Menu Zavřít

Sisák je ve vazbě, chod Spolchemie to zatím neohrozilo

3. 2. 2016
Autor: Redakce

Kontroverzní byznysmen Petr Sisák je už přes dva týdny ve vazbě, ale na chod ústecké továrny Spolchemie, za jejíhož hlavního majitele je považován, to zatím žádný vliv nemá. Firma vyrábí, prodává a buduje nový provoz – membránovou elektrolýzu. Největší investice v novodobé historii chemičky má podle mluvčího Spolchemie Jana Charváta hodnotu 1,5 miliardy korun a do provozu by měla být uvedena letos v létě.

Sisákovo stíhání protikorupční policií se paradoxně stane narozeninovým dárkem, protože akciová společnost Spolchemie - Spolek pro chemickou a hutní výrobu letos oslaví 160 let od svého založení, nepřetržitého provozu a podnikání.

„Výstavba nové membránové elektrolýzy byla iniciována mnoha důvody. Prvním z nich byla nová evropská legislativa omezující použití rtuti,“ popisuje obchodní ředitel Spolchemie Zdeněk Moravec. „Ne všichni výrobci v Evropě se odhodlali k přechodu na nové technologie a my vidíme velký potenciál na trhu po ukončení provozů starých rtuťových elektrolýz v Evropě, k čemuž podle legislativy dojde do konce roku 2017. Už dnes intenzivně pracujeme na zajištění plynulosti obchodu a tím stability výroby a zaměstnanosti ve Spolchemii,“dodal.

Nová elektrolýza je kombinací kvalitních dostupných technologií od předních světových výrobců. Její část pochází i z Číny a podle Moravce představuje nejvyspělejší technologii, jaká byla do České republiky z této země zatím dovezena. Hlavními komerčními produkty elektrolýzy je hydroxid draselný a sodný.

Právě v oblasti hydroxidů (používaných v chemickém a textilním průmyslu, v hutnictví, hliníkárenství, vodárenství a potravinářství) patří Spolchemie dlouhodobě k evropským lídrům trhu a provoz nové membránové elektrolýzy by měl podle předpokladů managementu firmy umožnit pozici na trhu upevnit. Díky plné integraci výroby využívá chemička výstupy z elektrolýzy také pro vlastní produkci epoxidových pryskyřic, která ve Spolchemii běží už 55 let.

Díky vlastnímu výzkumu a vývoji Spolchemie používá při výrobě vlastní technologii výroby epoxidů z obnovitelných zdrojů a jako první na světě získala certifikát EPD - nízká uhlíková stopa. Výrobou zelených pryskyřic světu SPOLCHEMIE ušetří ročně 43 tisíc tun CO2, což pro odpovídá průměrným ročním emisím 67 tisíc osobních aut.

Petr Sisák
Petr Sisák

O osudu Petra Sisáka a pokračování vazebního stíhání by měl odvolací soud rozhodnout příští týden. Protikorupční policie viní byznysmena ze zvýhodnění věřitele, způsobení úpadku, poškození věřitele, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu a účasti na organizované skupině. Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání, které týdeník Euro kvůli transparentnosti vyšetřování případu zveřejňuje. Advokáta Ivo Halu pak policie viní navíc z podplacení, legalizace výnosů z trestné činnosti. Sisák má být podle policie hlavou organizované zločinecké skupiny.

Detektivové dále stíhají právníky Petra Kovaříka, Milana Kučeříka, Jana Pacovského, Roberta Vladyku insolvenční správkyni Vladimíru Jechovou Vápeníkovou, podnikatele Tomáše Machotku, Jozefa Kaána, Petra Lísku, Nikolu Čechovou, otce Petra Sisáka – Vladimíra Sisáka, státního zástupce Romana Skopala a lékaře Milana Čecha. Sisák i Hala se proti obvinění ohradili, týdeník Euro jejich prohlášení zveřejnil krátce po jejich zatčení.


Čtěte také:

Žalobci chtějí vazbu pro Halu a Sisáka v kauze Via Chem

Únik informací? Policie při razii ve Spolchemii nedokázala zadržet dva lidi

DT24

Po letech ztrát v černých číslech. Spolchemie má zisk 71 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).