Trochu český Turín

29. února, 00:00 - Petr Holec
29. února, 00:00

V nové libeňské čtvrti Dock otevřela téměř italská restaurace Mohla by to být anketa: jaké jídlo čekáte v ristorante Torino, tedy restauraci Turín? Těstoviny tajarin? Piemontskou battutu? Lanýže? Pohled do menu nové restaurace Torino, jež vznikla v libeňské rezidenční čtvrti Dock, vám dá nečekanou odpověď. Polévkám vévodí klasické české kuřecí consommé s nudlemi a játrovými knedlíčky, zatímco mezi hlavními jídly najdete kachnu se zelím a plněným bramborovým a karlovarským knedlíkem. Řekněme, že někomu nechyběla fantazie.

Na druhé straně ale mohlo být i hůř: v Česku se většina italských restaurací a pizzerií jmenuje buď Al Capone, nebo Palermo, takže Torino je určitě krok lepším směrem. Ostatně nejeden krok potřebujete i k tomu, abyste restauraci našli, což podle mě není úplně záměr. Ještě před jídlem ji lze proto férově zařadit mezi nejdůkladněji ukryté restaurace.

Je dokonce tak schovaná, že ji prý nemohl při své první návštěvě najít ani číšník, jak se záhy dozvím u jídla.

Všude kolem domu, v němž sídlí, sice stojí i vlají reklamy na restauraci, najít ale vchod do ní vyžaduje jistou rafinovanost i zvídavost.

Musíte projít neoznačenou recepcí nového domu, kde Torino tak nějak tušíte, protože ho netušíte jinde, a pokračovat dál dovnitř. Až skleněnými dveřmi zapřenými kusem hrubého dřeva vejdete dovnitř.

A zjistíte, že restaurace vůbec nevypadá ani nepůsobí špatně. Design interiéru koresponduje s architekturou moderních bytovek a je laděný do hnědé, bílé a béžové. Hlavní jídelnu tvoří velký prosklený prostor s barem, průhledem do kuchyně a také velkými okny do vnitrobloku moderního sídliště, kde se dá příjemně sedět venku. Během mé návštěvy v podniku hrál jazz.

Místo klame

Ano, sídlištní italské restaurace u nás nemají nejlepší reputaci. Většinou jde o počeštěné pizzerie, kde na pizzu dávají zelí, těstoviny zalévají štědrou dávkou smetany a personál tu zásadně nosí korkové pantofle. Na Barrandově si kdysi jednu takovou velmi oblíbila například rodina zesnulého expremiéra Stanislava Grosse.

Byl to však paradoxně lobbista Marek Dalík, kdo před časem ukázal, že na novodobých sídlištích může existovat i kvalitní italská gastronomie. Riva Bella, jež otevřela (a nakonec i zavřela) v holešovické Marině, tedy jen přes Vltavu od Torina, sice nesla kříž jeho nechvalně proslulého jména, jídlo i víno tu ale bylo špičkové, ostatně Dalík sem přetáhl italského šéfkuchaře z centra. Navíc jste se tu dobře najedli i napili za nebláznivé ceny.

To, že menu Torina není italské, samozřejmě vůbec neznamená, že je včetně jídla špatné. Naopak. Nabízí těstoviny, maso, saláty i rizota, takže si určitě vyberete. Já si jako předkrm objednal marinovaného lososa s koprem a lososovým kaviárem a k němu sklenku severoitalského pinotu grigio – a nelitoval jsem! Už když přede mě jinak méně komunikativní servírka jídlo pokládala, cítil jsem jeho příjemnou čerstvou vůni. Šťavnatý, jemný a ne lacině mastný losos perfektně chutnal a stejně tak teplé bliny, s nimiž ho tady nabízejí. Navíc jídla i pohledně servírují.

Jídlo dobré, personál ne

Bytový komplex, v němž Torino sídlí, zůstává nedokončený a poloprázdné jsou zatím i dostavěné domy. Restaurace sice dává místním dvacetiprocentní slevu, aby si z podniku udělali vlastní jídelnu, než bude muset zavřít, nouzi o místo tu ale mít nebudete. Během své návštěvy jsem zde seděl téměř sám.

Jako hlavní chod jsem zvolil vepřovou kotletu s čočkovým ragú a jablečným pyré a k němu rozlévané chianti. Zkusil jsem číšnici, aby mi ke kotletě sama doporučila víno, čímž jsem určitě nemyslel klasický someliérský cirkus, jen obyčejný základní servis. Marná snaha: číšnice se do své práce příliš nehrne, přestože Torino není nejlevnější – kotleta stojí 260 korun a losos 145 korun.

Což je škoda, protože i hlavní jídlo vypadalo a chutnalo velmi dobře. Stupeň dolů jen kvůli sušší a taky tužší kotletě oproštěné od šťavnatosti i bohatší chuti vepřového; čočkové ragú i jablečné pyré totiž bylo výborné. Problém nastal při výběru dezertu. Sotva jsem začal jmenovat, co z menu bych si dal, slyšel jsem opakovaně odpověď, že to není, protože restaurace mění menu. To samozřejmě pravidelně dělají všechny lepší podniky, neznamená to ale, že ze stálého menu nakonec nemáte téměř nic.

Nebyl tak kaštanový krém s pomerančem ani variace francouzských sýrů, které číšnice nabídla jako italské. A dozvěděl jsem se dokonce i to, že není ani Caesar salát, který jsem pro změnu vůbec nechtěl. Takže jsem nakonec skončil u salátu z hroznů s praženými mandlemi, roquefortem a medovým dresinkem, k němu jsem pro změnu objednal růžové z Anjou. A znovu nemůžu než jídlo pochválit. Salát byl čerstvý, voňavý a křupavý, jak má být.

Francouzský sýr mu navíc dodal příjemnou slanost a vláčnost, zatímco teplé mandle ještě podpořily jeho chuťové i aromatické nuance.

Šťavnatý, jemný a ne lacině mastný losos perfektně chutnal a stejně tak teplé bliny, s nimiž ho tady nabízejí.

Z příjemného zážitku mě vytrhl až slovenský číšník, jenž se mě přišel zeptat, jestli je vše v pořádku. Náhlá snaha o pozornost potěšila, a jsem dokonce přesvědčený, že ji mladý číšník myslel i upřímně. Bohužel si však pro svůj čin vybral špatné místo: stoupl si daleko za mě, takže se mnou mluvil neviditelný hlas. I pro komunikaci v restauraci by mělo platit to samé co na ulici: nejlepší je to vždy face to face.

Nedostavěný dům

Takže konec dobrý, všechno dobré? A zvlášť když dobré bylo i espreso? Ne tak docela.

Řekněme, že i ristorante Torino je stále ve stavebním procesu jako okolní bytovky.

Na mém účtu se totiž místo sklenky vína objevila celá láhev, načež jsem zřejmě přeslechl omluvu. Což je znovu škoda; existují totiž restaurace, kde obsluha značně převyšuje jídlo, zatímco jinde to bývá přesně naopak. Obojí redukuje daný podnik na polovinu. Torino zatím určitě patří k těm druhým. Jestli si z něj nejen místní skutečně mají udělat jídelnu, čeká ho ještě dost práce. l Ristorante Torino

Voctářova 5, Praha 8 DOCK V1 tel.: 775 797 001 e-mail: torino@costalab.cz www.r-t.cz

Otevírací doba:

Po–Čt 8.30–22.00 Pá 8.30–23.30 So–Ne 11.00–23.30 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z menu Předkrmy

• Pečená kachní rolka s hruškovo-jeřabinovým

kompotem a domácím chlebem • 135 Kč • Marinovaný losos s koprem a lososovým

kaviárem • 145 Kč

Polévky

• Kuřecí consommé s nudlemi a játrovými

knedlíčky • 90 Kč

Hlavní chody

• Kachna se zelím a plněným bramborovým

a karlovarským knedlíkem • 225 Kč • Vepřová kotleta s čočkovým ragú

a jablečným pyré • 260 Kč

Dezerty

• Salát z hroznů s praženými mandlemi,

medovým dresinkem a roquefortem • 155 Kč

Vína

• Cremant Bouvet-Ladybay • 568 Kč • Prosecco Colli Trevigiana Frizzante • 394 Kč • Šampaňské Pol Roger Rich • 1699 Kč

Bílé víno

• Sauvignon Blanc Winkl • 673 Kč • Chablis Domaine Laroche • 630 Kč

Červené

• Amarone Classico • 1648 Kč • Chianti Superiore Santa • 574 Kč • Brunello di Montalcino Casale del Bosco •

1529 Kč Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec • holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče