Tržiště dobrého jídla

25. dubna, 00:00 - Petr Holec
25. dubna, 00:00

V Karlíně otevřelo Premier Mercato, denní bistro, obchod i kavárna. Stojí za pozornost

Před časem to byla Letná nebo Žižkov.

Pražské čtvrtě, co jsou zrovna v kurzu.

Zatímco na intelektuálštější Letné vznikla spousta kaváren, cukráren, restaurací i barů, tradičně špinavější a více proletářský Žižkov zaplnily spíš hospody, hudební kluby, bary a nevěstince. Poslední dobou ale v Praze nenajdete módnější čtvrť než Karlín, krátký a úzký obdélník několika bloků činžáků.

A taky zcela nové čtvrtě ve čtvrti: Karlín výrazně rozšířil dlouhý pás übermoderních bytových i kancelářských budov táhnoucích se podél Vltavy, které do jedné z nejmenších městských částí přivedly stovky nových lidí. A s nimi i peníze. Karlín dlouho obsluhovalo pár hospod a jediná slušnější restaurace s nočním barem - Charleston. Dnes tu zřejmě najdete nejvíc restaurací na metr čtvereční v celém městě.

Současně ale Karlín začíná praskat ve svých staronových švech: přes den tady nejen nezaparkujete, ale ani se nehnete. I tak však pořád platí, že kdo není v Karlíně, jako by nebyl. K Portu, první skutečně kvalitní zdejší restauraci, tak postupně přibyly Krystal, Lokál, Můj šálek kávy nebo Eska. Svou druhou vinotéku v Karlíně otevřeli i lidé z vinárny Na břehu Rhôny. Nyní k nim přibylo i Premier Mercato, po Grand Cru a Monarchu další koncept rostoucího gastronomického impéria bývalého finančníka Martina Nejedlého.

ITÁLIE, FRANCIE I ŠPANĚLSKO

Premier Mercato příznačně sídlí trochu mimo hlavní karlínské dění mezi Sokolovskou a Křižíkovou ulicí, najdete ho v Pobřežní. Příznačlight ně proto, že i koncepčně Premier Mercato stojí trochu mimo hlavní proud. Je to kvalitní restaurace, ale není to úplně restaurace; je to kvalitní kavárna, ale není to úplně kavárna; je to obchod, ale není to úplně obchod. Premier

Mercato je od všeho trochu, takové tržiště dobrého jídla. A právě v tom spočívá jeho hlavní kouzlo.

Koncepčně má blízko k bottegám Riccarda Lucqueho: najdete v něm restauraci, pekárnu i cukrárnu, výborné kafe i obchod s delikatesami. Tím ale podobnost končí. Premier Mercato zaprvé není šíleně drahé jako Lucqueho bottegy, byť se jim kvalitou jídla i vlastní produkce vyrovná. A zadruhé je skutečně mnohem víc tržištěm s pulty a regály plnými zboží než jen restaurací s vinotékou. A taky zavírá záhy poté, co se v Karlíně vylidní kanceláře a lidé odsud zmizejí domů.

Premier Mercato najdete v bývalé průmyslové budově, jak je dnes rovněž v módě. Architekt interiéru chytře maximalizoval industriální duši prostoru, když ponechal betonovou podlahu a současně nechal vyniknout tovární mřížová okna, která díky své velikosti celý prostor bohatě prosvětlují.

Uprostřed haly se nachází srdce podniku -otevřená kuchyň s pekařstvím a cukrárnou. Samotná restaurace je doma u stolků rozmístěných podél zdí, zatímco vzadu najdete malou kavárnu. Nebo přesněji kavárenský bar.

Název podniku je sice italský, zdejší gastronomie i zboží ale pocházejí nejen z Itálie, ale i z Francie a Španělska. Čímž určitě nikdy nic nezkazíte, protože jde o tři země produkující nejlepší potraviny i jídlo na světě. Na menu tak najdete jak italské těstoviny, tak třeba francouzské quiche. A v regálech pro změnu nejen španělské olivy, ale i foie gras či rillettes. K tomu je tu i pult s čerstvými uzeninami, sýry, bagetami, chleby a sladkostmi.

KVALITA, KTERÁ VÁS NEZRUINUJE

Menu přesně odráží koncept moderního denního bistra, jež v hlavním městě nabývají na popularitě: jednoduchá, ale kvalitně provedená a cenově příčetná jídla. Na kompletní jídelní lístek, jiný každý den, proto bohatě stačí jeden list papíru. Nikdy na něm nechybí polévka, salát, tři hlavní chody a nějaký čerstvý quiche a sladké dezerty. Polévky stojí 38 korun, salát lehce přes stovku a hlavní chody od 100 do 160 korun.

A jen pro ilustraci: mezi polévkami najdete poctivou fazolovou, rajčatovou nebo špenátovou, mezi hlavními chody pak těstoviny a vždycky i nějaké maso: třeba vepřové karé s barevným pepřem a kuskusem nebo hovězí Stroganoff se žampiony, červenou cibulkou a jasmínovou rýží. Zhruba nějak tak vypadá koncept Premier Mercata.

Objednal jsem zeleninový salát s loupanými paprikami, sýrem Feta a olivami Taggiasca a domácí fettuccine s grilovanými kalamáry, čerstvými chilli papričkami, česnekem a olivovým olejem. Musím přiznat, že mě dlouho nějaký podnik tak nepřekvapil kvalitou jídla za takovou cenu jako právě Premier Mercato. Salát byl krásně čerstvý a delikátně ochucený jemným olivovým olejem; loupané papriky měkké a šťavnaté. A přesně, jak čekáte, chutnala i feta: ani moc tvrdá, ani moc mazlavá, ale lehce lepivá a plná chuti. Prostě žádný „sýr balkánského typu“.

Manažer podniku mi vysvětloval, že si veškeré suroviny dovážejí sami. To dnes samozřejmě uslyšíte všude, stalo se z toho stejně obludné a povinné klišé jako kebab od babičky.

Jenže v Premier Mercatu je to pravda: jeho vlastník do Česka vozí nejen nejlepší vína, ale i potraviny a ani Karlín - zatím nejlevnější podnik majitele - nezůstal kvality ušetřený.

Ostatně stačí se zde podívat i na uzeniny či sýry. Praha už je obchodů s italskými, francouzskými i španělskými delikatesami plná, hlavní rozdíly ale zjistíte právě v jejich kvalitě; v Premier Mercatu určitě neskupují diskont. Vysokou kvalitou se tady však vyznačuje rovněž pečivo. Vyzkoušel jsem to světlé i tmavý kváskový chléb a obojí mají výborné. Navíc znovu musím zmínit cenu: nejen menší kváskový chléb za 39 korun je facka všem, kdo vyšší kvalitu ztotožňují se zlodějinou.

TUTTO BENE

Nejlepším překvapením v podniku ale byly již zmíněné těstoviny s kalamáry za 119 korun.

Uvařené dokonale al dente a po italsku lepkavě spojené se šťavnatými mořskými plody i ostřejším sosem z olivového oleje, chilli papriček a česneku, kdy těstoviny omáčku absorbují, takže z jednoho talíře nejíte dvě separátní jídla.

Za takovými těstovinami v Praze buď musíte do dražší restaurace, nebo je v téhle cenové úrovni lepší zajet si na benzinku na párek v rozpečené bagetě. Tam si nehrají na Itálii, a ještě si přitom natankujete. Ochutnal jsem v Premier Mercatu současně quiche se šunkou a sýrem a vše zakončil espresem. Quiche by jistě unesl větší lehkost, kafi ale nelze absolutně nic vytknout. Hlavně není zločinně kyselé, jak to milují hipsteři.

Během jídla se v Premier Mercatu jen lehce zadrhla obsluha, když mi servírka místo těstovin objednala jiné jídlo - několikrát se ale omluvila. Navíc jsem až doma zjistil, že na účtu chyběla káva. Jestli bylo i to součástí omluvy, omlouvám se pro změnu já.

HODNOCENÍ PREMIER MERCATO Pobřežní 42, Praha 8 tel.: 731 636 318 www.mercato.cz Otevírací doba: 7.30-20.30 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Menu se každý den mění, takto například vypadalo 20. 4. 2016 VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU

O autorovi| Petr Holec * holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

Praha  Vizualizace okolí Negrelliho viaduktu

Architekti namalovali budoucnost Negrelliho viaduktu

Komerční sdělení
 Omega Pharma logo

PharmDr. Michal Krejsta, MBA: Omega Pharma – alfou je pro nás etické a silné partnerství!

 Německá dálnice A3

Žaloba kvůli mýtu. Plán Německa je podle Bruselu diskriminační

Cestovní kancelář Čedok, ilustrační foto

Schváleno. Čedok převezme od Američanů polská Itaka

Ropa, ilustrační foto

OPEC se dohodl na snížení těžby. Cena ropy ale klesá

 Pobočka Commerzbank

Drsný řez. Commerzbank propustí pětinu zaměstnanců

  • James Cusumano: Pochybuji, že Elvis žije

  • Vlastimil Harapes: Nemám rád cyklostezky a nejraději bych…

  • František Stárek: Už jsem si myslel, že budu v klidu

  • Karolína Topolová: Dovoz ojetých aut se nevyplatí

  • Alexandra Kala: Sleva je u mě zakázané slovo

  • Radka Dohnalová: Lídři by měli rozvíjet své talenty a…

  • Václav Cílek: Vyhnuli jsme se Kurdistánu

  • Petr Lávička: České maso bývá předražené

  • Michal Horáček: Jen já a lidi

Hry pro příležitostné hráče