Na Štěpáně

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Kousek od Mělníka najdete u silnice výborný zájezdní hostinec, jaké z Česka bohužel zmizely

V jednoduchosti je síla, tak bych zřejmě jednou větou popsal Zájezdní hostinec Na Štěpáně. Podobných podniků je samozřejmě plné Česko a často je poznáte podle siluety tradičního tlouštíka s kuchařským čepcem na hlavě, tím ale bohužel zpravidla cokoli společného se skutečnou kuchařinou končí. Tuzemské zájezdní hostince se staly českou obdobou amerického fast foodu, jen bez ústředního dohledu na kvalitu jídla, hygieny i všeho dalšího.

I proto působí Na Štěpáně, který spoluvlastní a kde šéfuje kuchyni známý kuchař Michal Čuba, jako menší zázrak. Mladý šéfkuchař tady zbytečně nic nepředstírá, u výpadovky mezi Prahou a Mělníkem logicky dělá českou klasiku. Ovšem velmi moderním a osobitým stylem, v němž nechybí ani rafinovanost Francie, ráje zájezdních hostinců. Tu nepřehlédnete třeba ve zdejších foie gras, bez nichž se samozřejmě žádný slušný venkovský restaurant, kde se chcete dosyta najíst, neobejde. Nebo ve výrazných omáčkách, v nichž se Francie koupe podobně jako Česko.

V menu ale obvykle nechybí ani nějaký steak.

Čuba mění menu každý týden, vždycky v něm ale najdete poctivé hutné polévky jako česnečku nebo cibulačku, v předkrmech nechybí šťavnatá domácí tlačenka nebo podobné delikatesy a mezi hlavními chody bývají klasiky jako vepřová krkovička, zvěřina s tradiční omáčkou, kachna se zelím a domácím knedlíkem nebo tak dlouho dělané maso, až se v puse jen rozpadá. K bontonu hostince tu patří i výborná domácí škvarková pomazánka s čerstvým chlebem, kterou vám automaticky přinesou před jídlem. To vše můžete zapít buď ležákem z Lobče, nebo víny hlavně z Mělnicka.

Nebývá v této publikaci úplně běžné, abychom oslavovali smažený květák s bramborovou kaší a majonézou, tradiční bufetovou klasiku. Já to ale přesto udělám. Právě smažený květák jsem Na Štěpáně jedl naposled a právě na takhle jednoduchém jídle nejlépe poznáte kvalitu zájezdního hostince. Šťavnatý a do sucha jemně smaž ený květák s bramborovou kaší tak výbornou, že by klidně mohla na š ampionát do Francie, je delikatesa.

A zvlášť s malými smaženými cibulovými kroužky, kousky uzeného masa a štiplavě pálivou chilli majonézou, k níž si prostě nemůžete nedat další pivo.

Zájezdní hostinec Na Štěpáně

? Mělnická 82, Obříství ? t: 777 568 139 ? e: info@nastepane.com ? www.nastepane.com ? šéfkuchař: Michal Čuba

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Víte, kdo vlastní vaši banku? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Auta
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým…
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon
Technologie
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Asus se úplně zbláznil. Uvedl 6 až 12 nových Zenfonů 4
GPS, laser a bohatá sklizeň: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Postrach fotografů a fotobank. Google umí perfektně odstranit vodoznak
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít