Pot-au-feu

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Pokud hledáte něco jiného, podnik šéfkuchaře Jana Kracíka je právě pro vás

Tohle je restaurace, ze které se mi nechtělo odcházet ani po vydatné hostině a několika sklenkách vína. Proč? Hned z několika důvodů: má prostě jiný interiér, jinou atmosféru i jiné menu. Začnu od začátku, jak se sluší. Interiér Potaufeu spojuje nádech luxusu a dekadence: design podniku je na první pohled vytříbený, solidní nábytek ale doplňují i lehce dekadentní tóny v podobě bordeaux závěsů u vchodu nebo velkého zrcadla se zlatým rámem. A také masivní bar plný vybraných ušlechtilých kořalek, který místu vždy dává punc noci.

Za jinou atmosféru tu může několik věcí. Přestože jde o malou intimní restauraci, cítíte se tu prostorově svobodněji než v letištní hale. Z reproduktorů hraje dobře vybraný francouzský pop, což dá jistě fušku. Nic určitě nezkazí ani to, že tu potkáte u francouzsky velkorysého oběda se spoustou chodů a vína pravé Francouze, kteří v restauraci vždy udělají lepší atmosféru než staří Američané, co pijí vodu a ptají se na gluten. A když vám pak personál řekne, že máte štěstí, protože na večeři si celý podnik zabralo Château Latour, víte, že jste na správném místě.

Neomylně francouzské je menu: najdete v něm teplá i studená foie gras, šneky v máslové bylinkové omáčce, hovězí líčka po burgundsku i takovou klasiku jako kachní prsa Rossini s restovanými foie gras a lanýžem. Anebo telecí játra se šalotkou a zeleninou, geniálně jednoduché a také výborné jídlo, na které v Praze moc nenarazíte. Nemusíte tu ale samozřejmě jíst jen francouzskou klasiku. Měl jsem tu od šéfkuchaře a majitele podniku Jana Kracíka jeden z nejlepších tuňákových tataráků; Kracík syrové rybí maso krájí na velké šťavnaté kostky, jimž dodává asijskými ingrediencemi lehce exotickou chuťovou ostrost a jemnost konzistence.

Terinu z kachních jater foie gras s ovocným čatní přinesli na designovém prkénku s malým toastem a určitě jde o jedna z nejdelikátnějších foie gras v Praze: jsou jemná jako máslo, současně z nich ale cítíte snad celou kachnu. Sympatické je i to, že k nim rozlévají vhodné sladší víno, což u nás pořád nebývá zvykem. A telecí játra? V podstatě sice jde o obyčejné pohanské jídlo známé ze školní jídelny, v podání Kracíka však máte na talíři typicky francouzskou haute cuisine: játra jsou křehká, šťavnatá i chuťově plná a celkový dojem ještě podtrhne červené bordeaux. A to jsem ještě nezmínil delikátně nahořklý pomerančový sorbet na závěr.

Pot-au-feu ? Rybná 13, Praha 1 ? t: 739 654 884 ? e: jan.kracik@potaufeu.cz ? www.potaufeu.cz ? šéfkuchař: Jan Kracík

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy
5 aplikací, které vás ochrání před otravnými telefonáty z call centra
Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Auta
Další nádherná klasika na scéně. Gunther Werks představuje…
Když máte peníze, automobilky vám vyrobí opravdu cokoliv. Zde je důkaz
Mercedes-Maybach 6 Cabriolet ukazuje, jak budou vypadat superluxusní elektromobily
Test na pondělí: BMW M550i xDrive M Performance
Nové BMW M5 s pohonem xDrive prozrazeno. Oficiálně se představí brzy
Technologie
Netflix odmítl zaplatit další sezónu seriálu. Produkci Sense8 nabídl pornoweb
Google dnes představí Android O. Stylově na zatmění Slunce v USA
Intel vydává nové Atomy pro servery. 16 jader, spotřeba do 30 W a 10 Gb/s síťovky k tomu
Xbox One X bude stát 13 500 Kč. Do obchodů půjde i limitovaná edice Scorpio
Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít