Nové koření pražské gastronomické scény

15. června 2015, 00:00 - Klára Donathová
15. června 2015, 00:00

Změna interiéru i konceptu restauraci v hotelu Mandarin Oriental opravdu prospěla

Pokud jste rádi navštěvovali restauraci Essensia v malostranském hotelu Mandarin Oriental, byli jste možná zklamaní nucenou zimní pauzou, kterou si vyžádala kompletní změna interiéru i konceptu restaurace. Po jarním znovuotevření se určitě mnohým zasteskne po dokonalé kulajdě, kterou si zde paradoxně dávali nejvíce Češi, protože věděli, že tak dobrou ji nevařila ani jejich babička. Ale upřímně, proměna se povedla a restaurant Spices je ještě lepší, než bývala Essensia. Z menu zcela zmizela česká jídla a nabídku tvoří pouze pokrmy náležející do asijské kuchyně, které umí Jiří Štift a jeho zástupci Stephen Senewiratne a Zdeněk Křížek opravdu dobře. Při pohledu do jídelního lístku, který je rozdělený do tří sekcí – jihovýchodní, severovýchodní a jihozápadní Asie, se nemůžete ubránit srovnání s jinou pražskou populární asijskou restaurací – SaSaZu, která sice nerozděluje jídla podle regionů, ale podle metody přípravy, přesto tu velká podobnost zkrátka je. A není to vlastně ani na škodu. Mí přátelé, kteří pod značkou Taste of Prague provázejí cizince po pražské gastronomické scéně a seznamují je s tím nejlepším, co nabízí, říkají, že Spices je takové SaSaZu pro starší. Mají pravdu a myslí to jen v dobrém slova smyslu. Ve Spices je klid na pracovní schůzku i příjemnou večeři, prostředí nehýří barvami, ale vystačí si s jednoduchým vkusem a obsluha se k hostům chová s očekávaným respektem.

Navíc, přiznejme si, má Malá Strana o něco větší kouzlo než holešovická tržnice. Hořké martini Změna prostředí restaurace je velmi výrazná a podle mého názoru i velmi povedená.

Spices svědčí jednoduchost a přírodní barvy s trochou asijského lesku. Milovníci moderního designu ocení i svítidla Muffins, navržená slavnou českou designérkou Lucií Koldovou, citlivě umístěná v interiéru.

Co se naštěstí nezměnilo, je to, že barmani v přilehlém baru připravují míchané nápoje, které se s jídlem ve Spices dobře doplňují. Určitě doporučuji vyzkoušet Liquid Nitrogen Mango Bitter Martini v podobě velké ledové mangově zářivé koule podávané v klasické martini skleničce. Kouli stačí rozbít a dolít vodkou. Spolu s nápojem se vám dostane mimořádného vizuálního i chuťového zážitku. Nebojte se vyměnit obligátní aperitiv za nějaký zábavný drink, tady ho připravit umějí.

Pokud jde o jídlo, pár měsíců po otevření už mám jasné favority, kterých se při návštěvě restaurace nerada zříkám ve prospěch novinek. Z jihovýchodní asijské sekce, zahrnující Thajsko, Vietnam, Indonésii a Malajsii, nikdy nevynechám thajské krabí koláčky s majonézou ochucenou mangem a chilli, které se zrovna skvěle snoubí s jmenovaným míchaným nápojem. Zlatavé koláčky ve formě menších „karbanátků“ jsou plné asijských chutí, k tomu trochy chilli a citronové trávy. Doprovází je dobře ochucený malý zelený salát s okurkou a majonéza sladká po mangu a zároveň lehce štiplavá po chilli.

Jestli vám stejně jako mně chybějí v Praze dobré dim sum, nevynechejte určitě shu mai knedlíčky z části nabídky patřící severovýchodní Asii (Čína, Korea, Japonsko). Knedlíčky původem z Číny jsou plněné klasickou náplní z vepřového masa a krevet, ručně skládané do krásného tradičního tvaru, zdobené tenkým plátkem mušle sv. Jakuba a oranžovými kuličkami tobiko kaviáru.

Dalším předkrmem, který vám radím vyzkoušet, jsou smažené jarní rolky plněné pekingskou kachnou, jimž punc luxusu dodávají máslově tučná foie gras. Se sladkou švestkovou omáčkou tvoří vskutku harmonickou kombinaci.

Ze třetí, jihozápadní části (Indie, Pákistán, Šrí Lanka) menu jsem se naposledy nechala zlákat hovězími žebry se šrílanským pepřovým curry a jemně nasládlým rýžovým pilafem s rozinkami a kešu oříšky. Tady vznáším možná absurdní námitku, že to pepřové curry je moc pepřové, ale opravdu mi vadila příliš výrazná chuť, která přebíjela jinak výborné ostatní komponenty pokrmu a nijak zvlášť si nerozuměla se sladkým pokladem z cibule a červené řepy.

Vedle stálé nabídky nabízí restaurace i sezonní pokrmy. Aktuálně jsem tedy ochutnala velmi dobře ochucenou chřestovou polévku, s jak jinak než asijským štychem, zdobenou tenkými plátky chřestu smaženého v tempurovém těstíčku. Z chřestového menu jsem vyzkoušela i mořského vlka s bílým chřestem a zeleným salátkem, který by mohl být docela obyčejným, byť příkladně provedeným jídlem, kdyby ho nedoplňovala explozivně dobrá mandarinková holandská omáčka.

Flambovaná Aljaška Zmínit je třeba i velmi šikovného cukráře, který se nenechal zaskočit ani požadavkem na „málo sladký dezert“ od cukrovkáře, jenž si rád zahřeší, ale zase ne příliš. Neváhal vyjít z kuchyně za účelem domluvy, co tedy může dezert obsahovat, a připravil čokoládový fondán s minimem cukru, který rozhodně potěšil. Mě potěšila naopak akorát sladká Flambovaná Aljaška, představovaná koulí ze sladkého bílkového krému ukrývající svěží mandarinkový sorbet, která při servírování hoří a po zhasnutí plamene se báječně doplňuje s lehce nakyslým malinovým pyré, s nímž kontrastuje trocha slaného karamelu.

Pokud si necháte poradit, doporučuji dát si tři zmiňované předkrmy spolu s mangovým bitter martini a právě tento dezert. Hlavní jídla mě zatím neoslnila tak jako předkrmy a při této kombinaci rozhodně nebude odcházet hladoví. A pokud náhodou nebudete spokojeni, což opravdu nepředpokládám, nechoďte si postěžovat mně, ale případné výtky sdělte obsluze. Myslím, že je natolik profesionální, že si s nimi dokáže hravě poradit.

Zklamání vám nehrozí, ani pokud si ve Spices objednáte kávu. Na rozdíl od naprosté většiny pražských restaurací, a to i těch patřících mezi špičku, tu totiž už za doby fungování restaurace Essensia pochopili, že káva ke kompletnímu zážitku z návštěvy restaurace prostě patří a měla by jí být věnována stejná péče jako jídlu nebo třeba vínu. Ve Spices vám připraví čerstvě praženou kávu z české pražírny La Boheme. Espreso je tu podáváno ve správném objemu a mléčná pěna sice není dokonalá, ale na míle vzdálená horkým přešlehaným mléčným bublinám, které se v mnoha restauracích nestydí podávat.

Tahle restaurace rozhodně „není pro starý“, je pro ty, co se nebojí v jídle trochu experimentovat, nevadí jim utratit o něco vyšší částku za dobré jídlo a kvalitní servis a dokážou si jídlo užít, právě třeba v kombinaci s originálními míchanými nápoji, na které v jiných restauracích běžně nebývá prostor. A ano, tyhle vlastnosti často přicházejí s věkem, tak buďme pyšní, že už jsme v tom správném věku, ať už je jakýkoli. l

HODNOCENÍ výborné předkrmy, míchané nápoje i káva slabší hlavní jídla Spices, hotel Mandarin Oriental

Nebovidská 459/1, Praha 1 tel.: 233 088 777 www.mandarinoriental.cz/prague/fine-dining/ spices-restaurant-and-bar/ Otevírací doba Po–Ne: 11.00–23.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

Jihovýchodní Asie • Thajské krabí koláčky 3 ks • 295 Kč • Salát s kuřetem a kešu ořechy – nugát z černého pepře • 295 Kč • Thajský salát s hovězím masem • 315 Kč • Tom kha goong thajská polévka s kokosovým mlékem a krevetami • 215 Kč Severovýchodní Asie • Sumec glazovaný v zázvoru dušená zelenina, salát z mořských řas a sezamové tuile • 495 Kč • Hovězí filet, foie gras a unagi wonton omáčka z lanýže a unagi, bok choy a houby • 695 Kč • Korejské vepřové Bulgogi marinované vepřové BBQ a kimči • 395 Kč • Zeleninové Chop Suey omáčka ze zázvoru a sezamu a jasmínová rýže • 375 Kč Jihozápadní Asie • Mořský vlk pečený v banánovém listu a kerala kari salát z okry a basmati rýže • 495 Kč • Tikka Masala s kuřetem pečeným v tantru basmati rýže a chléb pappadam • 395 Kč • Hovězí žebra a srílanské kari z černého pepře červená řepa a cibulový pilaf • 425 Kč • Jehněčí seekh kebab tabouleh salát, jogurtový dip s kmínem • 445 Kč Výběr z nápojového lístku • Kumquat Sour Bombay Sapphire Gin, citronový džus, cukrový sirup, okurka, kumkvaty, bílek • 195 Kč • Wasabi Typhoon Finlandia vodka, saké, limetkový džus, cukrový sirup, wasabi, bílek • 195 Kč • Dessert Rose Mount Gay Eclipse Rum, Baileys, mangový džus, sirup z bílé čokolády, čili paprička • 195 Kč • Coconut Espresso Kahlua, Malibu, espresso, vanilkový sirup • 195 Kč • Thai Lemonade Jablečný džus, čerstvá pomerančová štáva, citronový džus, limetkový džus, cukrový sirup, thajská bazalka • 150 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče