Pro každou příležitost

03. listopadu 2014, 00:00 - Jakub Křešnička
03. listopadu 2014, 00:00

Snažíme se napravit stoletou image koňaku jako sklenky pro speciální příležitosti, říká ambasador značky Hennessy

Hennessy patří k nejvýznamnějším značkám koncernu luxusu LVMH, i proto je součástí jeho názvu. I když podle výsledků firmy za letošních prvních devět měsíců poklesly tržby divize vín a destilátů o sedm procent, pořád vydělávají 2,6 miliardy eur, skoro 72 miliard korun.

„Naším nejpopulárnějším blendem je Hennessy V. S, je to globální produkt, jejž si lidé oblíbili díky poutavému vzhledu i chuti. Každá pátá láhev koňaku, která se na světě prodá, je právě tato naše značka,“ tvrdí ambasador Hennessy Fabien Levieux, který do Prahy přijel na Prague Bar Show představit inovovaný Hennessy Fine de Cognac. I proto během rozhovoru kávu doplnila sklenka tohoto koňaku.

* Jak si má člověk koňak správně vychutnat?

Ideální je pít ho z „tulipánové“ sklenky, před jídlem a po menších doušcích tak, že jste s koňakem na jazyku stále schopni mluvit. Tak vychutnáte všechny chutě a nepálí vás alkohol. Ale každý ho pije jinak. Ve Finsku s horkými nápoji, kávou a čokoládou. Jinde se pije na ledu, s vodou nebo s džusem či v koktejlech. V Číně se zeleným čajem. V Karibiku dokonce přidávají koňak do fitness milkshaků s vysokým obsahem proteinů. Koňak není posvátný, exkluzivní nápoj, který by se měl pít jen při jedinečných příležitostech nebo u krbu ve staroanglické knihovně uprostřed zasněženého panství. Přesně takovou pověst ale má. Proto se snažíme upozornit na pravou image koňaku, přece jen vznikl jako základ pro koktejly a drinky. Když se dnes udělá mojito z koňaku, považuje se to za převratné, přitom se to tak dělalo už v předminulém století. I proto jsme tu na pražské Bar Show, kde můžeme ukázat spoustu výborných koktejlů z koňaku.

* Za tou exkluzivní imagí stojí epidemie mšičky, která ničila evropské vinice v 19. století?

Ano, ten miniaturní hmyz zničil i naše vinice v 70. letech 19. století, a tak byl asi na 30 let koňak vzácností. Lidé přestali mixovat koňak a do koktejlů používali jiné likéry. Taková image nám moc neprospívá, sto let pověst vznikala a zřejmě dalších sto let potrvá, než se změní. Máme koňaky Hennessy, které jsou přímo určené k míchání nebo jsou v podstatě koktejly samy o sobě, jak jsou aromatické a chuťově bohaté, třeba Hennessy Paradis Impérial.

* Ten vznikl na objednávku ruského carského dvora, děláte podobně na objednávku pořád?

To už by se nevyplatilo. Když dáváme na trh nový koňak, chceme obsáhnout co nejvíce zájemců. Takže třeba Hennessy Fine de Cognac je určený pro Evropu, Hennessy Black pro americký trh. Hennessy V. S se prodává všude kromě Číny, protože tam se musíme přizpůsobit místním chutím – proto pro Čínu máme speciální Hennessy Classivm.

* Hennessy Fine de Cognac jste letos inovovali, proč?

S původní podobou z roku 2002 jsme vyšli vstříc poptávce zákazníků, kteří chtěli jemnou a svěží směs koňaku. V roce 2010 jsme šli ještě dál a blend dostal až květinový nádech, to už ale lidem přišlo příliš. Letos jsme se vrátili k základům – je to vidět i na temnější barvě aktuálního Fine de Cognac. Částečně totiž zrál v mladších dubových sudech – ty eaux-de-vie z podstaty dřeva dodávají více barvy, hořkosti, vanilkového nádechu a podobně.

* Už se český trh vzpamatoval z prohibice v roce 2012?

V Česku jsme lídrem na trhu koňaků. Z prohibice se ale stále vzpamatovává celý trh s alkoholem. Lidé také oproti „předprohibiční době“ pijí více víno než likéry. Jsou tu velmi populární tmavé rumy, na druhé straně padají prodeje tequilly. Koňaky a brandy pozvolna rostou, ale ještě nedosáhly tehdejší úrovně. V první řadě šlo o zdraví obyvatel, takže vláda prakticky neměla jinou možnost. Nám pomáhá, že jsme respektovaná značka, ale i tak jsou prodeje komplikovanější, včetně zvýšené byrokracie a nákladů na distribuci.

* Koňaku se však moc nedaří letos obecně, alespoň podle posledních čísel LVMH, nebo ne?

Záleží na tom kde, například byl problém v Číně. Tam zavedli protikorupční zákony, které omezily „dary“ úředníkům – ať už šlo o hodinky za tisíc dolarů, nebo lahev koňaku. To se odrazilo na luxusním trhu obecně, ale Hennessy je chytrý ve způsobu prodejů, které jsou rozprostřené do celého světa. Poučili jsme se z velkých ztrát v polovině 90. let v Japonsku. Když přišla tamní krize, následovaly obrovské propady – do té doby jsme měli značky, které v jednotlivých zemích představovaly 60 procent našich tržeb. Proto jsme různé blendy rozprostřely do více trhů – v jihovýchodní Asii nemáme jen Čínu, ale i Vietnam, máme nové trhy v Africe jako JAR nebo Nigérii, jejíž ekonomika zažívá boom. Tím snižujeme riziko ztrát, které bychom letos měli, kdybychom byli jen v Číně. Díky naší síle v USA, Africe i Evropě tak můžeme propady v Číně vyrovnávat lépe.

O autorovi| Jakub Křešnička, kresnicka@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče