Polévka a žemlovka jako od babičky

22. února, 00:00 - Klára Donathová
22. února, 00:00

Nudu a šeď smíchovské gastronomie oživila další pobočka Home Kitchen. Na kvalitu polévek a sladkých jídel se tady můžete spolehnout

Pražský Anděl je pro mě místem nekonečného množství pizzerií. Nechápu, jak se tam mohou uživit, ale většina z nich je už roky stále na stejném místě a obvykle bývají plné, takže na nich asi něco je.

Mě neoslovují a často slýchám nářky kolegů a přátel, kteří pracují v centru Smíchova, že se nemají přes oběd kde najíst. Právě pro ně bude myslím na konci ledna otevřené bistro Home Kitchen Anděl spásou.

Od otevření první maličké pobočky v Jungmannově ulici už uběhla řada let. Tenkrát pro mě byla jako zjevení - zvláštní skromný prostor se zdí z červených cihel, otevřená kuchyně, společné vysoké stoly, u kterých nikdy nebylo volno, milý majitel Mirek Strakoš obsluhující hosty a kreativní Eduard Ondráček, kterého mohli hosté pozorovat při práci v oné zmiňované otevřené kuchyni. Tohle všechno už vlastně ani není pravda. Původní Home Kitchen sice v Jungmance funguje dál, ale sesterské pobočky v Holešovicích, na Starém Městě a nově i na Andělu první podnik hodně přerostly.

Fajn snídaně

Ta nejnovější, smíchovská, je útulná a krásná, plná dřeva a tlumených barev, příjemná na snídani, večeři nebo i jen odpolední kávu. Hned za vchodem se leskne velký nádherný kávovar značky La Marzocco Strada, který značí, že i v oblasti kávy udělala restaurace Home Kitchen od otevření své první pobočky velký pokrok. Přepraženou kávu Danesi, kterou jsem si odpírala při každé návštěvě, nahradila čerstvě pražená káva z pražírny Coffee Source, a když budete mít štěstí, bude za kávovarem stát někdo, kdo ji bude umět slušně připravit. A to se docela hodí, protože Home Kitchen Anděl otevírá ve všední den už v sedm hodin (o víkendu v osm hodin) a je to podle mě jediné místo, kde si můžete přímo u Anděla užít fajn snídani. A snídani bez kávy si nedovedu představit. Při snídaních celkem nemůžete sáhnout vedle.

Pečená vajíčka se slaninou tu dělají hodně do křupava, jsou posypaná pažitkou a doplněná pár cherry rajčátky a trochou jarní cibulky. Lívance umějí báječně nadýchané, ať už si je dáte ze stálého menu s javorovým sirupem, bílým jogurtem a marmeládou, nebo budou zrovna v denní nabídce se zakysanou smetanou, borůvkami a melounem cantaloupe. Lívance dělají v Home Kitchen od samého počátku, a skvěle, takže pokud jste na sladké, je to jasná snídaňová volba. Chutnala mi i granola s hustým selským jogurtem a ovocným salátem. Během dopoledne se menu mění v denní, které je pak v nabídce až do pozdního večera. Tady už je při výběru třeba trocha obezřetnosti.

V čem se nikdy nespletete, jsou polévky a sladká jídla. Kdyby bylo po mém, hlavní jídla a obložené chleby by tu vlastně ani mít nemuseli.

Silné voňavé vývary

Každý den jsou na výběr tři polévky a dlužno říct, že repertoár není úplně nekonečný, takže se často opakují. Na druhé straně, pokud si nějakou oblíbíte, máte velkou šanci, že na ni příště zase narazíte. Já mám moc ráda místní vývary a je docela jedno jestli hovězí, kuřecí nebo zeleninový. Vždycky jsou silné, voňavé, plné zeleniny, ty masové i masa a chutnají jako domácí. Když mě nabídka ostatních jídel nenaláká, velký vývar to vždycky zachrání. Polévky tu totiž mají v menší a větší porci a velká snadno nahradí hlavní jídlo. Vždy k ní dostanete i domácí chléb a olivový olej.

Z nedávné nabídky mi moc chutnal extra hustý boršč se spoustou červené řepy a kořenové zeleniny spolu s hovězím masem, u které jsem postrádala snad jen trochu více kyselosti.

Velmi, avšak příjemně sladký byl naopak mrkvový krém, ve kterém jsem cítila výraznou chuť pomeranče a zázvoru. Ideální zimní polévka.

O něco méně vřelý je můj vztah ke zdejším hlavním jídlům, která mají na ukázku vystavená na pultu vedle polévek. Je to tak v každé pobočce Home Kitchen a já to vlastně od začátku moc nechápu. Raději bych věděla, co v jídle vlastně je, než jak vypadá. A po pár hodinách na barovém pultu často nevypadá zrovna dobře. Vystavené porce jsou také ve skutečnosti menší, než jaké se následně servírují, což myslím může vzhledem k ne úplně nízkým cenám mnohé hosty odradit.

Zkrátka pokud na pultu vidím vystavený talíř s popiskem, že se jedná o zapečený kozí sýr s restovaným zeleninovým salátem, a na talíři je skutečně patrný sýr a „salát“ ne nepodobný ratatouille z rajčat, paprik, lilku s pár zrníčky granátového jablka, nečekám, že pod sýrem mezi zeleninou najdu následně spoustu opečeného chleba nakrájeného na nudličky.

Myslím, že tahle informace by se ještě do popisku jistě vešla a navíc by ji klidně mohla přidat i obsluha, která při představování polévek pokaždé otevře varnu, míchá v ní nesmyslně naběračkou a zřejmě očekává, že se host bude dívat dovnitř, aby viděl, jak vypadá bramboračka. Naopak na dotaz, z čeho jsou karbanátky Lindstrom, které měly velmi nepřirozenou fialovou barvu, mi obsluhující mladík sdělil, že nejspíš z hovězího, což si pak ještě potvrdil u kuchaře. Maso jsem v karbanátcích očekávala, ale červená řepa, díky které měly tu zvláštní barvu, mě tam trošku překvapila, byť mile, a obsluha ani popisek o ní opět neřekly jediné slovo.

Dlužno říct, že zmiňované karbanátky Lindstrom byly velmi dobře ochucené, šťavnaté a nahrubo nastrouhaná červená řepa spojená s masem jim dávala kromě zmiňované šťavnatosti a zvláštní barvy i zajímavou chuť. Naproti tomu přílohový salát z quinoy byl absolutně ledový, nepochybně právě vytažený z lednice, což s teplými karbanátky velmi nepříjemně kontrastovalo. Mimo to byl zcela nedochucený tak, že zoufale volal po pár zrnkách soli a alespoň troše olivového oleje, a nijak neochucené lístky rukoly, kterými byl štědře posypán, ho zazdily úplně.

Nedotažená jídla

Zrovna tohle jídlo je pro mě tak trochu reprezentantem i ostatních hlavních jídel v Home Kitchen. Vždy jsou nějak zajímavá, ale bohužel velmi často také nějak nedotažená.

Tahle výtka se ale v ničem netýká sladkých jídel, jako je klasická jablečná žemlovka nebo buchtičky s vanilkovým krémem. Ty tu umějí naprosto bezkonkurečně a za cenu 95 korun to je pro mě v Home Kitchen, vedle polévky, snadná a jasná volba. Vlastně si nevybavuji jiný podnik, kde by mívali v nabídce poctivou žemlovku se spoustou strouhaných jablek s rozinkami, pořádnou sladkou bílkovou čepicí a lehkou chutí citronové kůry. Jsem si vědoma, že zrovna žemlovka je poněkud kontroverzní jídlo, ale pokud ji máte rádi, vypravte se na ni zrovna sem. Nebudete zklamaní.

Leda snad z obsluhy, která se tu zatím dost střídá, není úplně zajetá a pěstuje nešvar, za který bych na místě majitele rozdávala výpovědi.

A to, že u barového pultu místo obsluhování zdaleka ne plného podniku klábosí s kamarády. Chápu, že je ústřední barový pult, na kterém stojí ten nádherný kávovar, přitahuje nějakou magickou silou, ale tohle nepatří ani do zakouřeného baru, ve kterém jsou přítomní kamarádi přes kouř sotva vidět, natož do bistra mířícího na zcela jinou kategorii hostů. l *

Home Kitchen Anděl

Nádvoří Anděl‘s City Radlická 3185/1B Praha 5 www.homekitchen.cz

Otevírací doba

Po-St 7.30-22.00 Čt-Pá 7.30-23.00 So 8.00-23.00 Ne 8.00-22.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

* Pečená vejce se slaninou/šunkou * 105 Kč * Lívance s javorovým sirupem, bílým jogurtem

a marmeládou * 120 Kč * polévky dle denní nabídky

malá/velká * 50/75 Kč * Restovaný salát s pečeným lilkem, rajčaty, krutony, kozím sýrem a granátovým jablkem * 120 Kč * Zapečený chléb se slaninou, čerstvou hruškou, brie, rukolou a hruškovým dresingem * 180 Kč * Karbanátky Lidstrom ze salátem z quinoy

a zeleniny * 180 Kč * Žemlovka * 95 Kč

Výběr z nápojového lístku * Colestefano, Verdicchio di Matelica

(Italy) * 70 Kč / 490 Kč * Altkirch, Chardonnay

(Italy) * 75 Kč / 540 Kč * Rubiolo, Montepulciano

(Italy) * 70 Kč / 540 Kč * Cordero, Dolcetto D´Alba

(Italy) * 80 Kč / 580 Kč * Pivo Clock 0,75 l * 120 Kč * Magnetic jablečný cider * 70 Kč * Cappuccino * 53 Kč * Kakao * 55 Kč * Limonády Fentimans, Belvoir * 55 Kč Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče