Visca Catalunya!

27. června, 00:00 - Klára Donathová
27. června, 00:00

Stručný průvodce po barcelonských barech, kavárnách a restauracích Ať žije Katalánsko, protože na městskou dovolenou v Evropě budete těžko hledat lepší místo, než je hlavní město Barcelona. Je nádherná. Gaudího architektura musí chytit za srdce i konzervativce. Má moře a těsně před začátkem prázdnin i perfektně čisté pláže a vodu. A nabízí i skvělé jídlo za nečekaně příznivé ceny.

Nechybějí tu pražírny a kavárny s výběrovou kávou a na dobře namíchaný drink tu je rozhodně také kam zajít. Tak proč jezdit jinam?

Káva

Barcelonu zasáhla tzv. třetí kávová vlna. Den tedy můžete začít ve stylové kavárně ne nepodobné kavárnám v Londýně, Berlíně či Kodani a vychutnat si čerstvě praženou výběrovou kávu třeba z místní pražírny Right Sight Coffee Roasters.

Pokud budete ochotni vyrazit trochu mimo historické centrum, vydejte se určitě do Atmans Coffee. Atmans otevřel sotva před dvěma měsíci Miguel Lamora, španělský šampion v latte artu (třetí na mistrovství světa v roce 2013), spolu s Alexem Sommerkampem v netypickém prostoru Coocció neboli „kuchyně“. Coocció je veliký otevřený prostor, jehož součástí je 150 metrů čtverečních velká profesionálně vybavená kuchyně, ve které může najednou vařit až 12 kuchařů. Jednotlivá stanoviště jsou k pronájmu, a prostor je tak ideální pro různé food festivaly a podobné akce. Atmans k pokrmům vytvořeným na místě servíruje skvělou kávu. Pokud se před cestou podíváte na aktuality

obou podniků, možná zjistíte, že budete mít v Coocció štěstí na nějakou zajímavou gastronomickou akci. I kdyby ne, lepší kávu jinde v Barceloně nedostanete, takže se vyplatí vypravit se sem i jen kvůli ní. Ceny výběrové kávy jsou stejné jako u nás. Za kapučíno utratíte cca dvě eura.

Budete-li hledat dobrou kavárnu blíže centru, vyrazte do Onna Coffee. Od slavných Gaudího domů Casa Mila a Casa Batlló je to co by kamenem dohodil. Mají tu i výborné sladkosti. Ryby

Jste-li milovníky ryb a mořských plodů, budete v Barceloně nadšení.

Zvolíte-li správný podnik, dostanete vše absolutně čerstvé, ten den vytažené z moře, a navíc vás oběd ani večeře nezruinuje. Restaurace nebo spíš bistra, které vám doporučím, určitě nepatří do fine diningu.

Nenajdete v nich ubrusy ani designový nábytek. Své místo u stolu si budete muset vybojovat, respektive vystát a pak už se jen budete radovat z toho, jak je to dobré. Oba podniky se nacházejí jen pár desítek, no možná stovek metrů od moře.

Bar Celta – Pulperia má nad vchodem nápis „Pulperia, Patatas bravas“.

Já mu tedy říkám „U chobotnice a brambory“ a vždycky, ale opravdu vždycky si tu chobotnici neboli pulpo a patatas bravas, tedy smažené brambory s pikantní rajčatovou omáčkou, dám. Na výběr je toho ale mnohem víc. Jídelní lístek tu mají pověšený u vchodu na zdi. Co je k mání, je vidět ve vitrínách na barovém pultu a personál je milý, základně anglicky mluvící a rád vám s výběrem pomůže. Určitě vyzkoušejte shora uvedené, k tomu třeba grilované kalamáry, sardinky, na které narazíte v Barceloně úplně všude, croquetas se sušenou šunkou a bešamelem, krevety na jakýkoli způsob a chipirones – malinké smažené olihně. Veškerá jídla jsou podávána v malých tapas porcích, takže neváhejte objednávat velkoryse. Ceny se s výjimkou chobotnice pohybují od tří do sedmi eur za porci.

Vyhlášeným podnikem je La Cova Fumada. Už od roku 1944 funguje stále na stejném místě, na náměstí pár kroků od pláže Barceloneta. Počítejte s tím, že na místo budete stát frontu, a zkontrolujte si otvírací dobu, která je poněkud nezvyklá. Tahle drobná úskalí se ale vyplatí překonat, pokud chcete zažít skvělou atmosféru namačkané restaurace a dát si opravdu dobré jídlo. Místní specialitou jsou „bombas“, smažené koule ze šťouchaných brambor s kouskem vepřového uvnitř, s česnekovým aioli a pikantní rajčatovou omáčkou. Nabídka je ručně psaná na tabuli na zdi a ani tady nedostanete jídelní lístek. Obsluha je velmi vstřícná a objednávku s vámi ráda vykomunikuje, i když nebudete mluvit katalánsky. Mají tu báječnou tresku s rajčatovou omáčkou, kterou nám číšník doporučil jako své nejmilejší jídlo. Bez ochutnání grilovaných sépií rozhodně neodcházejte a i tady se nebojte trochu rozšoupnout. Ceny jsou mírné, v řádu jednotek eur za porci a jídlo skutečně stojí za trochu čekání a mačkání se u malých stolů.

Bary

Na sangrii raději zapomeňte, krabicové víno smíchané s citronovou limonádou a kousky ovoce opravdu není nápoj, bez kterého by se nedalo žít. V Barceloně je řada dobrých koktejlových barů, z nich nejznámější je Dry Martini. Název samozřejmě není čistě náhodný. Bar funguje už více než třicet let a Martini koktejl v desítkách podob je jeho signature drinkem. Na zdi nad barem je počítadlo, na kterém se zobrazuje počet do té chvíle na místě vypitých Martini koktejlů. Asi před měsícem ukazovalo počítadlo číslo 1 059 850. I ostatní drinky stojí za ochutnání. Zaplatíte za ně deset až patnáct eur. Bar vypadá jako klasický gentlemanský klub a i tady se setkáte s velmi vstřícnou anglicky mluvící obsluhou.

Atmans Coffee

Morales 27, 08029 Barcelona, Španělsko tel.: +34 722 82 01 54 http://www.atmanscoffee.com Otvírací doba: Po–Čt: 9–18, Pá–So: 9–24 Dry Martini by Javier De Las Muelas

Aribau 162 – 166, 08036 Barcelona, Španělsko tel: + 34 932 175 072 www.drymartiniorg.com Otvírací doba: Po–Čt: 13.00–2.30, Pá: 13.00–3.00, So: 18.30–3.00, Ne: 18.30–2.30

Bar Celta – Pulperia Carrer de Simó Oller, 3, 08002 Barcelona, Španělsko tel.: +34 933 15 00 06 http://www.barcelta.com Otvírací doba: Po–Ne: 12.00–24.00

Onna Coffee Carrer de Santa Teresa 1, Barcelona, Španělsko tel: +34 932 69 48 70 http://onnacoffee.com/ Otvírací doba: Po–Pá: 8.00–19.30, So–Ne: 9.00–19.30

La Cova Fumada Carrer del Baluard, 56, 08003 Barcelona, Španělsko tel.: +34 932 21 40 61 Otvírací doba: Po–St: 9.00–15.15, Čt–Pá: 9.00–15.15, 18–20.15, So: 9.00–13.00

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče