Rýnský ryzlink ze všech odrůd nejintenzivněji přijímá charakteristické prvky terroiru, v němž se zrodil

02. září 2013, 00:00 - Milan Ballík
02. září 2013, 00:00

Před bezmála šesti stovkami let se zrodila réva, která je nahodilým křížencem odrůd Heinisch a Tramín. Objevení síly a kouzla rýnského ryzlinku však bylo víceméně náhodné. V sedmdesátých letech osmnáctého století přišlo biskupovo povolení ke sklizni na zámek Johannisberg později než v jiná léta. Většina hroznů už tehdy byla napadena plísní. Mniši je přesto sklidili a zpracovali zvlášť. A k jejich údivu ryzlink z oněch „špatných“ hroznů infikovaných ušlechtilou botrytidou chutnal daleko lépe.

Díky Rýnu První zmínka o rýnském ryzlinku pochází z roku 1435 z Rüsselsheimu. Z údolí Rýna se posléze odrůda šířila dál po celém Německu a vína z jejích hroznů patří v současnosti jednoznačně mezi mimořádná. Vynikají intenzivními vůněmi, bohatostí a elegancí chuti, především však opulentní plností těla. Zároveň ale existují ryzlinky lehké, svěží, vzletné a velice dobře pitelné.

Ve své pravlasti Německu se rýnský ryzlink nachází na více než dvaceti procentech plochy osázené révou a narazíte na něj prakticky ve všech oblastech. Protože ryzlink ze všech odrůd nejintenzivněji přijímá charakteristické prvky terroiru, v němž se zrodil, dává vína až nečekaně rozdílná. Břidlicové podloží v údolí řeky Mosely, jíly a spraše v Rheingau nebo vrstvy permu podél Dunaje ve Wachau, každá půda vtiskává odrůdě své jedinečné vlastnosti.

Právě díky tomu můžete okusit ovocité ryzlinky s důraznou kyselinkou, medově hladivé, ale také ty s důrazným zazněním minerálních valérů. Nabídka se předestírá od základních po excelentní ledové v typicky úzkých láhvích, rýnských pistolích. Stačí vzpomenout Dr. Loosen Riesling Kabinett MoselSaar-Ruwer Wehlener Sonnenuhr 2001, Johannishof Riesling Kabinett Rheingau Johannisberg 2004 anebo Schloss Vollrads Riesling Spätlese Rheingau 2010 – všechny tyto ryzlinky se dostaly v uplynulých deseti letech mezi stovku nejlepších vín světa podle odborného časopisu Wine Spectator.

Z Evropy jen opatrně Ve Francii není ryzlink až tolik rozšířený.

Doma je především v Alsasku, o němž se ale hovoří stále jako o historicky dílem německé oblasti. Vedle suchých ryzlinků tam můžete natrefit i na vína polosladká až sladká. Některé alsaské lokality propůjčují vínům charakteristický odér petroleje, v posledních letech se ale díky vyšším teplotám a lepšímu vyzrávání hroznů objevuje tentýž tón i v hroznech z jiných vinic.

Silně zastoupen je ryzlink v Rakousku, a to především ve Wachau, Kremstalu a Kamptalu. Bründlmayer, Knoll, Prager nebo F. X. Pichler jsou vinaři, jejichž ryzlinky mají tu nejlepší reputaci. Mezi nejlepší světová vína se například řadí etiketa Salomon-Undhof Riesling Qualitätswein Trocken Kremstal Undhof Kögl 2009.

Pro široké možnosti variant a také díky tomu, že ryzlink ve vyšších jakostních kategoriích nabízí optimální možnosti vyzrávání, se této odrůdě dostává stále více pozornosti.

Ryzlink rýnský se tak propracoval i na půdu Nového vinařského světa. V Kanadě se této odrůdě víceméně daří v provincii Ontario, třebaže tam prohrává s populárním chardonnay. Spojené státy disponovaly vinicemi ryzlinku o výměře až 60 tisíc hektarů, avšak i tam hledí na „záda“ neporazitelné šardonce. V kalifornské Sonomě kousek od San Franciska tuto německou odrůdu objevíte v nabídce Gundlach-Bundschu Winery, z nedalekého veleslavného Napa Valley pochází například ryzlink s etiketou Chateau Montelena.

V Austrálii kdysi nahrazovali nedostatek ryzlinkových hroznů i jejich prostřední kvalitu odrůdou Semillon, ale třeba takový Jacob’s Creek Riesling South Australia Reserve 2008 svědčí o tom, že své místo si odrůda uhájila. V posledních letech se ryzlink ujímá na Novém Zélandu, kde jej hojně využívají k produkci vín nejvyšších přívlastkových kategorií, bobulových výběrů a sladkých vín slámových. Tam, kde to dovolují klimatické podmínky, připravují vinaři také ledová.

V Jižní Americe pak tato odrůda spíše paběrkuje. Chilským zástupcem ryzlinků je sladší, ale příjemný citrusovokvětinový exemplář z Cono Sur, Argentina se zhruba stovkou hektarů ryzlinku není jeho významným producentem, ale svou etiketu má díky vinařství Luigi Bosca.

V České republice ryzlink ve výsadbách zaujímá okolo sedmi procent, významněji se pěstuje v Čechách. Mimořádné ryzlinky severního projevu najdete v Mělnickém vinařství Kraus, překvapivé jsou starší ročníky ze sklepa Reisten. Pro milovníky sladších variant se nabízí polosuchý ryzlink z Tasovic ve variantě VOC (víno originální certifikace). Více či méně hlav ho má patrně každý pěstitel, kvalita vín ovšem zatím hodně kolísá.

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče