Osteria Unico

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Jednu z nejlepších tuzemských italských restaurací byste určitě nečekali v Horoměřicích

Italský šéfkuchař a restauratér Davide Lagomarsino obletěl celý svět. Privátně vařil i pro bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, než se usadil se svou českou manželkou Karolínou v Česku, aby spolu v Horoměřicích u Prahy otevřeli v roce 2016 nenápadnou Osterii Unico. Nenápadnou proto, že si zvenku na rozdíl od mnohých jiných italských i téměř italských restaurací na nic nehraje. O to je ale lepší.

Menu stejně jako výčet denních specialit šéfkuchaře tady nebývají dlouhé – jak to má být.

Čím je ale menu kratší, tím je každé jídlo zajímavější a osobitější, i těch pár položek vám při výběru klidně způsobí dilema. Jedl jsem v restauraci několikrát a Lagomarsino mě vždycky něčím překvapil. Vaří sice klasickou italskou kuchyni, v níž rozpoznáte tradiční recepty i suroviny, nicméně v moderním a vysoce individuálním provedení. Ostatně právě tím se liší opravdu kvalitní restaurace od těch pouze dobrých: nedělají je recepty, ale šéfkuchaři.

Pořád si proto na jazyku pamatuji Lagomarsinovo asparagi in camicia neboli zelený chřest obalený v sýru asiago, špeku a trojobalu. Ne, není to dieta. Ale je to fakt radost! A nám Čechům, kteří tak rádi smažené, chuťově i velmi blízké. A zvlášť s nějakým hutnějším a minerálním severoitalským bílým vínem, třeba Pinotem Bianco. V Česku méně rozšířená vína z italského Friuli sem dodává i zakladatel holešovické Bibliotecy del Vino Lubomír Slezák, který jinak zásobuje třeba Emanuela Ridiho nebo Riccarda Lucqueho.

Nebo zkuste Lagomarsinoho specialitu: jehněčí kotletky s medem, pepřem a chilli. Italové vědí, jak připravit maso do absolutní křehkosti, kdy si ale ještě pořád udrží i maximum šťavnatosti, a tedy i chuti. Chilli a pepř mu dodají ostrost, zatímco med jemnost a vláčnost. Zkusil jsem jehněčí s červeným aglianicem, které málokde rozlévají, a rád se na něj brzy vrátím. K restauraci patří i menší obchod s výborným domácím pečivem (zkuste focacciu!), sýry, uzeninami a samozřejmě i vínem, mezi nímž nechybí Brunello di Montalcino, Barolo nebo Barbaresco.

Jediné minus restaurace tak je, že domů do Prahy si musíte zařídit odvoz.

Osteria Unico ? Velvarská 411, Horoměřice ? t: 220 511 600 ? e: info@unico-osteria.cz ? www.unico-osteria.cz

? šéfkuchař: Davide Lagomarsino

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy
5 aplikací, které vás ochrání před otravnými telefonáty z call centra
Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Auta
Když máte peníze, automobilky vám vyrobí opravdu cokoliv.…
Mercedes-Maybach 6 Cabriolet ukazuje, jak budou vypadat superluxusní elektromobily
Test na pondělí: BMW M550i xDrive M Performance
Nové BMW M5 s pohonem xDrive prozrazeno. Oficiálně se představí brzy
Na Audi RS Q5 už čekat nemusíte. K dispozici je SQ5 vyladěná na 425 koní a 550 Nm
Technologie
Netflix odmítl zaplatit další sezónu seriálu. Produkci Sense8 nabídl pornoweb
Google dnes představí Android O. Stylově na zatmění Slunce v USA
Intel vydává nové Atomy pro servery. 16 jader, spotřeba do 30 W a 10 Gb/s síťovky k tomu
Xbox One X bude stát 13 500 Kč. Do obchodů půjde i limitovaná edice Scorpio
Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít