Příliš mnoho invence

20. ledna 2014, 00:00 - Milan Ballík
20. ledna 2014, 00:00

Petr Kunc přináší množství novinek, které ale servíruje v koňských dávkách

Staroměstský podnik V Zátiší tak stále patří k tomu lepšímu, co Praha nabízí. Mezeru, která v tamní kuchyni zůstala po odchodu Milana Hořejše, zaplnil ambiciózní Petr Kunc. Pronikavě elegantní design interiéru je zárukou příjemného posezení v oslovující atmosféře. Restaurace vás navíc zve k součinnosti, a sice možností sestavit si vlastní menu podle nálady a chutí, které vámi zrovna cloumají.

Začít můžete mušlemi svatého Jakuba pečenými na pánvi. Trojici mušlí obklopovalo na tenké nudličky nakrájené jablko, ve druhé vlně se střídaly kužely bělavého květákového pyré a ohnivé paprikové coulis. Mezi tím si razila cestu stružka citronové šťávy. Jemné pohlazení jakubek bylo provokativně podtržené jablkem. Květák mnohdy až obhroublý se ukázněně podřídil mušlím, vzruch zařídila paprika, důrazná a chtivá vedení až do samého konce.

Chutný prožitek nabídla i pečená prsíčka křepelky. Jemné, nedramaticky divoké maso dostalo vzpružující infuzi brusinek, jejichž útočnost tlumily sladké kuličky hroznů. I nádivka byla jakýmsi tlumičem, její chuť neměla být a také nebyla první.

Filet candáta smažený v těstíčku se těšil z početného doprovodu. Hráškové pyré se stopou máty působilo hladivě a s lehce pikantní nasládlostí zklidnilo decentní rybu do ještě uhlazenějšího projevu. Candát chutnal třikrát jinak, z čehož varianta bez omáčky prozradila o špetku vyšší přítomnost soli, patrně však jen v pivním těstíčku. Bramborový salát byl tradiční.

Za mořské ryby bojoval grilovaný filet halibuta. Zde se poprvé objevil náznak toho, co Kunce nyní charakterizuje: až přílišné kombinování suroviny, která má zůstat hlavním tématem pokrmu. Pěna z kozího sýra, ač trochu zjemněná ořechovým prachem, se v projevu nijak nemírní, také fenykl a stroček se snaží strhnout celek svým směrem. Červená řepa tak zůstala na chvostu, ztrácela se i ryba. Jedině kousek masa s kůží, která pěkně křupla a uvolnila něco tuku, k němuž se přidalo ještě pár kuliček černému kaviáru podobné quinoy, měl balanc a čitelný, zvládnutý dotah.

Black angus bavette steak s celerovým pyré, špenátem, marmeládou z červené cibule a redukcí z portského vína představil velmi pěkně připravené maso, což u tohoto řezu není zrovna snadné. Svěží marmeláda přišla s nasládlou provokující strofou v doprovodu omlazujícího špenátu. Lehce aristokratický nádech dodala omáčka, vonící a mámivá.

Armádou doplňků, které se více či méně razantně ucházely o přízeň gurmetova patra, byly obklopeny i jehněčí kotletky v bylinkové krustě. Báječné maso s nápaditou vonící kůrkou a kořenová zelenina, potud vše v pořádku. Ale omáčka z jeřabin, pěna ze zrajícího aromatického sýra, kaviár z lilku… Samy o sobě segmenty chutné a lahodící, ovšem zkrotit je tak, aby si nechaly velet od jemného masa jehněte, moc nešlo.

Petr Kunc je pochopitelně dychtivý ukázat vše, čemu se naučil. Jeho účinkování v Zátiší je úspěšné, novinek přivezl hodně, ale podává je v koňských dávkách. Chce to jen menší porce invence, abychom stíhali. l

hodnocení vysoce elegantní interiéry všech místností nápaditá nabídka možností vlastního výběru menu jeden z nejlepších výsledků párování jídel s víny, jaký je k mání milá obsluha, s úsměvem a šarmem zvládající plac za každé situace potěšující výkon kuchyně, i přes občasný úlet vedený nejlepší snahou při vší kvalitě přece jen vysoko postavená cena

V Zátiší Betlémské nám. / Liliová 1, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 221 155, 800 192 847 e-mail: vzatisi@zatisigroup.cz http://www.vzatisi.cz Otevřeno Po–Ne 12.00–15.00 a 17.30–23.00

Kuchyně česká, světová moderní a výběr z indické Země původu nabízených vín Česká republika a celý vinařský svět

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami
Auta
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže…
Galerie: Co všechno vás čeká v běžném provozu, když si pořídíte Ladu Niva?
Malý crossover XC40 má po premiéře. Bude to první Volvo s novým tříválcem
Kolik toho doopravdy utáhne nový Land Rover Discovery? Možná se budete divit
Mitsubishi oživí jméno Evolution. Bude to koncept spojující vše, co fanoušci nenávidí
Technologie
Xiaomi by mohlo nabídnout bezdrátové nabíjení. Zapojilo se do vývoje Qi
Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy
Děravý CCleaner byl nakonec zákeřnější. Cisco doporučuje obnovu systémů ze zálohy
Hotová informační průtrž. Google za dva týdny přestaví tyhle smartphony a počítače
Vyšla přelomová verze Minecraftu pro mobily, konzole a Windows 10
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít