Sláva nazdar výletu

05. srpna, 00:00 - Klára Donathová
05. srpna, 00:00

Krásná vesnická restaurace, která bude ideálním místem na zakončení výletu ať už pěšky, na kole, nebo po vodě

Je léto a to si žádá tip na nějakou restauraci, kam se můžete uchýlit při prázdninových výletech a dát si víc než jen utopence, smažáka pivo. Jednu takovou, s názvem Zastávka Nižbor, provozuje na železničním nádraží v Nižboru známý herec Tomáš Hanák. Zastávka se nachází v bývalém železničním skladu z roku 1876, venku na nákladových rampách, na původním peronu i ve starém vlakovém vagonu. Interiér restaurace je díky citlivé rekonstrukci opravdu jedinečný. Posedět můžete např. ve starých vlakových kupé. Všude je spousta dřeva a nostalgie dýchá z každého koutu. Zastávka ale naštěstí není jen o krásném interiéru a poetickém exteriéru s výhledem na zámek. Dá se tu i dobře najíst (a dokonce i přespat vjednom z historických vagonů). Nečekejte vysokou gastronomii, ale dobře zvládnutá jednoduchá jídla, jako jsou sekaná, řízky nebo vepřová žebra. Mají tu i ten smažák, ale z goudy a obalovaný v kukuřičné krustě. Ten jsem sice neochutnala, ale pokukovala jsem po něm u vedlejšího stolu a vypadal moc dobře. Při poslední návštěvě jsem ochutnala mimojiné konfitovaný bůček s křenem, brusinkami, zelným salátem a domácím chlebem. Pěkně prorostlému měkkému bůčku nemám co vytknout, dobře ochucený salát byl v horku osvěžující a k masu se skvěle hodil. Zklamal mě jen domácí chléb, původem pravděpodobně z elektrické pekárny. Byl příliš slaný, chyběla mu křupavá kůrka, nijak zvlášť nepřevyšoval obyčejný kupovaný chléb a domácímu kváskovému nesahal ani po kotníky. Stejný chléb i zelný salát se podávají také k vepřovým žebrům na medu s barbecue omáčkou. Maso bylo opět dobře připravené, velmi šťavnaté a ukázkově měkké. Omáčka byla laděná hodně do sladka, ale dobře ji vyvažoval právě lehce nakyslý zelný salát. Při objednávce jsem požádala obsluhu.jestli bych mohla dostat místo chleba raději trochu více salátu, třeba i za příplatek. Jinak milá slečna mi nejdříve příkře řekla, že na takové věci nemají v kuchyni čas, ale pak se vrátila s tím, že kuchaři mají dobrou náladu a mému přání vyhovějí. Škoda že to nešlo bez toho původního odmítnutí. Jinak byla ovšem obsluha nadstandardně příjemná a rychlá a i přes upozornění v jídelním lístku, že v případě plného podniku se může čekání na jídlo protáhnout až na šedesát minut, jsme na jídlo nečekali. Ato byla sobota odpoledne a volných míst bylo v restauraci jen pár. Nejpříjemnějším překvapením to hodne byly však dezerty, a to včetně jejich nízké ceny. Za dokonalý sticky toffee pudding, za který by se rozhodně nemusel stydět ani podnik výrazně vyšší úrovně na dobré pražské adrese, bych klidně zaplatila i dvojnásobek. Přestože se obecně jedná o hodně sladký dezert, míru sladkosti trefili v kuchyni přesně na hranici přijatelného a chtěného. Z moře karamelu nezbyla na talíři ani kapka. Velmi dobrý byl i příjemně mokrý hutný čokoládový dortík kombinovaný s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou. Zkrátka na Zastávce vás čeká dobré jídlo, pozorná obsluha, pohoda, studené pivo i domácí limonády a to myslím v létě ke štěstí bohatě stačí. Pamatujte ovšem, že restaurace je v provozu jen od května do října

Restaurace Zastávka Nižbor

K Nádraží 379, Nižbor t: +420 727 860 680 e: info@zastavkanizbor.cz

O autorovi| Klára Donathová spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče