Menu Zavřít

(Ne)jsem senilní. Jsem jen Zeman

7. 3. 2016
Autor: Euro

Podobně jako klasická antická tragédie vstoupilo i prezidentství Miloše Zemana do nové fáze. „Ještě nejsem tak senilní, abych si nepamatoval, protože ten titulek mě šokoval. A nejsem tak senilní, abych si ten článek vymyslel,“ reagoval prezident v TV Prima na rozhodnutí soudu, aby se omluvil za své nepodložené tvrzení, že novinář Ferdinand Peroutka napsal článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Zeman se navíc rozhodl dohrát svou hanebnou frašku do stejně trpkého konce, jako když se před lety nakonec musel za nepodložené nařčení z korupce omluvit novinářovi Andreji Brezinovi; protáhne proto případ všemi soudy včetně toho ústavního. Co od něj chce asi tak slyšet?

Že má snad přímo zvolený prezident právo přímo urážet lidi, když si trochu přihne? Ostatně to už za něj v podstatě udělal soud pro Prahu 1. Ten totiž rozhodl, že se za Zemana má omluvit Česká republika. Tedy my všichni. Stejně jako my všichni zaplatíme i soudy.

„Pokud se ho nepodařilo najít a soudkyně z toho vyvozuje, že ten článek neexistuje, je to něco podobného, jako kdybyste prohlásil, že Bůh neexistuje, protože ho nikdo nenašel,“ řekl ještě prezident na TV Prima. Hradní nemoc u něj evidentně propukla do fáze, kdy má zakročit buď ústava, policie…. Anebo nějaké lékařské konzilium, jak v podobných případech milosrdně říkáme. Protože jestli se prezident ve vlastních očích převtěluje v Boha…

Pak by to někdo mohl vidět i jinak. Zhruba ve stejnou dobu, kdy Zeman žvatlal na Primě, objevil se na mostě pod sjezdem z dálnice na brněnské letiště nápis podepsaný Ferdinandem Peroutkou „Miloš Zeman je ku*da“. Jen několik hodin po jeho zveřejnění na sociálních sítích ho ale překryla bílá barva. Nápis okamžitě přemalovalo Ředitelství silnic a dálnic.

Méně demokratický klub V4

„Hned jak nám to policie oznámila, začali jsme konat a nápis odstranili,“ uvedl mluvčí státní firmy. Ještě že tak. Úplně stejně to chodilo i za komunistů: sotva jste na most napsali něco podobného o Husákovi, bylo to taky hned pryč. Škoda že ŘSD stejně rychle neopravuje i silnice a dálnice.

Zeman se poslední dobou fakt činí. Česko mělo dlouho štěstí, že v očích bohatého světa stálo mimo východní a méně demokratický klub, jehož politici se vzájemně nejen obdivují, ale také vykrádají. Ten založil maďarský premiér Viktor Orbán, k němuž se záhy přidal i slovenský premiér Robert Fico. Vloni na podzim ho po volbách rozšířilo i Polsko.

Programem tohoto klubu je populismus, nacionalismus a v různé míře i pohrdání západní demokratickou kulturou. K té samozřejmě nepatří nejen ohýbání soudů a médií k vlastním mocenským účelům, ale i Zemanův pocit, že může beztrestně urážet kohokoli. Díky prezidentovi jsme nyní členem tohoto elitního klubu i my.

Ve vlivných médiích jako Financial Times nebo Economist, kde státy kvůli investorům inzerují své přednosti, se mu říká „neliberální“: ještě nejsme úplně Rusko, už ale úplně nejsme ani Západ.

Členství v tomto klubu může stát dost peněz, i proto jen málokdo klepe na dveře. To samozřejmě nijak netíží prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. S bezelstností sobě vlastní napsal v souvislosti s nápisem na mostě následující: „Ubožáci, kteří stojí za touto akcí, si neuvědomují, že nejvíce uráží právě Peroutku.“

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Na Hradě přituhuje, Zeman se inspiruje v Zimbabwe

BRAND24

Proč nikdo nebrečí kvůli EET (a brečí jen ODS s TOP 09)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).