Menu Zavřít

Pančovaná šlachtovka

2. 3. 2016
Autor: euro

Když za nečinnost v metanolovém skandálu kritizoval v roce 2013 Roberta Šlachtu tehdejší premiér Petr Nečas, dalo se to vydávat za odvetu, neboť Šlachta s vrchním státním zástupcem Ištvanem sehráli zásadní roli při svržení jeho vlády. Jenže když to samé dokládá v posmrtném svědectví exdetektiv Švábenský, který o nelegální výrobě lihu přinesl důkazy už v roce 2010, je jasné, že Nečas měl i v tomto případě pravdu.

Komická je Šlachtova argumentace, že Švábenský přinesl informace o padělání kolků a nelegální výrobě lihu, ale nikoli o jeho pančování metanolem. Je přece naprosto nesporné, že výroba nelegáních lihovin je zločinem a v rozsahu, v němž se děla nevyhnutelně organizovaným. Kdo jiný by se tím měl tedy zabývat, než Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Místo toho případ předal celníkům, když každému normálnímu člověku musí být jasné, že tito zločinci se bez spolupracujícího celníka prostě neobejdou. V případě řádného vyšetření a zásahu proti nelegálním likérkám by bezesporu nevzrostla jejich drzost do nebes a k míchání metanolu do nápojů a úmrtí čtyř desítek lidí by nikdy nedošlo.

Postupoval ÚOOZ tak jak postupoval, protože má nekompetentní vedení? Nebo byl zaneprázdněn počítáním kabelek Jany Nagyové? Nebo to prostě někdo zametl pod koberec zcela úmyslně? Poté, co byla odhalena spolupráce významného detektiva z útvaru s balkánským mafiánem, které měl u sebe tajné spisy z útvaru, by se tomu asi nikdo moc nedivil.

A nikdo se nebude divit tomu, když se zase objeví nějaká kauza, při níž budou za svitu reflektorů policisté z ÚOOZ zatýkat nějaké veřejně činné a především z televizních obrazovek známé osoby, aby se vypáleným střelným prachem zakryl smrádek, který se kolem tohoto tzv. elitního policejního útvaru šíří.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře autora:

Točená levá aneb fiskálně sebevražedná diskuse

Ambasadorské divadlo

BRAND24

Splatný dluh

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).