Steakhouse v cizím hávu

04. listopadu 2013, 00:00 - Milan Ballík
04. listopadu 2013, 00:00

Kdo by čekal gril v koutě a vůni škvířícího se tuku, bude zklamán. Skvělé bifteky však v tomto podniku najde

Praha dostala zbrusu novou restauraci.

Navíc takovou, jaká zde dosud nebyla.

Nefalšovaný americký steakhouse, kde nabízejí pouze maso nejvyšší jakosti – US Prime Steak z Arkansasu. Masožrouti zavětřili a první z nich už George Prime Steak v pražské Platnéřské ulici objevili.

Hned na začátku musíme ovšem naladit očekávání na správnou frekvenci. Po průchodu barem totiž nevstoupíte do typické americké „steakárny“, ale do trendy restaurace třetího milénia. Kdo by čekal jednoduché stolky, gril v koutě a vůni škvířícího se tuku, bude zklamán. Co do vzhledu je podnik pojat jako restaurant nejvyšší třídy. Esprit interiéru tvoří vysoce elegantní nábytek, efektní založení, spousta dřevěného obložení, prostření z kvalitních látek. Hlavní sál i několik salonků vyhlížejí lépe za tmy než v přímém denním světle. Tehdy totiž díky šedému odstínu zdí a oslnivé běli ubrusů působí trochu odtažitě, až studeně. Teprve po setmění, kdy věnce lustrů pokropí vše hřejivým zlatavým světlem žárovek, se dostaví ona přívětivá, relaxační nálada. Nezbývá než se vyrovnat s tím, že do vzhledu amerického podniku tohoto zaměření má zdejší hotelová restaurace asi tak daleko jako naše planeta k dálným mlhovinám Andromedy, a s tímto zjištěním se pustit do večeře.

PesTrý vĚjÍŘ Usazeni v pohodlných křesílkách probíráme nabídku. K mání je široký záběr krmí, hovězím počínaje přes ostatní druhy masa až k rybám či vegetariánským salátům. Naším tématem jsou však tento večer steaky, takže se po úvodním naladění senzorů zaměříme na ně.

O to, aby se všechny smysly probudily a náležitě otevřely tomu, co je čeká, se má zasloužit salát z různých druhů pečené řepy.

Vedle temně purpurové talíř zdobí rovněž medově zlatá barva a jakási zvláštní narůžovělá varieta a chutnaly všechny vytříbeně. Jelikož řepa byla pečena neloupaná, udržela si svéráznou, poněkud prostou a obhroublou chuť. Když se k ní však připojil vinaigrette ze šampaňského, drcené pistácie a ještě jemný a hladivý kozí sýr, dostal pokrm punc nejvyšší labužnické ryzosti. Redukce z krvavých pomerančů a chilli vějíř chutí ještě více rozevřely a vnesly do něj stopu provokativní živosti. Hezký part předvedla i použitá rukola. Věčně „nazlobené“ hořké tóny ze svého ansámblu tentokrát nevytáhla a nasadila téměř mazlivou nasládlost korunovanou ryzí čerstvostí.

Zkrátka všechny senzory stály po prvním soustu povedené kombinace v pozoru.

Přehodit výhybku směrem k masu nejlépe dokáže klasický tartar steak. Nasekané maso z uzrálé svíčkové naznačilo, co se odehraje při příštích chodech. Koncert znamenitého hovězího, které v tomto případě doladily kapary, okurka a černá sůl, předvedl v malé ouvertuře, co znamená US Prime kvalita. Jenom okurka utekla z řady. Zdálo se mi, jako by kuchař trochu nastavil za účelem správné viskozity vše kapkou láku, jehož chuť se zmocnila závěru a odsoudila maso na druhou příčku.

Tlustý a t enký Právě přišly na řadu steaky, koruna zdejší nabídky i naší večeře. Na stole se objevil rib eye s kostí na kovbojský způsob spolu s gratinovanými brambory, hranolky a omáčkou Béarnaise. Ze žárem zrůzněného tmavého masa ještě tu a tam zlostně prskla kapka žhavého tuku, prostor provoněla animální vůně ohněm dotknuté hověziny.

Každé říznutí do masa doprovázel výron šťávy, z níž roštěnec při úpravě nepustil ani kapku. Sousto bylo nesmírně šťavnaté, optimálně žárem připravené. V každém kousku masa se navíc dala objevit jiná chuťová stopa. Na okraji bylo díky okruží tuku protknuté jedinečnou mastnotou, kterou ne všichni oceňují, ale bez níž není steak steakem. Při kosti naopak vykazovalo větší pevnost a více vzdorovalo noži, třebaže ve finále chutnalo stejně lahodně, zejména díky většímu podílu čisté masové příchuti.

Uprostřed plátu masa – přece jen ho bylo půl kila – se navíc nabízelo nepropečené, téměř ještě krvavé sousto. Bezmála až pastózní a vláčné se poddávalo pouhému přitlačení jazykem k patru jako pevnější paštika. V čisté masové esenci bylo možné objevit sládnoucí doteky kukuřice, s jejíž pomocí se kusy před porážkou dostávají do formy a správné váhy. Ne nadarmo se tomuto řezu přezdívá „král steaků“.

Pro ty, jimž tukové krytí o síle centimetr a více přece jen dělá potíže, připravují u George New York Strip. Z nízkého roštěnce ne tolik tukem protkaného je maso pevnější, o čárku méně šťavnaté a také o kousek chudší v chuťové struktuře. Umějí ho tady upravit vnímavě a s výsostným citem pro surovinu. Pozor na výdej Jak jsem v duchu nad každým kouskem masa skládal tichý hold směrem ke kuchyni, přílohy tolik potěšení nevyvolaly. Gratin byl chytře dochucen, provokoval k další konzumaci. Ovšem použité brambory trochu vybočovaly z vysoké úrovně jakosti vstupů. Byly moučné a v ústech zanechávaly krupičkovitý pocit. Pečlivější volba spíše lojovitých hlíz by podle mého udělala více parády. Beze šrámu nevyšla ani béarnská omáčka. Jejím dominantním projevem byl mléčný tuk, jímž sice hladila, ale bylinky i šalotku dokonale zamaskovala.

Díky vydatnému smetanovému projevu jí chyběla oživovací schopnost.

Největším trablem se ovšem ukázaly pečené papriky. Oloupané a zajímavě marinované byly, odpustit se dalo i to, že z celé barevné škály plodů zde použili jen zelené, což chuť zjednodušovalo. Jenže marináda byla za počátečním stadiem kvašení, což je pokaždé nepříjemné. Žádá si to však pozornost při výdeji, které se paprice zjevně nedostalo.

Sour Cherry Cheescake mnohé odčinil, byl vpravdě znamenitý. Sametový a krémový, s pikantním dokreslením macerovanými višněmi a tenoučkou vrstvou sušenek. Nebyl to ovšem pravověrný cheescake. V sebevědomém projevu znamenitého krému se opět skvěly jen hladké stopy smetany. Chuťově však báječné.

George Betak má se svou restaurací namířeno hodně vysoko a první krok už učinil.

Aby se tam však podnik dostal, je třeba odladit všechny drobnosti. V cenové relaci, v níž se pohybuje, se totiž ani ty nejmenší detaily neodpouštějí. l

hodnoCení

efektní moderní interiér, i když nejde

o typický steakhouse

dobrá volba mimooádni kvalitního masa

pozorni pracující a o nabídce poueená

obsluha, elegantní a vstoícná

solná komora pro optimální dozrávání masa

bájeená práce kuchyni s masem, oviem

s nepoehlédnutelnými nedostatky u ostatního

vinná karta se výrazni orientuje na USA

George Prime Steak Restaurant Platnéřská 19, 110 00 Praha 1 tel.: +420 226 202 599 e-mail: info@georgeprimesteak.com www.georgeprimesteak.com Otevřeno denně 12.00–14.30 a 18.00–22.30 Kuchyně česká a evropská tradiční s moderními prvky Země původu nabízených vín USA, Francie, Itálie a Česko Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Francouzská cibulová polévka ve stylu steakhousu, kruton s gratinovaným sýrem Gruyere • 225 Kč • Salát z Heirloom rajčat a červené cibule, listy hlávkového salátu, krémový dresink z modrého sýra • 275 Kč • Pečený telecí morek v bylinkovo-citrónové krustě, džem z karamelizované cibule, opečené máslové crostini • 335 Kč • Rib Eye s kostí na kovbojský způsob – vysoký roštěnec na kosti nazývaný také „král steaků“ 500 g / 18 OZ • 990 Kč • Porterhouse pro dva – největší část z dílu T-bone, plná chuť newyorského steaku a křehkost svíčkové obohacená grilováním na kosti, vykoštěný a porcovaný u stolu 950 g / 34 OZ • 1950 Kč • Atlantický halibut pečený filet s olivovým olejem s chutí pečeného citrónu • 790 Kč • Grilované kotlety z irského jehněčího s krustou z levandule a dijonské hořčice • 790 Kč • Pečené farmářské kuře s pečeným citrónem a tymiánem, kuřecí šťáva • 550 Kč • Pečená aljaška, piškot s lískovými ořechy, krémová čokoláda, malinový sorbet a vanilková zmrzlina, italský meringue, flambovaná likérem grand marnier • 195 Kč Výběr z vinného lístku • Gloria Ferrer NV blanc de noirs Carneros, Sonoma • 1150 Kč • Kolby 2008 chardonnay Pouzdřany, CZ • 750 Kč • Decoy 2010 sauvignon blanc Napa Valley • 1150 Kč • Domaine William Fevre 2012 chablis France • 1250 Kč • Zaca Mesa 2009 viognier Santa Ynez Valley • 1450 Kč • Andre 2008 Old wine, late harwest Pavlovice, CZ • 1050 Kč • Déja Vu 2007 merlot California • 900 Kč • Francis Ford Coppola 2010 Director’s Cut cabernet sauvignon Alexander Valley • 1850 Kč • Chateau La Gurgue 2009 Margaux Bordeaux, France • 1900 Kč • Opus One 1999 Rothschild & Mondavi Nappa Valley • 14 100 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče