Menu Zavřít

Únik další nahrávky posílil spekulace o brzkém odvolání šéfa BIS

6. 9. 2014
Autor: ČTK/Michal Krumphanzl

Dny generála Jiřího Langa v čele Bezpečnostní informační služby (BIS) jsou sečteny. Alespoň tomu silně nasvědčují informace ze dvou důvěryhodných zdrojů blízkých sociální demokracii a hnutí ANO. O odvolání nejdéle sloužícího šéfa tajné služby v demokratické Evropě se sice spekuluje už nějaký čas, ovšem tentokrát to vypadá na skutečně definitivní konec.

„Je to tak, už se jen řeší datum odchodu a kam by měl nastoupit, aby se neopakovala situace s bývalým ředitelem rozvědky Karlem Randákem, který si pak začal vyřizovat účty,“ tvrdí jeden ze zdrojů ze sociální demokracie, který si pochopitelně přál zůstat v anonymitě.

„Ve vládních kuloárech už se řešilo, zda by si Lang nemohl prohodit post s méně konfliktním ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Dušanem Navrátilem. Ve hře je i jiný post ve státní správě,“ doplnil dobře informovaný zdroj blízký Lidovému domu.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který má tajné služby na starost, nicméně jakékoli jednání o uvedené rošádě ostře popírá. „Jedná se o čistou fabulaci,“ tvrdí Radek Holý z vedení NBÚ.

Dlouhý seznam potíží

Jiří Lang čelí již nějaký čas potížím, které by podle jeho kritiků měly ve standardním demokratickém prostředí skončit jeho odchodem z vedení tajné služby. Jejich seznam je dlouhý: úniky informací z vyšetřování a odposlechů (například pražského primátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem), podezření ze zneužití tajné služby k mocenským hrám (získávání kompromitujících materiálů takzvaným týmem Z), neinformování premiéra o počínající kauze Nagyová nebo smutný konec vyšetřování případu údajného zneužívání pohonných hmot.

Posledně jmenovaný případ má i lidskou oběť – příslušník BIS spáchal sebevraždu; navíc končí tak, že podezřelí byli vesměs osvobozeni, a jednoho musela dokonce služba přijmout zpět.

Nově se však objevil ještě další problém – a opět únik nahrávky. Souvisí se zatčením bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, kterého služba podezřívá z vynesení Janouškových odposlechů.

„Ukrad’ to“

Den po zatčení Jana Petržílka, podezřelého z toho, že předal odposlechy předsedovi Věcí veřejných Vítu Bártovi, si šéf BIS Jiří Lang svolal své podřízené a potvrdil jim, že audiozáznam skutečně unikl z tajné služby. Krátce po vypuknutí odposlechové aféry se přitom Lang v Senátu dušoval, že uniklé audiozáznamy z BIS v žádném případě nepocházejí. Alespoň to tak v květnu 2012 po uzavřeném jednání senátního bezpečnostního výboru s ředitelem BIS tlumočil člen výboru Jaromír Štětina.

Co se tedy odehrálo loňského 1. listopadu a o čem vypovídá poslední nahrávka, která může šéfovi BIS notně přitížit? Na jeho výzvu se v zasedací místnosti sešli všichni příslušníci čtvrtého (ekonomického) odboru, ve kterém Petržílek působil. Lang je pak velmi podrobně informoval o vyšetřování celé kauzy, čímž patrně sám porušil zákon; případem by se rozhodně měla zabývat inspekce.

Neviditelný Špalík
Sedmapadesátiletý Jiří Lang je nejdéle sloužícím šéfem tajné služby v Evropě. V čele kontrarozvědky stojí 11 let, od roku 2003, kdy střídal Jiřího Růžka. Do kontrarozvědky nastoupil už v létě 1990 spolu s dalšími přáteli ze skautingu.
Je absolventem střední průmyslové školy zeměměřické, v roce 1996 dokončil bakalářská studia na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Před listopadem 1989 se aktivně věnoval vedení dětí ve skautských a junáckých oddílech v Praze (oddíl Pětka Praha). Z období skautingu pochází i jeho přezdívka Špalík. V té době pracoval 14 let ve firmě Energoprojekt, až do roku 1990.
Jiří Lang se obyčejně k dění ve službě nevyjadřuje. I jeho mediální výstupy lze spočítat na prstech jedné ruky. Velkou výjimku ale udělal, když letos vydal své memoáry Jiří Růžek, který bez příkras popsal dění v agentuře. „Hodně z toho, o čem Jiří Růžek ve své knize píše, proběhlo úplně jinak a vyslovené odsudky, nebo konstatování, jsou – mírně řečeno – zavádějící,“ zareagoval na webových stránkách BIS Lang. Autor je podle Langa jakoby od hlavy k patě plný nezvladatelného nutkání vylíčit své účinkování v tajných službách jako střet světlonoše s reakcionáři, kteří se s ním sice tu a tam shodnou, nicméně mnohé – a to z pohnutek veskrze nízkých – odmítají.
Podle Langa je velmi kontroverzní i Růžkův přístup k tajným informacím: „Vypustit do světa pravá jména zpravodajských důstojníků s jistými výhradami lze – ale tak za třicet čtyřicet let. Udělat to dřív, a dokonce v době, kdy nositelé řady těchto jmen ve zpravodajské službě stále pracují, je – opět mírně řečeno – nevhodné a neprofesionální,“ zlobil se Lang.

Některý z přítomných důstojníků si z jednání pořídil audiozáznam. Týdeník Euro měl možnost si jej poslechnout a má k dispozici i jeho přepis. Z vyjádření Langa je patrné, že on sám je tím, kdo řídí vyšetřování, nikoli kompetentní inspekce BIS. Lang a jeho náměstek Petr Špaček se svým vystoupením mohli dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby nebo vyzrazení utajované informace. A to i přesto, že přítomní příslušníci BIS disponují bezpečnostními prověrkami. Informace, které jim velitelé služby sdělili, však neměli oprávnění dostat a ty ani nebyly potřebné pro výkon jejich služby.

„Při pátečním odpoledni asi víte, proč jsem si vás sem zavolal… Ke konci se blíží kauza odposlechů Roman Janoušek, která unikla z vašeho pracoviště a o kterou se postaral pan Petržílek. Který to předal Vítu Bártovi a Vít Bárta mu slíbil funkci v rámci policie a pan Petržílek z politických motivů podlehl pokušení a zradil vás všechny,“ oslovil Lang na úvod své podřízené.

„Ta motivace, slíbení té pozice bylo dost vysoko. Hovořilo se o policejním prezidentovi nebo o šéfovi Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality či podobné pozici,“ navázal ředitel BIS. „Byl to člověk, který o ten odposlech požádal, který ho tedy dostal od vrchního soudu, dostal výsledky a pak je ukrad’ – zloděj,“ pokračoval Lang. „Udělám všechno pro to, aby pan Petržílek byl co nejpřísněji potrestán…, protože práce desítek lidí, postavení služby, jméno České republiky, jméno v zahraničí zase dostává pořádnou ránu,“ hřímal Lang na své podřízené.

Vyšetřování už zmíněné kauzy Petržílek přitom vázne, chybějí jasné důkazy. Výrazně se protáhlo i zpracování klíčového posudku z oboru výpočetní technika, který měl dát odpověď na to, zda si bývalý přítajné slušník tajné služby a následně šéfanalytik protikorupční policie Petržílek skutečně schraňoval utajované informace z BIS a policie. Jediným vyslechnutým za poslední dobu byl pouze někdejší poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka, jinak se nic neděje.

Rozhodne vláda

O setrvání Jiřího Langa v čele tajné služby musí rozhodnout vláda. Podle neoficiálních informací z politických kuloárů už ředitele nebude hájit žádný z koaličních partnerů, i když o tom šéfové stran nechtějí otevřeně hovořit. „Toho času trávím dovolenou s rodinou a nejsem v tuto chvíli o zmiňované problematice důkladně informován,“ vzkázal týdeníku Euro například místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Volání po Langově odchodu zesílilo podle zjištění týdeníku Euro během nedávných jednání s ministerským předsedou Bohuslavem Sobotkou. Premiér byl nicméně na dovolené také a k tématu se prý vyjádří až tento týden.

Sám ředitel BIS Jiří Lang na otázky týdeníku Euro ani po dvou urgencích neodpověděl. Nicméně podle důvěryhodných zdrojů sondoval, jaké informace se o jeho údajném odchodu šíří a kdo za nimi stojí.


Čtěte také:

Posílení kontroly špionů se odkládá, ke sloučení agentur chybí odvaha

Šéf civilní rozvědky Schwarz končí, stane se velvyslancem v Izraeli

BRAND24

Bývalý šéf armádní tajné služby v České poště skončil. Měl nastavit pravidla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).