Ráno s kombajnem aneb provensálské vinobraní

23. září 2013, 11:00 -
23. září 2013, 11:00

Romanticky roztroušení sběrači vína v řádcích révy, teplé slunce a oběd ve vinici. Tak by mělo vypadat vinobraní v Provenci? Zapomeňte. Již za tmy v tyto dny vyrážejí do vinohradů kombajny, aby co nejrychleji sklidily zralé hrozny na jihu Francie. Z těch se pak bude připravovat hlavně růžové víno, kterým je tato oblast proslulá.

Na celkové rozloze 27 tisíc hektarů vinic se ročně vyprodukuje přes 1,2 milionu hektolitrů vína (asi 170 milionů lahví), z nichž 88 procent tvoří právě růžové. Jen pro porovnání: rozloha vinic v Čechách a na Moravě je něco přes osmnáct tisíc hektarů.

Zatímco v době růstu a zrání révy je teplo jednou z nejdůležitějších podmínek, při sklizni je tomu opačně. Aby nedocházelo k předčasnému kvašení, je potřeba víno sklidit a dopravit hrozny do vinařství v chladu, protože teplo urychluje kvasný proces. Proto sběr začíná přibližně o čtvrté hodině ranní a končí nejpozději kolem desáté dopoledne. V roce 1960 byl představen první harvestor na sklizeň hroznů a od té doby je mechanická sklizeň oproti tradičnímu ručnímu sběru zdrojem sváru v odvětví vína. Vzhledem k nedostatku pracovních sil se však postupně stává téměř nutností.

O autorovi| TOMÁŠ NOVÁK, novakt@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče