Poctivý venkov na kraji metropole

25. srpna 2014, 00:00 - Lenka Fučíková
25. srpna 2014, 00:00

Za dobrou kuchyní, příjemným prostředím a přátelskou obsluhou se mnozí rádi vypraví i do dosud nepoznaných míst za městem

Kastrol, to je klasická venkovská hospoda se vším všudy. Nenajdete ji však na vesnici, ale prakticky u konečné pražského metra B. Pár zastávek autobusem a najednou se z městské periferie přenesete do vesnické idyly – na náves s čistě bíle omítnutým statkem z 19. století, jehož jedinou výzdobou je obrázek červeného kastrolu na fasádě.

Ani uvnitř to s dekoracemi nepřehánějí a může se vám stát, že když budou mít zrovna plno, usadí vás ke komunitnímu stolu s dalšími strávníky. Každému to samozřejmě nemusí vyhovovat, rezervace zde proto určitě přijde vhod. Podobně jednoduchá jako zařízení restaurace je i nabídka – stálé menu sestává jen z několika položek, denní nabídka napsaná křídou na černé tabuli není o moc širší. Pokud by ji člověk měl vystihnout jedním přívlastkem – pak „poctivá“.

Na oběd i na výlet Hned na začátku by bylo dobré zmínit, že restaurace Kastrol je mladší sestřenicí (v tuto chvíli je otevřená méně než rok) nejlepšího podniku s českou kuchyní podle gastronomického průvodce Top restaurace 2014 – Na Pekárně Václava Friče. Pokud Pekárnu znáte, tak si jen odmyslete bodrý servis a automatické tykání a přidejte k české kuchyni něco té evropské.

Kromě velmi podobného konceptu funguje jako spojující článek mezi Pekárnou a Kastrolem hlavně osoba většinového majitele Pierra Memeho, bývalého úspěšného manažera v Komerční bance a myslivce v jedné osobě (ne náhodou najdete v Kastrolu pokaždé v nabídce nějakou zvěřinu). Meme je velmi schopný a cílevědomý, ve svých podnicích se až pedantsky stará o kvalitu.

Ve stopách své starší sestřenice jde Kastrol i jinak – oba podniky dokazují, že úspěšná restaurace nemusí být v centru Prahy, s dobrou dostupností na metro a ideálně také s exotickou mezinárodní kuchyní. Jsou součástí trendu, který v posledních několika letech pomalu narůstá a který dokazuje, že za poctivou kuchyní, příjemným prostředím a přátelskou obsluhou se mnozí rádi vypraví i do dosud nepoznaných koutů v okolí a na okraji hlavního města. Problém zvaný „kam zajít na dobré jídlo na výletě“ by se v současnosti dal formulovat „jaký si udělat výlet v okolí restaurace, kam se tento víkend chystáme vyrazit“.

A tak dobré restaurace mimo centrum Prahy, ale zároveň ve vzdálenosti do hodiny jízdy autem pomalu ale jistě přibývají. Za zmínku stojí třeba Slowpec, Blackdog Cantina nebo třeba Babiččina zahrádka. Jako na výletě po českém venkově se v Kastrolu budete cítit nejen uvnitř podniku, ale také pokud zvolíte venkovní sezení ve dvoře, kde se můžete občerstvit na jednoduchých dřevěných lavicích. Když se (zejména o víkendu) rozhlédnete kolem sebe, uvidíte cyklisty, slavnostní rodinné obědy nebo třeba mladé páry s dětmi. Vydatná česká klasika Stejně jako Na Pekárně i v Kastrolu zapomeňte na dietu, protože tady podávají poctivé porce z poctivých surovin a tuzemskou klasiku zde umějí výtečně. Ano, můžete si dát i lehčí pokrmy, jako je třeba Caesar salát s kuřecím masem (145 korun), nebo každý den jinou čerstvou rybu. Ale jak už bylo řečeno, česká kuchyně je zde připravená opravdu s citem a respektem k tradičním recepturám a stojí za to ji vyzkoušet.

Jídelní lístky Kastrolu a Na Pekárně se částečně prolínají. V obou najdete výborné povidlové taštičky, plovoucí v rozpuštěném másle (55 korun) – jejich konzumací sice koketujete se srdeční zástavou, ale i chuťovým vyvrcholením. Kachní stehno s bramborovými knedlíky a červeným zelím (155 korun) můžete ochutnat také v obou podnicích a ani s ním Kastrol nezůstává za Pekárnou v ničem pozadu. Výborně upečené maso podávané s dokonale dochucenou šťávou a zelím nejen skvěle chutná, ale i vypadá. Asi jako kdyby jídlo měl každou chvíli přijít někdo vyfotit do Vaňkovy kuchařky Poklady klasické české kuchyně.

Za ceny jen o trošku vyšší než v běžné české hospodě máte na talíři jídlo od kuchaře, který velmi dobře ví, co dělá – Pavel Mencl patří mezi skalní členy Prakulu (Pražského kulinářského institutu), kde vede kurzy zaměřené právě na moderní českou kuchyni.

V minulosti působil například v restauraci Como na Václavském náměstí. Pomáhal ale také rozjíždět restauraci Ladronka nebo dnes již neexistující Le Patio. Není ho sice v restauraci všude plno jako Friče Na Pekárně, ale i Mencl je velmi výrazná osobnost, rád se zastaví u stolu svých hostů a dokáže je příjemně naladit, aby se v podniku cítili dobře. Tento pocit se však většinou daří u hostů navodit i obsluze a snadno se vám tak v Kastrolu může stát, že přijdete pouze na rychlý oběd, ale nakonec neodoláte předkrmu a dezertu s kávou.

Cit pro detail se projevuje v nabídce nápojů: příznivci piva ocení domácí značku Kastrol – i tady člověku na jazyk kromě osvěžující jemně hořké chuti přichází slovo „poctivé“. Domácí zde vyrábějí také limonádu, která se mění dle sezony (v minulosti se v nabídce objevily třeba višňová nebo ostružinová) – ani touhle volbou nesáhnete vedle. Nejen při večerní návštěvě zde však stojí za vyzkoušení některá položka z vinného lístku. Majitel Pierre Meme je mimo jiné velkým milovníkem vína a výsledkem je více než zajímavá nabídka vín jak českých, tak francouzských za ceny, které vás rozhodně nepohorší.

Čerstvá divočina Na své si v Kastrolu přijdou zejména milovníci zvěřiny – narazit tu můžete třeba na daňčí, kančí, srnčí – každý den podle momentálního

úlovku. Zvěřinová paštika s karamelizovanými jablíčky a brusinkovou omáčkou (85 korun) a houstičkou jako předkrm neurazí, do paměti se ale ani nijak výrazně nezapíše. Stejná situace může nastat i s carpacciem z červené řepy s rukolou, ricottou a piniovými oříšky (85 korun). I přes krásnou prezentaci, lákavě znějící složení a doporučení číšníka tento pokrm působí poněkud nevýrazně a místy můžete mít pocit, že vám mezi zuby skřípají zrníčka písku.

Nevyrovnaný dojem z předkrmů hravě přehluší poctivá svíčková (155 korun) – je hodně tmavá s prošpikovaným hovězím (popřípadě v denní nabídce i třeba s kančím) a s karlovarským knedlíkem. Maso bylo možná o něco tužší, než aby sneslo nejvyšší nároky, omáčka ale byla připravená vzorově. A pokud patříte mezi milovníky poněkud sladší verze tohoto tradičního jídla, jste na správné adrese.

Neprohloupí ten, kdo si nechá místo na dezert – už zmíněné povidlové taštičky stojí za hřích a tvarohový dort (75 korun), podávaný na nahřátém talíři s kopečkem zmrzliny, také potěšil. Ne tak už káva – ta je zde pouze průměrná. Nad průměrem je naopak v Kastrolu rozhodně obsluha – personál byl ochotný, pozorný a profesionální. Pokud plánujete nedělní rodinný oběd v restauraci, výlet na kole po Praze, máte zahraniční hosty nebo jen chuť na dobrou českou kuchyni, Kastrol je podnik, který vás nezklame a kam se po první návštěvě budete rádi vracet. l

hodnocení

poctivá kuchyně za skvělé ceny

vzorná obsluha

slabší předkrmy

průměrná káva

Kastrol

Ohradské náměstí 1625/2, 155 00 Praha 5 tel.: 607 048 992 e-mail: kontakt@restauracekastrol.cz www.restauracekastrol.cz Otevírací doba denně 11.00–22.00 Kuchyně tradiční česká a evropská venkovská kuchyně Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

• Zvěřinová paštika s karamelizovanými jablíčky a brusinkovou omáčkou • 85 Kč • Carpaccio z červené řepy s rukolou, ricotta a piniové oříšky • 85 Kč • Mousse z kozího sýra s akátovým medem • 99 Kč • Cesar salát s kuřecím masem, česnekovými krutonky a plátky parmesánu • 145 Kč • Salát se zapečeným kozím sýrem, ořechy, tymiánovým medem a pomerančem • 145 Kč • Grilované kuřecí prsíčko s máslovou zeleninou, bramborovou kaší a tymiánovým juice • 155 Kč • Konfitované kachní stehno s červeným zelím a bramborovými knedlíky se smaženou cibulkou • 155 Kč • Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem a brusinkami • 155 Kč • Kančí ragů se šípkovou omáčkou a bramborovými noky • 195 Kč • Domácí tvarohový koláč • 75 Kč • Čokoládový koláč se šlehanou smetanou • 75 Kč

Výběr z vinného lístku

• Chardonnay 2012 výběr z hroznů (polosladké) 0,75 l • 280 Kč • Tramín červený 2012 výběr z hroznů (polosladké) 0,75 l • 280 Kč • Veltlinské zelené 2012 pozdní sběr (suché) 0,75 l • 280 Kč • Rulandské šedé 2012 výběr z hroznů (polosladké) 0,75 l • 280 Kč • Muškát Ottonel 0,75 l • 280 Kč • Chardonay Reserve 2012 výběr z hroznů barrique (polosladké) 0,75 l • 350 Kč • Dornfelder 2012 pozdní sběr 0,75 l • 280 Kč • Zweigeltrebe 2012 pozdní sběr 0,75 l • 280 Kč • Riesling 2010 domaine Haegi 0,75 l • 390 Kč • Blaye Cotes de Bordeaux - Chateau Dubraud Sauvignon blanc 2011 0,75 l • 460 Kč • Blaye Cotes de Bordeaux - Chateau Dubraud 2011 0,75 l • 450 Kč • Blaye Cotes de Bordeaux - Chateau Dubraud 2010 1,5 l • 1090 Kč • Chateau-neuf-du-pape - Clos de l‘Oratoire 2011 0,75 l • 990 Kč • Champagne Monmarthe - Secret de famille 1,5 l • 1990 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Lenka Fučíková • spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče