První kultivovaný Vietnam

29. září 2014, 00:00 - Klára Donathová
29. září 2014, 00:00

Do moderní vietnamské restaurace ve Stodůlkách se vyplatí vyrazit i přes půl Prahy

Podle internetového vyhledávače je Gao Den černá rýže, ale pocitově by to mohlo znamenat něco jako splněný sen. Sen o moderní vietnamské restauraci, kde v kultivovaném prostředí od milé, mladé a naprosto plynně česky mluvící obsluhy dostanete skvělé vietnamské jídlo. A navíc vás závěrečný účet nezruinuje.

Obliba vietnamské kuchyně zažívá u nás v posledních letech velký boom. Máte-li za sebou nesmělé návštěvy vietnamského tržiště Sapa v pražské Libuši, vyzkoušeli jste některé z klasických jídel u známého stánku v holešovické tržnici a nebáli jste se ani malého upatlaného bistra na náměstí Jiřího z Poděbrad, a přesto stále toužíte po něčem jiném – čistém, moderním, profesionálním, můžete se radovat. Takové je Gao Den.

Profesionálové v kuchyni i na place Jediné, co pro naplnění své touhy budete muset obětovat, je trocha času, protože cesta do restaurace Gao Den je pro všechny, kdo nebydlí ve Stodůlkách, na Lukách nebo Lužinách, poměrně dlouhá. Ale stojí to za to.

Restaurace vás přivítá střídmým, zcela evropským prostředím v tlumených tónech béžové, šedé a tmavohnědé doplněné tmavě fialovým čalouněním. Prosklený vzdušný prostor nabízí sezení ve dvou patrech, z nich zvlášť to horní je vhodné pro větší společnosti nebo večírky, při kterých chcete mít trochu soukromí. Žádné zbytečné ozdoby, žádné plastové ubrusy nebo asijské artefakty. Nemusíte se stydět vzít sem obchodního partnera nebo rodinu na narozeninový oběd.

Pokud lze příjemné prostředí restaurace popsat jako standardní, protože takové zkrátka od trochu lepšího podniku čekáte, obsluha je tu velmi nestandardní. Málokde se v restauraci této cenové úrovně setkáte s tak milou, ochotnou a pohotovou obsluhou, která podrží dveře, odloží bundu do šatní skříně a poradí s výběrem. Profesionální přednáška o přípravě vietnamské kávy už pak na závěr ani nepřekvapí, stejně jako dokonalá spisovná čeština vietnamského personálu.

Gao Den patří dvěma mladým bratrům, z nichž starší vládne v kuchyni a mladší ovládá plac. Souhra se jim zatím daří.

Těžký výběr Specialitou podniku, která má nakročeno k tomu, aby se stala hitem podzimní pražské foodie sezony, jsou plněné bagety Banh mi. Ještě na jaře se nedaly pravidelně ochutnat nikde, teď v hlavním městě zažívají svůj boom. V restauraci Gao Den nic neponechali náhodě a těsto na bagety, které si na místě sami pečou, ladili dva měsíce před otevřením. Podle mě úspěšně a lépe než v dalších podnicích, které se teď po městě otvírají. Základem náplně je dobře ochucené maso, nakládaná a čerstvá zelenina, majonéza a čerstvý koriandr. Ochutnala jsem všechny tři druhy, s vepřovým masem (89 korun), kuřecí se smaženým vejcem (89 korun) i s hovězí roštěnou a omáčkou Teryiaki (99 korun). Vyhrálo hovězí, ale neodrazuji vás ani od ostatních dvou druhů náplní. Bageta má krásně křupavou kůrku, přitom dostatečně pórovitou střídku, aby dokázala pojmout šťávu z masa i majonézu. Tenoučké plátky hovězí roštěné s výraznou omáčkou Teryiaki, jejímž základem je sójová omáčku, mirin, cukr, zázvor a česnek, doplňují mrkev, okurka a ředkev nakrájené na tenké hranolky naložené ve skladkokyselé octové marinádě, trocha majonézy a plátky rajčete. Bageta se podává teplá a je dobré sníst ji opravdu hned. Přes poledne je v kombinaci s domácími hranolky (dohromady za 119 až 129 korun), které rozhodně doporučuji.

Z předkrmů radím držet se závitků. Smažená i nesmažená verze se tu daří na výbornou, ale přece jen se více kloním k verzi smažené, kterou jsem v Praze asi lepší nejedla.

Náplň ze skleněných nudlí, vepřového masa, krevet, bylinek, cibulky a hub je velmi dobře ochucená a vyladěná je i sladkokyselá zálivka z rýžového octa, která přichází automaticky se závitky. Pokud dáváte přednost jemnějším chutím, máte za sebou náročnou noc a potřebujete se postavit na nohy nebo navštívíte restauraci s dětmi, radím zvolit Chao Ga (49 korun). Chao Ga je hustá rýžová polévka, jejímž základem je, kromě již zmiňované rýže, kuřecí vývar. V Gao Den se podává s jarní cibulkou, trochou koriandru a natrhanými vlákny kuřecího masa. Ve Vietnamu se tato polévka podává nemocným, stejně jako u nás pověstný slepičí vývar. Věřím, že pomáhá, mně v místním provedení moc chutnala.

U hlavních jídel to bude s doporučením složitější. Za vydatné pomoci svých blízkých jsem se během několika návštěv projedla celým jídelním lístkem a těžko nějaké jídlo označit za jednoznačného favorita. Snadno ale určím jídlo, které je podle mě nejslabší přesto, že je nejdražší, a to Suan chua ngot (295 korun) – pomalu pečená vepřová žebírka marinovaná v pikantní sladkokyselé omáčce s domácími hranolky. Žebírka nejsou špatná, ale vzhledem k ceně, která ostatní položky v menu převyšuje o třetinu až polovinu, prostě neobstojí. Sladkokyselá marináda s chilli a česnekem je příliš výrazná a absolutně přehlušuje chuť masa.

Nezmýlíte se, pokud sáhnete po klasice a dáte si Pho bo tai (145 korun) – silný kořeněný hovězí vývar s rýžovými nudlemi a tenoučkým plátkem hovězí roštěné, který pokrývá téměř celý povrch polévky. K tomu nezbytný koriandr a jarní cibulka. Maso je opravdu měkké tak, že se dá krásně trhat hůlkami, vývar nenese výraznou stopu glutamátu, jako to bývá zvykem v konkurenčních podnicích, zato je z něj dobře cítit použité koření. Pokud toužíte po něčem méně známém, zkuste Cha La Lot (179 korun), tedy grilované vepřové mleté maso ve formě závitků z betelových listů napíchnutých na špejli, které se podává s rýžovými nudlemi a opět sladkokyselou octovou zálivkou, a tou je nejlepší přelít celé jídlo.

Trošku slabší byly dezerty, zelené pandan lívance s mangovou omáčkou – Banh La Dua (109 korun) byly suché a příliš mě neoslovily.

Bez obav však můžete sáhnout po Xoi xiai (119 korun) – lepivé rýži s čerstvým mangem a polevou z kokosového mléka, sypané kokosem a sezamem, kterou možná znáte z dovolené v Thajsku.

Vzhledem k nefalšovanému zájmu obsluhy o naši spokojenost věřím, že to majitelé myslí s restaurací opravdu vážně a nastavenou laťku podnik Gao Den udrží. Jsem zvědavá, jestli se jej některé z restaurací zaměřených na vietnamskou kuchyni podaří překonat.

hodnocení

velmi dobrá vietnamská kuchyně

v moderním provedení

kultivované prostředí

profesionální obsluha

poněkud odlehlá lokalita

Gao Den Rezidence Prague Towers Tlumačovská 2766/26a 155 00 Praha 5 – Stodůlky tel.: +420 775 054 445 e-mail: info@gaoden.cz Otevírací doba Po–Pá 11.00–22.30 So 12.00–22.30 Ne zavřeno Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • Pho Ga (silný kuřecí vývar, rýžové nudle, kuřecí maso a čerstvé bylinky) • 119 Kč • Pho Bo (silný hovězí vývar, rýžové nudle, hovězí maso a čerstvé bylinky) • 129 Kč • Pho Bo Tai (hovězí polévka Pho Bo s plátky hovězí roštěné) • 145 Kč • Ga Sa Ot (kuřecí prsíčka v domácí kari omáčce se základem z citronové trávy, jasmínová rýže) • 169 Kč • Bun Bo Nam Bo (restovaná hovězí roštěná s čerstvým salátem, sladkokyselou zálivkou a rýžovými nudlemi) • 169 Kč • Suon Chua Ngot (grilovaná pikantní a sladkokyselá vepřová žebírka s přílohou) • 295 Kč • Vit Quay (křupavá pečená kachna s domácí červenou kari omáčkou, jasmínová rýže) • 219 Kč • Cha La Lot (grilované vepřové maso zabalené v betelových listech se sladkokyselou zálivkou a rýžovými nudlemi) • 179 Kč • Banh Mi Viet Nam (domácí vietnamská bageta s grilovaným vepřovým masem a domácími hranolky) • 119 Kč • Xoi Xoai (sladká lepkavá rýže s čerstvým mangem Nam Doc Mai a kokosovou polevou) • 119 Kč Výběr z nápojového lístku • Sinh To (vietnamský milkshake z čerstvého ovoce, avokádo/mango/jahoda) • 85 Kč/0,4l • Vietnamská Arabica • 49 Kč • Směs Arabiky, Robusty, Chari a Catimoru • 55 Kč • Vietnamský zelený čaj • 69 Kč • Vietnamský jasmínový čaj • 69 Kč • Pilsner Urquell • 39 Kč/0,4 l

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, Spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče