquell 0,5l • 42 Kč • Corona 0,3l • 69 Kč • Tecate 0,3l • 69 Kč • Horchata 0,5l • 55 Kč • Guayaba • 55 Kč • Margarita clásica • 119 Kč • Don Alejo • 149 Kč • Mezcaliňa • 119 Kč • Caipirinha • 109 Kč • Mojito • 129 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová • spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče