Poctivý venkov

16. listopadu 2015, 00:00 - Petr Holec
16. listopadu 2015, 00:00

I kolem Prahy konečně vznikají kvalitní restaurace. Na Štěpáně je jedna z nich

Pamatujete ještě na francouzské filmy ze staré dobré éry, kdy muži byli muži, ženy chtěly zůstat ženami a všude se nonstop kouřilo a pilo? Obvykle v nich hráli Alain Delon, Jean-Paul Belmondo nebo Jean Gabin. A často si v nich lidé také vyjížděli na venkov na jednoduché, ale poctivé a skvělé domácí jídlo. U nás tuhle možnost zcela zabila čtyřicetiletá doba komunismu, jež ze všech venkovských restaurací i zájezdních hostinců udělala Jednotu.

Dvacet let u nás trvalo, než se to začalo napravovat, takže i na venkově nyní konečně vznikají dobré restaurace, v jejichž kuchyních „řádí“ špičkoví šéfkuchaři. A zvlášť kolem bohaté Prahy, která kromě „nenáviděných Pražáků“ vyváží i jejich milované peníze. Kolem metropole tak najdete Slowpec v Líšnici, Na Jitrách v Semicích, Na Pekárně v Čakovičkách nebo Klokočnou, potrpíte-li si na pravověrné české omáčky. Už přes rok k nim teď patří i hospoda Na Štěpáně, ležící u staré výpadovky z Prahy na Mělník.

Vše na svém místě

„Najdete nás přímo u hlavní na křižovatce s benzinkou,“ řekne vám do telefonu méně romanticky personál, když se ptáte na cestu do restaurace, protože ta se nachází zcela mimo obec i navigaci. Ano, Na Štěpáně by bukolickou píseň o pozemském ráji to napohled zřejmě nenapsal ani Josef Kajetán Tyl: hospoda skutečně leží přímo u hlavní silnice na křižovatce s benzinkou.

Jenže i zde najdete určitou romantiku: budovu restaurace nezničil žádný novodobý kýč a navíc se kolem ní rozkládá velká louka s menší farmou, kde uvidíte i uslyšíte husy, kachny i kozu. Například teď v listopadu tady dělají husobraní, kdy si odsud s sebou domů můžete odvézt domácí paštiku nebo foie gras. V jiných měsících vás překvapí zase jiné gastronomické tematické akce.

Restaurace navíc nabízí také venkovní posezení, a to i kompletně zastřešené přímo u vstupu do budovy. Uvnitř pak najdete poctivý interiér venkovské zájezdní restaurace: podlahu z kostek, fortelný dřevěný nábytek a čisté stěny. Na stolech stojí malé lampičky, snad jako vtip, dekorace i svítidlo současně. Mají totiž správný design, barvu i tvar, takže ničím neruší.

A neruší ani menu. Úplně dostatečný výběr poskytnou tři předkrmy, dvě polévky, ani ne desítka hlavních jídel a také pár dezertů. Jídelní lístek bývá týdenní a decentně ho rozšiřuje ještě speciální nabídka vypsaná na černé tabuli visící na krátké podpěrné zdi uprostřed jídelny. Na obou menu najdete přesně to, co hledáte v takovémhle podniku, kde si chcete rychle a bez zbytečných průtahů vybrat, příjemně pojíst i posedět a zase pokračovat v cestě.

Jde to i v Česku

Podnik Na Štěpáně před časem převzal majitel výčepu Malostranská Konírna, jenž sem přivedl špičkového kuchaře se zkušeností z Rybího trhu i Německa, a jak vám přizná zdejší personál, touto novou gastronomickou kvalitou skomírající podnik zachránil. Patří mu za to dík: kolem Prahy není moc podobných podniků, kde navíc vše - interiér, menu, personál - tak perfektně sedí k danému místu.

Na čepu najdete místní pivo Lobeč, stejně jako mělnická vína (točenou kofolu považuji za povinnou úlitbu ďáblu). A k nim předkrmy jako paštika z hus s kompotem z bílé cibule nebo trhaný přírodní kozí sýr z Krasolesí, klasickou bramboračku s majoránkou a česnekem a jako hlavní jídla třeba pikantní buřtguláš s pečenými brambůrky, smaženou vinnou klobásu s domácí tatarkou, šestnáct hodin tažená vepřová žebra s různými hořčicemi nebo steak z vepřové krkovičky s telecím demi-glace. Sladké nakonec obstará créme brülée nebo jablečný závin. Co víc potřebujete? Sotva jsem usedl, hned se mě ujal sympatický personál. Téměř záhy jsem měl na stole malý dřevěný trakař s čerstvým hutným chlebem a delikátní škvarkovou pomazánkou a také sklenku místního červeného cuvée z vinařství Kraus. Deci stojí 30 korun, chutná však stokrát lépe než většina dražších rozlévaných patoků, které stále zamořují tuzemskou gastronomii.

Dvakrát jsem se napil a už mi mladý číšník přinesl husí paštiku. Výrazně přírodně voní skutečně po husách. A navíc je i vkusně servírovaná; najdete ji v malé dóze, zatímco cibulový kompot a nakrájené jablko jsou kolem na talíři. Paštika chutná hutně, ale jemně - přesně jak má. V kombinaci s čerstvým chlebem není velké umění přejíst se hned předkrmem. Trochu jsem proto zvolnil a uvědomil si, že mě tady přece jen jedna věc nepříjemně sužuje: muzika. Nic totiž není horšího ke skvělému venkovskému jídlu než nejhorší české komerční rádio.

Čistá chuť prasete

Někdy vám stačí jeden pohled do menu a hned víte, co si dáte. Mně to bylo okamžitě jasné v restauraci Na Štěpáně. Snad z dlouhého deficitu můj zrak utkvěl na sekané s majoránkou a česnekem s bramborovým pyré s pažitkou. Číšnice mě přišla upozornit, že kuchař přesolil kaši, takže mi radši doporučí ve slupce vařené brambory - a proč ne? Domácí sekané, přelité tmavou omáčkou, je velkorysá venkovská porce - dva velmi solidní plátky. Věděl jsem, že je nemám jíst, protože chci z menu ochutnat ještě něco jiného, když jsem však se sekanou skončil, žádná už na talíři nezbývala. Takže jsem hned objednal tlačenku z vepřových kolen a uzeného masa, tradiční lehké a dietní jídlo.

V restauraci ji podávají s červenou cibulí a malou nálevkou s octem. Na talíři vám však místo klasických tenkých plátků tlačenky přinesou dva tlusté špalky s růžovým uzeným masem uprostřed. Tlačenka je jemná a šťavnatá, esence všech správných chutí. Podobně dobrou jsem naposledy jedl ve Francii, kde i tuhle lidovou chuťovku povýšili na vysokou kuchyni: nejvíc samozřejmě tím, že ani tlačenku nešidí ani neotravují žádnou chemií.

Prostě z ní pořád cítíte prase. A mimochodem: až doteď jsem netušil, jak perfektně k sobě ladí tlačenka s cuvée z Modrého portugalu a Dornfeldru.

Na závěr snad jediná výtka. Obsluha by nad vámi neměla stát s platebním terminálem poté, co před vás položí espreso, ani když jste žádali o účet; i v restauraci má vše svůj čas. Přesto si Na Štěpáně zaslouží tři a půl hvězdy. Ta půlka je hlavně za to, že nikde v menu, na talíři ani na tabulích nenajdete dnes tak módní stupidity „jako od maminky“ nebo „jako od babičky“, které zaplavily podobné podniky. A jestli jsem je náhodou přehlédl, beru půlku hvězdy zpět.

Výběr z nápojového lístku

* Lobeč Ležák 12° 0,5 l * 40 Kč

* Točená Kofola 0,3 l * 25 Kč

* Domácí malinová limonáda s kousky malin

a mátou 0,5 l * 45 Kč

* 0,33 Mattoni perlivá * 28 Kč

* 0,33 Ledový čaj Rauch - Citron, Broskev *

29 Kč

* Espresso * 35 Kč

* Capucino * 39 Kč

* 0,1 * Víno rozlévané Kraus - Cuveé bílé +

červené * 30 Kč

* 0,1 * Víno Baloun - Müller Thurgau * 26 Kč

* 0,25 * Sudové Na Štěpáně - Chardonnay

a Merlot * džbánek * 49 Kč

Zájezdní hostinec Na Štěpáně

* Mělnická 82 * Obříství * tel.: 777 568 139 * e-mail: info@nastepane.com * www.nastepane.com * Otevřeno: Po-Ne 11.00-22.00

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

* Paštika z hus z karlštejnské drůbeží farmy, kompot z bílé cibule, čerstvý chléb * 125 Kč * Sýr Racllete s trhaným listovým salátkem s tmavým balsamicem, pečené jablko * 135 Kč * Houbová tlačenka s kořenovou zeleninou * 89 Kč * Dle domácího receptu dělané carpaccio, pesto ze sušených rajčat, bylinkové krutony * 159 Kč * 100 g tataráčku s dijonskou hořčicí a česnekem, steakové hranolky * 179 Kč * Štěpánský karbenátek, bramborové pyré se slaninou * 99 Kč * Vepřová roládka plněná vejcem a slaninou, vařené brambůrky s máslem, restovaný špenát * 129 Kč * Výpečky z vepřového bůčku, dušené bílé zelí, houskové knedlíky * 145 Kč * chlumínského kuřátka, kořenová zelenina, pečené brambůrky * 179 Kč * Pomalu dušená hovězí kližka se svíčkovou omáčkou, brusinky, karlovarské knedlíky * 185 Kč * Kuřecí steak se salátem a la Caésar, bylinkové krutony, vařené BIO vajíčko, Gran Moravia * 189 Kč * Tvarohové knedlíky plněné mělnickými švestkami, strouhaný perník a vanilková zmrzlina * 85 Kč * Jablečný dortík od naší cukrářky Věrky, sorbet ze zeleného jablka * 89 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami
Nepovinný PES by měl podnikatelům usnadnit práci. V čem a jak?
Co je dobré vědět o superhrubé mzdě?
Polil vás v hospodě číšník? Kdo to zaplatí?
Auta
Malý crossover XC40 má po premiéře. Bude to první Volvo s…
Kolik toho doopravdy utáhne nový Land Rover Discovery? Možná se budete divit
Mitsubishi oživí jméno Evolution. Bude to koncept spojující vše, co fanoušci nenávidí
Lamborghini Huracán Super Trofeo Evo je „levná“ cesta k závodění
Člověk převlečený za sedadlo? Ano, i to je při vývoji autonomních vozů potřeba
Technologie
Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy
Děravý CCleaner byl nakonec zákeřnější. Cisco doporučuje obnovu systémů ze zálohy
Hotová informační průtrž. Google za dva týdny přestaví tyhle smartphony a počítače
Vyšla přelomová verze Minecraftu pro mobily, konzole a Windows 10
HEIF podporují Dropbox a Google Photos, zato OneDrive (a Windows 10) nikoli
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít