Punkový POP - UP

31. října 2016, 00:00 - Klára Donathová
31. října 2016, 00:00

Naturální víno, elektronická hudba a spolek vínem postižených přátel, kteří o víně nechtějí kázat, ale pít ho v dobré společnosti. To je Družstvo

Na konci června letošního roku proběhl v pražském EMA espresso baru první vinný pop-up pod značkou Družstva. Původně se mohlo zdát, že si Lucie Kohoutová, Jan Čeřovský, Dragan Bogdanovió, Jan Čulík, Martin Levý a Marko Jelič vypijí, co si do Emy nanosili, poklábosí s pár kamarády a zapomenou na celkem odvážný nápad, který dostali při společném popíjení vína před pár měsíci. Všechno však to dopadlo jinak.

Na počátku bylo slovo

Začalo to obvyklým společným ochutnáváním vín u Lucie doma. Z Dragana a Honzy Čulíka vypadlo slovo „družstvo“ a všem ostatním se zalíbilo. Začali řešit, jak ho využít, a tak vznikla myšlenka založit Družstvo, respektive družstevní wine bar, ve kterém budou nabízet vína, která jim chutnají, protože jsou dělaná poctivě a bez chemie a jinde je téměř nemají. „Když jsme zjistili, že nás ta myšlenka baví i za střízlivá, zkoušeli jsme chvíli hledat nějaký nebytový a vybydlený prostor, aby za námi měli kamarádi kam chodit. Jenže najít dostatečně punkový sklep, kde nehrozí srážka s nočním klidem, není tak jednoduché,“ vzpomíná Čulík. Navíc každý z členů Družstva má stálé zaměstnání a řadu dalších aktivit, takže dnes přiznávají, že kamenná provozovna by byla cesta do pekla, a brzy tuhle myšlenku zavrhli.

Společného podniku se ale vzdát nechtěli.

Druhou možností, jak pokřtít Čechy naturálním vínem a užít si při tom party s dobrými lahvemi a ještě lepším technem, představovaly občasné akce pořádané v zavedených provozovnách, jejichž majitelé by se nezdráhali přenechat na jeden večer podnik vinným šílencům.

Ten osudový večer nakonec do Emy přišlo víc než 150 lidí, z nichž kamarádi a známí tvořili jen menší část. Kromě fanoušků naturálních vín dorazili i profesionálové z řad someliérů, vinařů a prodejců vína, aby se osobně podívali, co tahle partička vymyslela a jak moc divná vína budou dávat hostům pít. „Vůbec jsme nechápali, co se děje - ještě odpoledne ten den jsme si říkali, že nás realisticky bude tak 20 včetně nás, že 50 našich známých by bylo dobré a stovku už asi nezvládneme. Takže když se úderem osmé, kdy Ema zavřela svůj standardní provoz a, vypuklo' Družstvo, začaly dovnitř valit davy zcela neznámých lidí, nestačili jsme zírat. A běhat pro lahve,“ líčí Dragan.

Každý dostal při vstupu skleničku a konzumační kartu, na které byly popsány všechny ten večer otevřené lahve, včetně ceny po sklence, ceny celé lahve a toho, kdo ze zmiňované šestice družstevníků konkrétní víno vybral. Hosty nečekala žádná řízená degustace a přednášky o tom, jestli mají ve sklence cítit spíše fialky, mokrou zeminu nebo propocené koňské sedlo. Na to si Družstvo nehraje. K údivu samotných zakladatelů projektu akce dopadla skvěle. „Všichni se bavili, Ema se hemžila venku i vevnitř, mělo to skvělou atmosféru i recenze, víno chutnalo, a dokonce nám i skoro všichni zaplatili, co vypili. Došlo nám, že jsme -poněkud nevědomě a organicky - přišli s konceptem, který tady chyběl,“ říká Lucie.

Nápad proto družstevníci dál rozvíjejí a další pop-upy organizují zhruba každé dva měsíce. Celý večer se kolem stolků s víny potlouká celá družstevní parta.

S hosty se dělí o své znalosti a názory na víno, ale nikdo nikomu nic nevnucuje. „Kdo se přijde jen napít, může se zasvěceným hovorům o víně bez problémů vyhnout, protože nám jde primárně o uvolněnost a radost. Upjatých degustací se someliéry v zástěře si užijete dost jinde,“ říká k tomu Dragan.

O původu Družstva

Jakkoli si ze všeho neustále dělají legraci a sami sebe, nabízená vína i všechno kolem neustále ironizují, tahle různorodá parta má celkem zajímavé kořeny i zkušenosti s vínem. Dragan Bogdanovió o sobě říká, že kromě prodeje a servisu vína nic jiného neumí, takže mu nezbývá než být hlavním someliérem společnosti Living Venues, pod kterou patří mimo jiné známá restaurace Le terroir. Co si Dragan myslí o víně, si můžete přečíst na jeho blogu Vinojakchces.cz.

Lucie Kohoutová pracovala devět let pro známého dovozce francouzských vín a kromě vína ji baví i jídlo.

Skvěle vaří a o jídle už několik let píše, aktuálně nejčastěji na blog Jidloaradost.cz. Honza Čeřovský je jediný z celé party, který se vínem nikdy neživil, což je paradoxní, protože „na rozdíl od nás ostatních o víně opravdu něco ví a taky na rozdíl od nás je pracovitý“, shodují se ostatní. O tom svědčí mimo jiné jeho blog Jizni-svah.cz, kam Čeřovský pravidelně přidává erudované příspěvky o víně. Táborský patriot Honza Čulík si získal řadu fanoušků během svého působení ve vinném baru Veltlín v pražském Karlíně. Po návratu do Tábora založil vinný bar s penzionem Thir a šíří slávu přírodních vín i mimo hlavní město. Vlastně i mimo Českou republiku, protože se „zná s každým“, a tak na akce Družstva občas neplánovaně přivede lidi od vína, které zrovna potkal, aby se následně ukázalo, že ti chudáci Rakušané možná tak úplně neměli v plánu jet do Prahy, natož rozlévat vlastní vína na nějaké pop-up akci. „Díky Honzovi s námi třeba na první akci rozléval víno Riccardo Marcon, someliér z Nomy a 108, který byl tehdy zrovna v Praze na dovolené, tak jsme ho do toho bez pardonu zatáhli. Je to takový náš neřízenýzahraničníatašé,“ směje se Martin Levý. Ten je druhým aktivním somelierém v Družstvu - tenhle milovník Itálie a neomylný detektor myšiny v cideru pracuje v restauraci La Degustation Bohěme Bourgeoise, opakovaně oceněné michelinskou hvězdou. Šestici uzavírá další člen srbsko-moravského původu Marko Jelič - importér naturálních vín známý pod jménem Winegeek.

V Družstvu má zvláštní úlohu, je jeho oficiální DJ a bez jeho mixážního pultu by družstevní vinné mejdany nebyly zdaleka tak výjimečné. „Každý jsme vlastně dost jiný, neshodneme se často ani v názoru na víno a dokážeme se krásně poslat někam, takže chvílemi je fakt výzva udržet tuhle partu v jednom směru. Ale zároveň to nekorektní peklo společně skvěle funguje a vytváří autentickou energii, která je z toho navenek asi cítit, protože to baví nejen nás, ale zdá se i návštěvníky,“ říká k tomu Lucie Kohoutová. Společná láska k naturálním vínům a party hudba nakonec na akcích Družstva vždy zvítězí nad vinným snobismem a nenávistí.

Prostě mejdan

Sami své akce označují slovem mejdan a mejdan to prostě je. Cílem je totiž vystrčit hlavu nad český vinný mainstream - ochutnat něco nového, poznat odrůdy, o kterých jste třeba v životě neslyšeli, seznámit se s víny, která jsou ve své oblasti původu často známá, ale u nás se o nich v podstatě neví. Víno se rozlévá po jednom decilitru, takže se nejedná o degustační vzorky v pravém slova smyslu.

Za 50 až 100 korun za sklenku tu můžete ochutnat vína, která na lístcích restaurací nenajdete, ve specializovaných vinných barech něco z nich možná a některá si nedáte nikde jinde.

„Na jedné z akcí jsme rozlévali oranžové víno od Winepunku, které už bylo jinak dávno úplně vyprodané, jen jsme zrovna měli štěstí, že vinař Ondra Kopička našel zapomenutý demižon a Lucie se k tomu přimotala.

Nebo těžce dostupný rakouský pet-nat od veleslavného Gut Oggau, který přivezl náš kamarád importér z New Yorku,“ popisuje pestré způsoby, jak nacházejí svá vína, Čeřovský. Vína, která na pop-upech rozlévají, označují za divná nebo náročnější na pochopení. „Rádi bychom nabourali klišé, že přírodní víno rovná se úchylná kalná věc ve sklenici. Naopak, spousta z nich má zcela ,běžné' a přístupné projevy - nalijeme vám pitelnou moravskou růžovku, dobře udělaný falcký riesling nebo klasické rulandské šedé, jen jsou prostě udělaná bez chemie,“ říká k tomu Dragan. To je asi jediné pravidlo, které si Družstvo dává při výběru vín -minimální manipulace s hrozny na vinici i následně s vínem ve sklepě. „Naše vína musejí vznikat maximálně přirozeně, bez průmyslových přifukovačů života a chuti nebo umělých kvasinek, které najdete v konvenčně vyráběných vínech. Přivést širší veřejnost k čistším a poctivým vínům je totiž skutečná mise Družstva, jakkoli ji dovedně skrýváme do atraktivního obalu nevázaného večírku,“ popisuje Marko Jelič. Každý z Družstva vybírá na akci dvě vína, takže je tu šance, že alespoň jedno z tuctu vám bude chutnat. „A když vám to chutnat nebude, můžete jít na klasickou degustaci a poslouchat řeči o dochutích a tříslovinách, my si na to nehrajeme,“ říká Dragan, který klasických degustací dělá několik měsíčně. Tohle je pro něj zábava, ne práce. Není to výdělečný podnik a nikdy asi nebude. A hlavně je to mejdan.

Blízké a zakázané

Zajímalo nás, jak se Družstvu daří přesvědčovat majitele podniků, aby je nechali u sebe pop-up uspořádat. „ Většinou se známe, třeba Kamil Skrbek, majitel Emy, je velký fanoušek naturálních vín a sám je ve svém druhém podniku Café Lounge maximálně podporuje, takže na prvním pop-upu byl s námi a hrozně si to užil, za což mu patří velký dík,“ vysvětluje Kohoutová, „líbíse nám pracovat s lidmi, kteří jsou nám blízcí svou vizí - což je pro mě neformálnost, důraz na kvalitu, radost ze sdílení a zápal pro věc, které převažují nad bazálním počítáním výdělku. I proto do budoucna chystáme další,pop-up mash-ups', třeba s kreativní kuchařkou sítě restauracíAmbiente Janou Bilíkovou a skvělým konceptem Yes & Nemel, kterého je součástí.“ Hned čtrnáct dní po Emě následovala velká akce ve Výletné na Letné, na které Družstvo podpořili zmiňovaní rakouští vinaři, a tentokrát se rozlévala jen vína z Rakouska. Zatím poslední vinný mejdan se konal na konci srpna na palubě Rohan Boat a další proběhne tento týden. Družstvo vybalí degustační sklenky a konzumační karty ve Forbidden Spot v Ústřední budově Elektrických podniků hl. m. Prahy u stanice metra Vltavská. Forbidden Spot je sám o sobě zajímavý projekt. Přes den si tu můžete dát kávu a skvělé jídlo, případně si tu domluvit degustační večeři, která nemá s nabídkou tradičních restaurací nic společného. I proto se sem Družstvo skvěle hodí. Tentokrát nese akce název Forbidden Fruit, protože zakázané ovoce nejlépe chutná a družstevníci slibují, že „ochutnáte vína od vinařů, o kterých jste asi nikdy neslyšeli (a možná ani slyšet nechtěli), z odrůd, které ani my sami neznáme“.

Každopádně to bude zase mejdan, a pokud vás klasické degustace nebaví a víno vás naopak baví moc, Družstvo je projekt, který se vyplatí sledovat. Protože ti, co ho dělají, jsou zapálení, zábavní a o víně toho vědí opravdu hodně.

Hosty nečekala žádná řízená degustace a přednášky o tom, jestli mají ve sklence cítit spíše fialky, mokrou zeminu nebo propocené koňské sedlo. Na to si Družstvo nehraje.

Sami své akce označují slovem mejdan a mejdan to prostě je. Cílem je totiž vystrčit hlavu nad český vinný mainstream – ochutnat něco nového. Každý z Družstva vybírá na akci dvě vína, takže je tu šance, že alespoň jedno z tuctu vám bude chutnat.

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Polil vás v hospodě číšník? Kdo to zaplatí?
Návod, jak zatočit s neplatiči alimentů
Jak se vám zvýší splátka hypotéky při refinancování?
8 mýtů, kterým při placení sociálního pojištění nevěřte
Týkají se vás nedoplatky na daních? Pozor, exekutoři už je začali vymáhat
Auta
Video: To nejlepší z Goodwood Revival 2017
Také Toyota Auris (ne)míří do terénu. Verze Freestyle přidává plasty, ale nic dalšího
Už i Hyundai přechází na uhlíková vlákna, prozrazuje nový patent
Mazda představila svou Škodu Kodiaq. Sedmimístná CX-8 ale do Evropy nemíří
Hyundai i30 N se už vyrábí. Do konce roku vznikne pouze 1450 exemplářů
Technologie
Na nereferenční Radeony RX Vega se může čekat až do půlky října, výrobci nemají čipy
Některé počítače HP se po servisní aktualizaci Windows 10 spouští až 10 minut
Tohle by mohla být revoluce. Pi Charger slibuje první opravdu pohodlné bezdrátové nabíjení
Ovladač od Nvidie způsobuje problémy s Nočním osvětlením [Windows Insider]
Naděje v kauze drahých pamětí. Výrobci DRAM konečně investují do zvýšení kapacit
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít