Šestá a zase jiná

27. dubna 2015, 00:00 - Klára Donathová
27. dubna 2015, 00:00

I Holešovice se dočkaly vlastní La Bottegy Riccarda Lucqueho. Rezidenti i zaměstnanci okolních kanceláří jsou za ni vděčni

Je neuvěřitelné, jakým tempem se gastronomické impérium italského šéfkuchaře Riccarda Lucqueho rozrůstá. Už dávno nemusíte časově i finančně plánovat návštěvu jeho vlajkové lodi – vinohradského Aromi. Pokud chcete fajn italské jídlo za přijatelnou, byť přece jen trochu vyšší cenu, místo v jednom z bister La Bottega se určitě někde najde. Můžete volit mezi Starým Městem, kde k prvnímu podniku z tohoto konceptu La Bottega di Finestra v Platnéřské ulici přibyla i Bistroteka v Dlouhé. Na rychlý oběd se můžete vypravit do La Bottega Express na Florenc. Na Žižkově vás v Ondříčkově ulici čeká La Bottega Gastronomica. Vyzkoušet už můžete také řeznictví La Bottega Macelleria kousek od Aromi, kde vám ale rovněž připraví sendviče a jiná malá jídla. Jako šestá v řadě letos v únoru otevřela holešovická La Bottega Tusarova, která rozhodně pozvedla gastronomickou úroveň lokality, jež se postupně stává „novým Karlínem“. Moderní kavárny a fancy restaurace přibývají v Holešovicích každých pár měsíců a možná si zanedlouho nebudete moct vybrat, kam zrovna vyrazit. Zatím je ale La Bottega Tusarova sázkou na jistotu. Kromě jídla potěší i vzdušné moderní prostředí s velkými dřevěnými stoly a dlouhým proskleným pultem, u kterého můžete obdivovat a následně objednávat denní nabídku.

Luxusní snídaně i polední menu La Bottega Tusarova otevírá již v devět hodin a dopřát si tu můžete opravdu skvělou snídani. Kromě italsky obligátního, byť zde skutečně výjimečně dobrého domácího croissantu a cappuccina v italském, tmavěji praženém provedení značky Gianni Frasi si můžete dát báječná vejce Benedict s dušenou šunkou na sezamovém bagelu přelitá holandskou omáčkou. Na základě poctivého ochutnávání vejcí Benedict všude, kde se v Praze nabízejí, mohu zodpovědně prohlásit, že místní provedení patří aktuálně mezi ta nejlepší, která jsou v Praze k mání. Za ochutnání určitě stojí i vláčná míchaná vejce se zauzeným lososem a mascarpone.

K obědu kromě stálého menu nabízí La Bottega Tusarova každý týden jiné polední menu v ceně 195 korun za dva chody. V nabídce je vždy polévka, hlavní jídlo s masem nebo rybou a těstoviny nebo rizoto. Ochutnala jsem kulajdu, která se mi do italského podniku vlastně moc nehodila, a masové kuličky v rajčatové omáčce. Obojí dobře zvládnuté a odpovídající ceně poledního menu, na druhé straně nic, za čím byste chtěli jet na druhý konec Prahy. Denní nebo sezonní speciality jsou pak vždy vypsány na černé tabuli nad pultem, za kterým se jídla připravují. Minulý týden jsem neodolala nabídce chřestu, byť zcela nepochybně ještě nemohl být lokální.

Ale v italském bistru se nad tím dá přimhouřit oko. Zkusila jsem velmi dobře ochucený krém z bílého chřestu a zelený chřest s pošírovaným vejcem, přelitý holandskou omáčkou a doplněný o dva plátky křupavé pancetty. Dodávat, že pošírované vejce a holandskou omáčku tu mají opravdu zvládnuté, je asi zbytečné. Kuchaři trénují už od rána. Dobře provedené italská klasika Na stálém menu mě nepřekvapil ani tak obsah, jako jeho vzhled. Ušmudlaný papírový lístek slepený izolepou podniku tohoto typu moc nesluší.

Když jsem ale ochutnala milánské šafránové rizoto, na vzhled lístku jsem rázem zapomněla.

Myslím, že tohle „risotto“ by v Praze mohlo fungovat jako etalon správně připraveného italského rizota. V tomto případě toho nejklasičtějšího, jaké můžete v Itálii ochutnat, jen s tím skvělým v puse se rozplývajícím morkem navíc. Správně uvařená rýže, krémová konzistence, krásná žlutá barva a příznačná chuť šafránu. Dokonalost sama.

Z milánských jídel připravuje La Bottega Tusarova i ossobuco (telecí koleno) se šafránovou kaší a morkovou cremolatou, které už mě tolik neoslnilo pro lehce žvýkavou konzistenci masa, ale jídlo jako celek bylo opět skvěle ochucené a nebála bych se mu dát ještě jednu šanci.

Z lehčích jídel jsem vyzkoušela grilovanou rybu na bruschettě se sýrem feta. Ve stálém lístku najdete toto jídlo s grilovanou makrelou, která ovšem ten den nebyla k mání, takže jsem jako náhradu dostala filátko z pražmy královské, a nemůžu si stěžovat. Snad jen na to, že nebyla zrovna k dostání ani nabízená okurková limonáda, ani slávky, ani škeble. Obsluha se ale vždycky s výpadkem nabídky dokázala docela dobře popasovat, takže jsem vždy odcházela spokojená.

La Bottega Tusarova má mimo jiné vlastní cukrárnu a italského cukráře Daniela Combiho můžete pozorovat přes den přes skleněnou zeď při práci. Ale lepší než pozorování je ochutnávání té spousty malých i větších dezertů, které si můžete vybrat u proskleného pultu. A věřte mi, že výběr není úplně snadný. Můžete se potěšit jen pár sušenkami na váhu, zvlášť doporučuji ty s lískovými oříšky. Pokud si chcete zahřešit trochu víc, určitě nezklame superčokoládová forresta nera, kupole s čokoládovým krémem, kakaovou polevou a lesními plody.

Zkrátka ale nepřijdou ani ti, kteří nejsou na sladké nebo zrovna rýsují figuru do plavek.

Hned vedle nabídky dezertů jsou vystaveny netradiční kombinace salátů, které se prodávají na váhu a jež byste určitě neměli nechat bez povšimnutí. Naposledy mi moc chutnala marinovaná grilovaná cuketa s bazalkou, lískovými oříšky a balzamikovým octem.

Obchod moderního střihu La Bottega ale není jen bistro. Jak už italský název napovídá, je to také obchod, kde lze nakoupit všechno možné, co tak můžete k přípravě italských pokrmů potřebovat.

Od kvalitních a náležitě naceněných olivových olejů přes rajčata mnoha konzistencí, víno, octy, denně připravované čerstvé těstoviny ze semolinové mouky, čerstvé omáčky, se kterými můžete těstoviny rovnou podávat, po typický bílý čistě pšeničný chléb podle receptu z jihoitalské Altamury, kterým můžete nakonec vytřít talíř.

Z mého pohledu je to geniální koncept. Pokud nejste ve finanční tísni a máte to štěstí, že bydlíte nebo pracujete nedaleko, můžete se ráno zastavit na kávu a croissant, poobědvat dobře připravené rizoto a nakonec ještě doma vykouzlit skvělou večeři z čerstvých, ale přece jen tak trochu předpřipravených surovin, takže riziko neúspěchu je minimální. Evidentně to funguje a řekla bych, že další La Bottega na sebe nenechá dlouho čekat.

hodnocení čerstvá jednoduchá jídla prodej kvalitních surovin vyšší ceny občasné výpadky v nabídce La Bottega Tusarova Tusarova 39, Praha 7 Otevírací doba: Po–So 9.00–22.00 Ne 9.00–21.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Silný hovězí vývar s pomalu pečeným hovězím krkem a kořenovou zeleninou • 95 Kč • Polévka z červené řepy se zakysanou smetanou a čerstvým koprem • 85 Kč • Lasagna s ragú „bolognese“ • 195 Kč • Spaghetti „carbonara“ s pošírovaným vejcem, pecorinem a křupavým guanciale 195 Kč • Pappardelle s ragú z divočáka • 235 Kč • Orecchiette s divokou brokolicí a sýrem pecorino romano • 255 Kč • Ravioli plněné telecím masem a červenou řepou se sýrem gorgonzola • 275 Kč • Milánské šafránové risotto s grilovaným morkem • 245 Kč • BBQ hovězí žebra s restovanými bramborami • 295 Kč • Telecí koleno „Milanese“ se šafránovou kaší a morkovou cremolátou • 325 Kč • Burger s porchettou, salsou verde a salátem coleslaw • 245 Kč • Grilovaná makrela na bruschettě a sýrem feta • 295 Kč Výběr z nápojového lístku • Aquila neperlivá 0,33 l • 40 Kč • Mattoni perlivá 0,33 l • 40 Kč • Pilsner Urquell 0,33 l • 45 Kč • Stella Artois 0,33 l • 45 Kč • Aperol Spritz 0,2 l • 95 Kč • Campari 0,1 l • 65 Kč • Campari soda 0,2 l • 75 Kč • Grappa di Moscato, Marolo, Piemonte 0,04 l • 115 Kč • Grappa Le Diciotto Lune, Marzadro, Trentino 0,04 l • 125 Kč Rozlévaná vína • Bortolotti, Valdobbiadene Prosecco Superiore 0,10 l • 95 Kč • La Raia, Gavi 0,15 l • 100 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče