Pivní oáza na Proseku

05. června, 00:00 - Ondřej Stratilík
05. června, 00:00

Kousek od stanice metra stojí schovaný mezi vilkami podnik Beznoska. Zdejší pohodu

Pokud byste chtěli pátrat, proč má pražský minipivovar ve znaku knír, když se sládek Jakub Hejný i provozní Miloslav Beznoska holí „dohladka“, museli byste se vrátit ještě o jednu generaci zpátky. K Miloslavu Beznoskovi staršímu.

To on se v 90. letech rozhodl, že z provizorní a dlouho nevyužívané školky na Proseku udělá restauraci, kam by mohl chodit s kamarády. A po dalších téměř dvaceti letech, když se vrátil z plzeňských pivních lázní, inicioval i vznik rodinného minipivovaru. Proto podnik Beznoska nese na jeho počest knír v erbu.

„Ročně uvařím 500 až 600 hektolitrů a teď je to tak, že pivovar táhne restauraci,“ popisuje sládek Jakub Hejný. U Beznosků je už od začátku. Nejdřív podsládkoval, a když mistr odešel o dům dál, Hejný se tu stal šéfem výroby.

Zatímco nás provází pivovarem, ukazuje se, že vtěsnat výrobnu do prostor restaurace Školička nebylo nic jednoduchého. Vaří se přímo vedle výčepu s dlouhou řadou kohoutů, spilka je pod kuchyní, část tanků zase ve zrekonstruovaném salonku. S velkou nadsázkou se dá říct, že tady vymysleli, jak udělat manufakturu v garsonce.

A i když se každoročně zvyšuje poptávka a Beznosku by rády čepovaly stále další a další restaurace, kapacita pivovaru se dostala na hranu. Hejný by rád přidal tank, ale už se prostě nikam nevejde. „Jedině přistavět novou budovu,“ krčí rameny.

Jestliže se do hospody po práci chodí hlavně na desítku, v nápojovém lístku ve Školičce byste ji hledali marně. Pro osvěžení pijáků tu Jakub Hejný vaří spodně kvašenou Chmelovou devítku (0,5 litru za 39 korun). Pivo s 3,5 procenta alkoholu je i přes svou výraznou chmelovost poměrně lehké, nese si v sobě svěží říz.

Přestože má devítka slabý alkoholový náboj, chutná mnohem lépe než řada silnějších výčepních piv, na něž narazíte u většiny českých a moravských píp.

Abychom nezůstali jen u slabých piv, otestovali jsme i svrchně kvašený speciál B-ejl (0,5 litru za 43 korun). Jakub Hejný jej vaří ze tří exotických chmelů.

Ejl s 5,5 procenta alkoholu má vynikající grepovou chuť, požitek dokresluje i příjemná, avšak nijak výrazná hořkost, díky čemuž se dá o speciálu mluvit jen v superlativech.

Ať zkusíte jakékoli pivo, u Beznosky chybu neuděláte. Povedený zážitek doplní i posezení na klidné terase.

O autorovi| Ondřej Stratilík stratilik@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Auta
Retro: Lada Niva, Škoda Trekka a další socialistické off…
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let elektrické verze
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Technologie
Školství není připraveno na dobu, kdy budeme mít internet v těle
Je tu GeForce GTX 1080 Ti s upgradovanou pamětí: Evga vydává model s 12GHz GDDR5X
AMD má možná kšeft od Tesly. Prý jí pomáhá vyvíjet AI procesory pro samořídící auta
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Windows 10 Insider Preview build 16296 opravuje drobné chyby. Pozor na jazykové balíčky
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít