Smíchovský pokus s vůní levandule

01. června 2015, 00:00 - Klára Donathová
01. června 2015, 00:00

Restaurace s důrazem na lokální a sezonní suroviny na Smíchově chyběla. Snad se jí lokalita u Palackého mostu nestane osudnou

Restaurace Lavande nahradila ani ne před rokem už nevím kolikátý zkrachovalý podnik na konci Lidické ulice na pražském Smíchově, těsně před Palackého mostem. Není to úplně šťastné místo, obyvatelé okolních činžovních domů si k ní cestu možná najdou, ostatní hosté si musejí restaurace všimnout z auta nebo z tramvaje, protože jen tak náhodou kolem moc lidí nechodí. Byla by škoda, kdyby zapadla.

Interiér restaurace doznal obrovských změn, je příjemný, vzdušný, moderní a designově čistý, rozhodně láká k návštěvě. Lákavé jsou i proklamace provozovatelek o tom, že nepoužívají žádné konzervanty a základem jejich kuchyně jsou kvalitní suroviny. Hned za vchodovými dveřmi je kromě baru i malý obchod, kde hosté mohou nakoupit vlastní výrobky restaurace, jako jsou paštiky a rillettes (škvařené sádlo s masem) nebo třeba skvělé řemeslné kozí sýry od pana Kolmana z Krasolesí. Nejzajímavější z nabídky mi přišel kvasový žitný chléb či pšeničný světlý, které si v restauraci sami pečou. Málokde mají tak povedené domácí pečivo a spolu s rilletes, které jsme ochutnali jako předkrm, by domácí chléb spolehlivě nahradil menší večeři. Pro místní je to určitě dobrý důvod se do Lavande vypravit. K tomu jsou v obchůdku v prodeji například limonády Fentimans a nějaká italská káva, což už naopak příliš nechápu.

Uměřená fantazie Menu se snaží držet lokálních a sezonních surovin. Velkou pochvalu si rovněž zaslouží označení bezlepkových a vegetariánských jídel v jídelním lístku s tím, že na požádání dostanou bezlepkoví jedlíci i bezlepkový chléb. Věřím, že zrovna to spousta hostů dokáže ocenit.

Při mé poslední večerní návštěvě byla aktuální nabídka plná chřestu, sestavená s rozmyslem i uměřenou fantazií. Vyzkoušeli jsme zelený chřest s pošírovaným vejcem a uzeným pstruhem, který byl velikostí někde na pomezí hlavního jídla a předkrmu. Respektive obsluha toto jídlo prohlásila za předkrm, ale dvě vejce, ryba a štědrá porce chřestu mi připadaly na začátek jídla opravdu příliš.

Chřest byl čerstvý, příjemně křupavý, jedno z vajec mělo bohužel příliš tuhý střed. Celkově to bylo povedené jarní jídlo, které bych si docela ráda dala znovu, jen bych zmenšila předkrmovou porci na polovinu nebo třeba přidala dvě brambory a udělala z toho hlavní jídlo. Chřestové rizoto s kuřecími prsíčky obsahovalo perfektně trefené šťavnaté kuřecí prso, pravděpodobně připravené delším vařením metodou sous-vide. Rizoto samotné už tak dokonalé nebylo, chyběla mu krémová konzistence a hlavně parmazán, který se mi v jídle nepodařilo vůbec objevit. Přebývala mu naopak zbytečně dominantní omáčka. Jídla měla obecně trochu problém s dochucením, které bylo příliš výrazné. Třeba pečený cod filet (což si překládám jako „treska“) s barevnou čočkou na slanině a česnekovosmetanovou omáčkou, která měla k jemné omáčce opravdu daleko. Česneku v ní bylo mnohem víc, než by bylo příjemné.

Nijak nás neoslnily dezerty, třebaže jsme vyzkoušeli všechny, které byly ten den v nabídce. Levandulový creme brilée zklamal svou konzistencí a v celku nudnou pistáciovou panna cottu překonal v negativním slova smyslu koláč z vlašských a pekanových ořechů s whisky a karamelovou omáčkou. Koláč měl nedopečený korpus a špatně ochucenou náplň, které bych těžko uvěřila, že obsahovala všechny uvedené ingredience. Škoda tak dobře papírově vypadajícího dezertu. Při víkendové večeři bylo rovněž zarážející, že restaurace byla snad až na jeden stůl prázdná.

O to větším překvapením pro mě bylo, když jsem se do Lavande vypravila o pár dní později na oběd, abych si z posledních pár návštěv utvořila nějaký ucelený dojem.

V době oběda a v brzkém odpoledni to v Lavande žije. Restaurace byla téměř plná, tomu odpovídalo i množství obsluhujícího personálu, jehož všichni členové mě příjemně překvapovali svou vstřícností a informovaností. Mám tedy za to, že v Lavande obsluha předčí kuchyni, ale možná záleží na směně. I jídlo bylo totiž při obědě velmi dobré. Přestože jsme vybírali z poledního menu, nebyl výběr jednoduchý, lákavé byly všechny varianty.

Nakonec losos s olivovou tapenádou s pečeným bramborem a malým, dobře ochuceným míchaným salátem s plátky jarních ředkviček porazil palačinky s prvními jahodami. Lososu předcházela bezlepková kopřivová polévka, kterou jsem si dala čistě ze zvědavosti, a byla jsem mile překvapená jejím ochucením.

Ani lososu nemohu vytknout vůbec nic, naopak. Bavila mě výrazná olivová tapenáda z černých oliv, křupavé kousky pečených nemastných brambor se k rybě skvěle hodily. Jak by oběd vařil někdo úplně jiný než večeři pár dní předtím. Navíc mě potěšila pampeliškovomodřínová limonáda z domácího sirupu, která jen svědčí o tom, že to provozovatelky myslí s lokální, domácí a poctivou stravou opravdu vážně. I já běhám na jaře po lese a sbírám výhonky mladých jehličnanů, takže Lavande má i přes nepříliš povedenou večeři mé sympatie.

Pokus a omyl Ze všeho, co jsem v Lavande viděla a ochutnala, čiší velká snaha přinést na Smíchov něco, za čím bude mít smysl se vracet. I kdyby to mělo být jen pro domácí chléb a paštiku nebo malou desítku z rodinného pivovaru v nepříliš vzdálených Úněticích. Ale mám pocit, že restauraci chybí trochu jasnější koncept a drive. Zatím to na mě působí tak trochu jako „zkusíme to metodou pokus omyl, buď se ty limonády budou prodávat, nebo je z nabídky stáhneme a dáme na tu polici něco jiného“. Proč v restauraci, která podává k obědu pampeliškovomodřínovou limonádu a v nabídce má vedle ní i bezinkovou a levandulovou, zabírají místa v prodejně vlastních výrobků limonády Fentimans?

Stejně tak úplně nechápu doširoka rozkročené menu, jež odkazuje na Česko, Francii i Itálii a nezapomíná ani na dneska tolik populární burgery. O moc víc by mě bavilo, kdyby si restaurace alespoň na stálém menu vyjasnila koncept, zaměřila se co nejvíce na lokální suroviny a z nich vařila pár dobře promyšlených jídel. Jsem přesvědčená, že by si mezi nekonečným množstvím smíchovských pizzerií a restaurací, kde je těžké najít alespoň nějaké poživatelné jídlo, získala své stálé příznivce, kteří by dokázali Lavande naplnit nejen v době oběda. A věřte mi, že vím, o čem mluvím. Na Smíchově jsem strávila většinu svého života a kromě Modrého zubu nevím o jiné restauraci, kterou bych vám mohla bez obav doporučit. Nezbývá mi než držet Lavande palce, aby si našla svoji cestu a vydržela na tom trošku nešťastném místě co nejdéle. l *

hodnocení lokální a sezonní jídla vlastní chléb a limonády nedotažený koncept kolísající kvalita kuchyně Otevírací doba: Po-Pá 11.00-23.00 So-Ne 12.00-23.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku * Paštika z drůbežích jater s cibulovou marmeládou, náš chléb * 109 Kč * Vepřové rillettes z konfitovaného boku s marinovanými cibulkami, náš chléb * 119 Kč * Hovězí roastbeef s křenovou remuládou, náš chléb * 139 Kč * Luštěninový tataráček z barevné čočky a cizrny s naší Cree fraeche, náš chléb * 99 Kč * Tence krájený marinovaný losos s kaparovohořčicovou remuládou, náš chléb * 149 Kč * Krájené kachní prso marinované v pepři s citrusovým dresinkem, náš chléb * 139 Kč * Hovězí vývar s domácími játrovými knedlíčky a zeleninou * 79 Kč * Zeleninová polévka s rajčaty a kokosovým mlékem * 69 Kč * Dorůžova pečená vepřová panenka s pečenými mini brambůrky, cukrovými lusky a pepřovou omáčkou * 239 Kč * Grilované kuřecí prso s kůží, houbové ragú, štouchané brambory s listovým špenátem * 229 Kč * Hovězí burger v naší housce s cibulovou marmeládou, cheddarem a slaninou, salátek * 189 Kč * Hovězí dušené po burgundsku s bramborovou kaší * 255 Kč Výběr z nápojového lístku * Domácí limonáda z bezových květů 0,3 l/ 0,75 l * 32/67 Kč * Domácí levandulová limonáda 0,3 l/0,75 l * 32/67 Kč * Domácí ledový čaj černý s citrónem 0,3 l/075 l * 32/67 Kč * Jablečný mošt z Polabské moštárny 0,2 l * 28 Kč * Lažanský mošt v lahvi (hruška, červená řepa a jablko, jahoda) 0,25 l * 36 Kč * Čaj sypaný černý cejlonský Shawlands * 38 Kč * Čaj sypaný zelený Bancha bio * 38 Kč * Masala Chai & Black (černý čaj s kořením a mlékem) * 55 Kč * Le Touareg bio (čaj zelený s marockou mátou) * 45 Kč * Pyramidové čaje Sonnentor (ovocné, bylinné) * 38 Kč Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

Restaurant Lavande Lidická 2, 150 00 Praha 5 tel.: 734 332 351 www.restaurantlavande.cz

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče