Nedoladěné beskydské pastorále

31. března 2014, 00:00 - Milan Ballík
31. března 2014, 00:00

Výborné pivo Perón nespasí, kuchyni čeká ještě spousta práce Jako ve svatyni tajemného pohanského boha si budete připadat, když překročíte práh výčepu smíchovské Radegastovny Perón. Rustikální dřevěný výčep, pár robustních stolů, hlavně však rozměrný měděný portrét děsivě se šklebícího Radegasta na stěně. Může vás až trochu vylekat, tak nepřístupně se tváří. Ale když nevezmete rovnou do zaječích, čeká vás příjemné posezení. Buď u stolu přímo ve výčepu, kde vás pár půllitrů piva stejně svérázného jako sám jeho patron seznámí s „hořkostí“ života v beskydském podhůří. Nebo projděte dál do nitra podniku a vyberte si místo v některé z dalších, o něco civilizovanějších prostor restaurace. Ať už v sálku za výčepem, nebo v rozsáhlých sklepních chodbách, všude je spousta místa a stejně tak všude jsou plazmové obrazovky se staženým zvukem. Dokonce i na toaletě, aspoň té pánské, na dámské jsem nebyl.

Nahlédnutí do jídelního lístku odhalí celkem široký výběr specialit k pivu. Nechybějí ani krajové speciality z Valašska. Beskydský „kuchyňský gambit“ otevírám škvarkovou pomazánkou. Najemno semleté, dobře ochucené škvarky se dobře roztírají, protože nejdou na stůl přímo z lednice – což je zřídka k vidění. První malý bod k dobru.

Co do chuti, nebo lépe možná spíše skladby této oblíbené pochoutky k pivu dojde k prvnímu nesouladu. Patrný pikantní nádech aktivuje žízeň, v chuti však přece nad kořeněným důrazem převládá tuk z vysokého podílu sádla. Což by nevadilo, kdyby k pomazánce byl podáván dobrý domácí chléb, nejlépe tmavší, a ne bílá bageta. Ta s chlapsky hutnou chutí notně škvarkové pomazánky nedokáže udržet krok. Navíc k podhůří pod Radhoštěm prostě patří dobrý chléb, ne nějaká bageta. To je jednoduše kuchařův omyl.

Laxnost zabíjí To valašská kyselica ctila tóny horského kraje téměř věrně. Umně zvládnutý díl kyselosti, dobře volené brambory, dostatek uzeniny. Zelí a cibule byly v dobrém poměru, koření nepřevládalo, ale ani se neschovávalo. Polévka nebyla špatná, bohužel však vystydla – nejspíš se zasekla na výdeji. Znatelně se v ní také projevilo určité nepropojení chutí, mléčná stopa se s ostatním nesrovnala a celkový závěrečný doběh ovlivnila až příliš ve svůj prospěch. Možná i houby mohly být v pestřejším sortimentu, žampiony mi přijdou pro finále příliš jemné, bez výraznějšího vlivu.

Navíc znovu jdou jaksi proti směru toho, jaké dary lesa nabízí region. Jistě by se také slušelo zauvažovat nad volbou uzeniny. Mohla být chuťově důraznější, charakterově bližší tamním znamenitým klobásám. Troufám si tvrdit, že by si hosté za autentický pokrm s určitou selskou syrovostí rádi připlatili.

Nakládaná vepřová kotleta podávaná s karamelizovanou cibulkou, žampiony a pečeným bramborem se bez pardonu nepovedla.

I když světlé body byste našli. Směs hub a cibule, jemně cizelovaná dosladka, s bramborami pěkně hrála. Do té hry nezapadlo jen maso, tuhé jako podešev vojenského bagančete, vypražené na troud. O každé sousto bylo třeba se rvát s nepoddajnou trupelnatou hmotou.

Ten zápas nešel vyhrát. Další ukázka toho, jak vcelku dobře postavenou nabídku dokáže uzemnit laxnost kuchyňského týmu. Což tu platilo vlastně u každé položky večeře.

Dezert často umí málo přesvědčivý průběh zvrátit v milosrdnější finále. Do jisté míry to platilo i v Perónu. Mascarpone s malinovým dipem a křupavou trubičkou bylo příjemným závěrem večeře. Proti ryze naturální chuti malin se sice tento krémový sýr nebo sýrový krém, chcete-li, zdál dost sladký, ale důsledným spojováním obou komponent se chuť srovnala do žádoucího souznění. Mascarpone bylo voňavé a sametové, maliny svěží a správně natrpklé. Navíc mohly znamenat jistý prvek regionálnosti, pokud se snad ke zpracovateli dostaly z valašských zahrad. Trubičky mi přišly trochu zbytečné. Vsazením do hmoty sýra zvlhly, rozbředly a docela ztratily svou inzerovanou křupavost.

Záchranné pivo Pověst Perónu tak zachraňovalo pivo. Báječně ošetřené, chladné jako zima v Beskydech, atraktivně hořké. Pivnice si totiž asi po roce své existence prošla významnou, byť na první pohled nezřetelnou změnou. Poznáte ji, až když sestoupíte do suterénní části, kde se skrývá prosklená místnůstka s nablýskanými pivními tanky. Milovníci radegastu mohou své oblíbené hořké pivo popíjet z tanků a rozdílu si nejde nevšimnout. V podstatě každý „radeček“, lhostejno zda desítka, ležák či některý z extra vařených speciálů, získal díky tankům na jiskrnosti. Ale hosté se musejí snažit, dlouhá doba spotřeby už načatému tanku nesvědčí.

Ani dobře ošetřené pivo Perón nespasí. Zejména kuchyni čeká ještě velká práce. I když pomineme vcelku úzký výběr regionálních jídel, bylo těch negativ skutečně hodně. Dokud se nebude podávané jídlo aspoň blížit kvalitě zdejšího piva, mohou si hosté sveřepý výraz pohanského boha u vchodu vykládat jako jasnou výstrahu: Sem ne.

Výběr z nápojového lístku

pivo

• 0,5 l Radegast 12° 280 • 34 Kč

• 0,3 l Radegast 10° • 19 Kč

• 0,3 l Radegast Birell • 19 Kč

• 0,5 l Pilsner Urquell • 38 Kč

• 0,5 l Velkopopovický Kozel – černý • 28 Kč

víno

• 0,75 l Šumivé víno – Bohemia Sekt • 249 Kč

• 0,2 l Bílé – Ryzlink Vlašský • 45 Kč

• 0,2 l Bílé – Veltlínské Zelené • 49 Kč

• 0,2 l Červené – Cabernet Moravia • 45 Kč

• 0,2 l Červené – Modrý portugal • 59 Kč

Hodnocení rustikální interiér výčepu, odpovídající

drsné krajině Beskyd umně ošetřené tankové pivo zajímavé podzemní prostory s mnoha možnostmi využití zbytečné minely v kuchyni, při větší pozornosti snadno odstranitelné jediná servírka chvílemi – i přes pomoc výčepního při debarasu – nestíhá radegastovna perón Stroupežnického 20, 150 00 Praha 5 tel.: +420 602 741 401 e-mail: rezervace@peronsmichov.cz www.facebook.czom/peronsmichov Otevřeno Po–Pá 11.00–24.00, So 11.30–24.00, Ne 11.30–22.00 Kuchyně typická pro pivnice s výsečí regionálních pokrmů Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • 250 g Rozpečený domácí chleba plněný mozarellou, slaninou a feferonkou • 86 Kč • 0,33 l Valašská kyselice s houbami • 49 Kč • 250 g Listový salát s uzeným lososem, mangem a limetovou zálivkou • 149 Kč • 300 g Domácí bramborové knedlíky se špenátem a vídeňskou cibulkou • 129 Kč • 230 g Marinovaný steak z krkovičky s pikantní grilovanou zeleninou • 169 Kč • 230 g Nakládána vepřová kotleta podávána s karamelizovanou cibulkou, žampiony a s petrželkovými brambory • 179 Kč • 180 g Lehce pikantní Jelení guláš s karlovarským knedlíkem • 185 Kč • 250 g Hovězí steak Ball Tip se šťouchaným bramborem a houbovou omáčkou • 319 Kč • 300 g Konfitovaný vepřový bůček s bramborovou kaší a česnekovou kaší • 169 Kč • 200 g Rakouské špecle zapečené s pivním sýrem • 139 Kč • 150 g Pstruh s čerstvými bylinkami a máslem podávaný se šťouchaným bramborem • 165 Kč • 1 pc Mascarpone s malinovým dipem a křupavou trubičkou • 79 Kč

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče