Menu Zavřít

Pachatelé dobra

17. 2. 2016
Autor: euro

Socialistické páchání dobra nabývá na síle. O důsledcích se nediskutuje. V Senátu nabírá sílu návrh senátora Škromacha na proplácení prvních tří dnů nemoci, a aby toho nebylo málo, dostala se do hry i myšlenka na až pětidenní placené volno na vyléčení chřipky, takzvaných sick days. To sice někteří zaměstnavatelé dobrovolně poskytují jako benefit, zahrnutí do zákona však už překračuje hranice soudnosti.

To chápe každý, kdo se seznámí s tím, jak do zavedení třídenní karenční doby, byla nemocenská v Česku zaměstnanci masově zneužívána, a jak se pak čeští zaměstnanci zázračně uzdravili. V kraji senátora Škromacha, který je autorem návrhu, pak po dlouhá desetiletí záhadně rostla nemocnost zaměstnanců pravidelně v době sezónních prací na zahrádkách a v období pálení slivovice.

Byla by to hodně hloupá legrace, i pokud by k tomu neplánovala vláda další dobro v podobě navýšení minimální mzdy o šestnáct stovek, což pro zaměstnavatele představuje včetně pojistného dalších 2200 korun nákladů na jednoho. Je pozoruhodné, že nikoho z pachatelů dobra zřejmě netuší, že na rozdíl od jejich sociálních fantazií jsou zdroje podnikatelů vždy omezené a co je stát donutí utratit na jednom místě, neutratí na jiném.

Vývoj minimální mzdy
Vývoj minimální mzdy v České republice
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Když narostou náklady na nemocenskou, ubydou pochopitelně zdroje na standardní navyšování mezd a zvyšování zaměstnanosti v kvalifikovaných profesích, které skutečně vytvářejí přidanou hodnotu. Sníží se i ziskovost, což se promítne ve výnosu daní, které je tak krásné rozdávat třeba důchodcům i nad rámec zákona a přes to, že veřejné finance jsou trvale a dlouhodobě deficitní.

To, že se ekonomice nikoli zásluhou této vlády momentálně docela dobře daří, neznamená, že to bude trvat do nekonečna a že se otevřel bezbřehý prostor pro sociální inženýry, za něž bude muset napáchané škody napravovat někdo úplně jiný a ty, kterým nyní pokuřují za cizí peníze, to pak bude pořádně bolet. Jako by ti páni a dámy zde na přelomu desetiletí, když se musely utahovat opasky, s námi ani nežili.
komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře autora:

Točená levá aneb fiskálně sebevražedná diskuse

Ambasadorské divadlo

CONTENT24

Kontrolní šikana

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).