Menu Zavřít

Vítejte na sněmu Tichých Obhájců Pravdolásky

27. 11. 2015
Autor: Euro E15

Měl by to být sněm nejpopulárnější pravicové strany. Strany, která si činí nárok být lídrem opozice a nositelem odkazu Václava Havla. Nadcházející sněm TOP 09 by se měl stát demonstrací politického sebevědomí, kterého se v polovině volebního období všichni ostatní leknou. Anebo taky ne.

Dorazí nějací slavní hosté ze zahraničí? Přicestuje Ján Figeľ a Pavol Frešo. Že ta jména slyšíte poprvé? Vězte, že jde o předsedy slovenských stran KDH a SDKÚ-DS. Ano, nejsou úplně ze zahraničí a nejsou slavní.

A co místo, kam se delegáti sjedou? Hotel Dorint Don Giovanni. Zní to vznešeně. Snad jen, kdyby ta budova nebyla považována za nejošklivější v celé Praze. Když se na ni člověk podívá, hned si vybaví vznešené panorama Kazachstánu.

Víkendová schůze TOP 09 nebude připomínat sněm nejpopulárnější pravicové strany a už vůbec ne šikování lídra opozice. Bude setkáním okrajové politické síly, která neprojevuje žádné větší ambice ovlivňovat život v této zemi.


Přečtěte si: Dvojkou TOP 09 má být Marek Ženíšek, podpoří ho Kalousek i Schwarzenberg


Někdejšímu hegemonovi české pravice ubývají preference i vlastní členové. Za poslední tři roky přišla topka o téměř čtvrtinu partajníků – odešlo z ní více než tisíc lidí. Strana připomíná loď plnou pravdolásky, která má na boku díry, kapitánský můstek opustil respektovaný kormidelník a mužstvo teď ani neumí napnout plachty na ten správný humanistický vítr.

Nástup Miroslava Kalouska do vedení vzbuzuje ještě větší napětí s původními partnery Starosty. Ti topce v posledních letech dodávali chybějící osobnosti, bez Starostů bude strana klopýtat po jedné noze. Nové vedení personální nouzi příliš nezlepší.

Nahradit Karla Schwarzenberga je těžké, ale není to nemožné. Chce to trochu nadhledu, humoru, přehledu a sem tam ztratit nějaký inteligentní bonmot. Ale to současní vůdci topky neumí. Ženíškovi chybí vtip, Kalouskovi klid a někdy i nit. Zvlášť když se nespokojí jen s jednou dvanáctkou. Těžko postavit proti abstinentovi Babišovi snadnější terč posměšků než alkoholika.

Jedno překvapení je málo

Ale i topka umí překvapit. Na poslední chvíli se podařilo ke kandidatuře na místopředsedkyni přemluvit jednatřicetiletou poslankyni Markétu Adamovou. Zatím ji tedy skoro nikdo nezná, ale má všechny předpoklady k tomu, aby zaujala.

Pracovala v dětských domovech v Arménii a Maroku, s postiženými lidmi v Srbsku. Její doménou je sociální politika. Má hodně zajímavých nápadů: podpora částečných úvazků pro pracující rodiče nebo rodičovská pro babičky a dědečky. Sociální nebo rodinná politika nikdy nepatřila mezi silné stránky konzervativní topky. Strana může právě díky Adamové oslovit úplně nové publikum.

Jedna zajímavá tvář je ale trochu málo. Zatím to stále vypadá na sněm Tichých Obhájců Pravdolásky.


Více komentářů autora:

Bojujme proti korupci. Ale ne zas tak moc

CONTENT24

Komentář: V Praze už se domakalo. Politika není reality show

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).