Naše maso, vaše maso

22. prosince 2014, 00:00 - Klára Donathová
22. prosince 2014, 00:00

Řeznictví s doplňkovým prodejem a teplým úsekem je nejlepší jídelnou v Praze

Do Našeho masa jsem se utíkala podívat začátkem března letošního roku, hned v první otvírací den. Dlouho předem avizovaný počin Ambiente Group ve mně vyvolával velká očekávání. Připadala jsem si jako v říši divů. Všechno načančané, pečlivě designované, lesknoucí se novotou.

Překvapilo mě, jaký sortiment souvisí s masem. Knížky, hrnce, pěkně ve skle zabalená čokoláda v čočkách, mouka na těstoviny, zkrátka všechno možné a samozřejmě v patřičně vysoké cenové kategorii. K pultu s masem jsem se přes tlačenici ani nedostala. Názor jsem si vytvořila postupně během více než 20 návštěv. Od prvotních pochybností o tom, jestli to všechno není jen divadélko pro hrstku v okolí pracujících snobů, jsem se dostala do role pravidelné zákaznice.

Všechno máme, všechno známe Naše maso je specifické v mnoha ohledech.

Nabízí jedinečné stařené (suché zrání) nebo vyzrálé (mokré zrání) maso hovězí plemene čestr (český strakatý skot), které můžete znát ze stejnojmenné restaurace patřící do téže skupiny, a odleželé vepřové z mladotických přeštických vepřů, o kterém místní mistr řezník František Kšána ml. mluví, kudy chodí, už pár let. Maso je to jistě skvělé, v chladicím pultu si můžete vybírat z mnoha řezů, a pokud si nevyberete, stačí říct. Připraví vám, co si budete přát, a nebudou se vašim přáním nijak zvlášť divit, pokud budete potřebovat konkrétní kus masa dejme tomu na brisket.

Pokud ale budete chtít bližší informace o tom, jak zvířata, z nichž maso pochází, před porážkou žijí, budete muset hodně pátrat a nakonec si vyslechnete sáhodlouhou historku o tom, jak se mají skvěle. Počítejte však s tím, že se jedná o maso z konvenčních, byť šetrných chovů. Maso proto není to, co mě do Dlouhé ulice tak táhne.

Atraktivní je pro mě především úsek uzenin. Uzeniny, které jsem v podstatě roky téměř nejedla, se staly občasným zpestřením mého jídelníčku. Místní šunkové koleno nemá konkurenci, a když dávám dětem „naše párky“ v přírodním střívku, ani se necítím provinile. Párky z 61 procent vepřového masa z přeštíků, 36 procent masa z hovězího plemene čestr, koření, vody a nakládací soli, přirozeně bez lepku, jsou prostě skvělé párky a jednou za čas s bramborovou kaší nebo v domácím rohlíku působí nadšení všem dětem v mém okolí. Stejně vřelý vztah mám k místním špekáčkům, které byly hitem letošního léta.

Těsně před Vánoci ještě prozradím tip na vylepšení bramborového salátu. Pokud nedáte dopustit na bramborový salát s „tradičním“ gothajem, věřte, že gothajský salám z Našeho masa vám bude opravdu chutnat.

Je totiž vážně z masa. Já ale už několik let dávám do salátu odřezky z pražské šunky, které se docela pracně shánějí. Tady koupíte odřezky od šunky pod trošku vznešenějším názvem „uzené na fleky“, ale je to totéž, jen ve skvělé kvalitě. Pouze pro trpělivé S čím mám však problém od počátku, je místní obsluha, dělení práce a obecně fakt, že na nákup je třeba si vyhradit velké množství času, a to i když je před vámi třeba jen jeden člověk. Poslední návštěva, kdy jsem čekala dlouhé minuty u kasy, protože paní přede mnou požádala o tašku a pak deset minut čekala na slečnu, která pro ni odběhla někam dozadu, až nakonec rezignovaně odešla s nákupem v ruce, mě přivedla téměř k šílenství. Zvlášť když vedle pokladny klábosil mistr Kšána s nějakým odborníkem o jitrnicích.

Naše maso se dělí na úsek uzenin a masa se samostatnou obsluhou a teplý úsek, který má na starost personál u kasy, kde platíte nákup ze všech tří úseků. Představte si, kolik času vám zabere, když si chcete koupit trochu uzenin, pár kousků masa, které vám tu rovnou na vaše přání zavakuují (ale přidejte tak deset minut navíc a nenávistné pohledy čekajících za vámi), a nakonec si dát třeba na místě něco teplého k jídlu. Rovnou se přiznávám, nikdy jsem to nezkusila. I kombinace nákupu uzenin a teplého jídla mě často stojí víc nervů než návštěva u zubaře.

Za to, že nákup tak pomalu jde, paradoxně může podle mého snaha dělat věci dobře a vycházet zákazníkům vstříc, která se projevuje především v úseku masa. Chcete koupit pár kousků masa, dostanete přednášku o tom, co s ním, tipy na přípravu nebo rovnou recept a navrch pár osobních otázek, komu to budete všechno vařit. Máte-li nějakou sociální fóbii, nakupte raději v e-shopu.

Když se ale naopak zajímáte o složení uzenin, leze to z personálu jak z pověstné chlupaté deky a musíte nejdřív odpovědět na pár dobře mířených otázek ohledně svého zdravotního stavu (Máte nějaké alergie, nějakou nemoc? Ta trocha cukru, která je v láku na šunku, vás přece nemůže nijak ohrozit…) a ještě se přiznat, že sice máte právnické vzdělání, ale složení uzenin se nedožadujete kvůli zjištění souladu provozu s právními předpisy, ale čistě jen proto, že z nějakého důvodu nejíte třeba lepek nebo cukr. To mi přijde opravdu zbytečné a nedůstojné. Navíc absurdní v situaci, kdy místní uzeniny jsou nejen chutí, ale právě i složením dost možná nejlepší v Praze a rozhodně tu nemusejí nic skrývat. Proč ale složení není dostupné ani na stránkách e-shopu, je pro mě fakt nepochopitelné. Luxusní jídelna Všechno, co má Naše maso k prodeji, je nabízeno ke konzumaci na místě. Můžete si vybrat kus masa, který vám tu připraví. Nebo si můžete vybrat z nabídky, vystavené na pěkné retro tabuli visící nad prodejním pultem. Radím již zmiňované šunkové koleno, zauzené, připravené v páře, které tu podávají s kyselou okurkou, skvělou plnotučnou hořčicí, ve které navíc křupají zrnka hořčičného semínka, a s kváskovým chlebem.

Velmi dobrý byl i vepřový bůček, pomalu pečený tak, že se až rozpadal. K dokonalosti mu chybělo jen pár zrnek soli navíc.

Za ochutnání stojí i místní sekaná. Nečekejte unifikovanou hmotu, kterou můžete vidět v každém řeznictví. Tahle sekaná vypadá jako od šikovné maminky.

Unešená jsem naopak nebyla z místního tataráku, přestože je tak populární. Při prvním pokusu byl předem namíchaný tatarák nedochucený a nad vším vyčnívala chuť extra panenského slunečnicového oleje, která přehlušovala vše, včetně přirozené chuti masa. Druhý pokus vyšel o poznání lépe, ale ani tak jej nepovažuji za nejšťastnější volbu. Tradicionalistům bude zřejmě vadit nasucho opečený chléb místo topinek.

Jídlo poněkud znepříjemňuje stísněnost celého prostoru. Můžete se buď mačkat u třech maličkých stolků uvnitř, pokud budete mít štěstí a vyjde na vás místo, nebo si postojíte u dalších tří stolů v pasáži. V létě to může být i fajn, ale teď v zimě? Dalším problémem je velikost stolů, na které se sotva vejde jídlo pro dvě osoby.

Přes to všechno ale stojí za to do Našeho masa zajít, pustit z hlavy starosti všedního dne, vystát si frontu, načepovat si do kelímku pivo rovnou z kohoutku ve zdi a vybrat si z poctivě připravených jídel, která si v této podobě jinde nedáte. l

hodnocení skvělé uzeniny podle tradičních receptů

vyzrálé hovězí maso maso z přeštických vepřů dlouhé čekání na objednání stísněný prostor Naše maso Dlouhá 39 110 00 Praha 1 tel.: 222 312 533 nasemaso@ambi.cz Otevírací doba řeznictví Po–So 9.00–21.00 Otevírací doba obchod Naše maso – Pasáž

Po–So 12.00–20.00 Večerní výprodej: 18.00–19.00 / 30 % 19.00–20.00 / 40 % Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Čerstvě namíchaný tatarák 200 g • 138 Kč

• Pečený bůček, domácí hořčice a čerstvý chléb 200 g • 115 Kč • Náš hamburger 180 g • 125 Kč • Houska se šunkou • 65 Kč • Domácí sekaná, domácí hořčice a čerstvý chléb 200 g • 79 Kč • Špekáček na grilu, domácí hořčice a čerstvý chléb 1 ks • 52 Kč • Přeštická klobása, domácí hořčice a čerstvý chléb 1 ks • 75 Kč • Náš párek, domácí hořčice a čerstvý chléb 3 ks • 68 Kč • Debrecínský párek, domácí hořčice a čerstvý chléb 3 ks • 68 Kč • Hovězí párek, domácí hořčice a čerstvý chléb 3 ks • 68 Kč • Variace párků, domácí hořčice a čerstvý chléb 3 ks • 68 Kč • Přeštická kotleta, čerstvý chléb • Steak podle Vašeho výběru, cena se odvíjí od hmotnosti masa • Hovězí steak z vysokého roštěnce, čerstvý chléb Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová • spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče