Spices

26. června, 00:00 - Klára Donathová
26. června, 00:00

Restaurace, která se snaží hostům okořenit život asijskou kuchyní. Nejlepší je tu ale kulajda

Spices neboli koření je název elegantní restaurace v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kterou dlouhou dobu vedl šéfkuchař Jiří Štift, ale právě před rokem ho v pozici šéfa kuchyně vystřídal jeho dlouholetý spolupracovník Zdeněk Křížek. Menu zůstalo prakticky stejné, stále na něm najdete oblíbené krabí koláčky, jarní závitky s pekingskou kachnou a foie gras nebo shu mai knedlíčky, na kterých si Jiří Štift tak zakládal.

Nezměněna zůstala i skutečnost, že i když vám obsluha přinese jen asijské restaurační menu, můžete objednávat i z takzvaného Lounge menu, kde je sice řada totožných pokrmů, ale také významná část evropských jídel včetně naprosto fantastické kulajdy. Neváhejte si o Lounge menu požádat, možná vás nadchne víc než nabídka rozkročená přes všechny části Asie. Změna šéfkuchaře je na jídlech poznat a nutno říct, že není k lepšímu. Poprvé jsme to zaznamenali loni v červenci a zdá se, že jde o setrvalý stav.

Stálice jako krabí koláčky nebo zelené kari s kalamáry a soft shell krabem nezklamou. Ovšem zmiňované shu mai knedlíčky ztratily na chuti i konzistenci. Už při pokusu o to vyndat je z pařáčku se rozpadly a jejich chuť byla natolik mdlá, že jsme marně vzpomínali na dřívější verzi. Cíl postihnout kuchyni asijských zemí od jihovýchodu po jihozápad je opravdu ambiciózní a není lehké jej splnit. Některá z jídel postrádají lepší ochucení, například tolik populární polévka tom yaam goong, jiná zase úplně neodpovídají originálu. Moc nám chutnalo jemné čočkové kari, ale dosa k němu by měla být křupavá a ne mít konzistenci měkké silnější palačinky. Většinou se ale nejedná o vážné prohřešky.

Paradoxně zůstává nejlepším jídlem „obyčejná“ kulajda, kterou tu umějí připravit naprosto bezchybně, chuťově i vzhledem. Sladkost a kyselost polévky jsou v dokonalé rovnováze, chuť kopru polévce dominuje, ale nepřebíjí lesní houby a pošírované vejce s ukázkově tekutým středem je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Povedené jsou i místní dezerty, rovněž laděné asijsky, a míchané nápoje, které vám k jídlu rádi připraví ve vedlejším baru.

Budeteli pečlivě vybírat z obou menu, dobře se v jednoduchém hezkém interiéru najíte, obsluha se o vás bude pozorně starat a po večeři si můžete dát digestiv u baru.

Spices ? Nebovidská 459/1, Praha 1 ? t: 233 088 750 e: spices@spicesrestaurant.cz ? www.mandarinoriental.cz ? šéfkuchař: Zdeněk Křížek

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít