Myslete na Remember

25. května 2015, 00:00 - Klára Donathová
25. května 2015, 00:00

Budete-li v době oběda v okolí Bílé labutě a Petrské čtvrti, dejte si v restauraci Remember dobré jídlo za dobrou cenu

Převážně vietnamská restaurace Remember Vietnamese Food je jedním z mých nejoblíbenějších míst na oběd v pracovní den. A asi nejsem sama, protože všechna tři patra restaurace jsou kolem poledne téměř stoprocentně plná. Remember je rovněž jednou z prvních vietnamských restaurací, které se v Praze (mimo vietnamské tržnice) před několika lety postupně vyrojily, jestli ne vůbec první. Za tu dobu prošla restaurace mírným vývojem k lepšímu. Už se tu nekouří -alespoň jistě ne v době oběda - a jídelní lístek je celkem smysluplně rozdělen do poměrně jasných sekcí. Už nemusíte hledat vietnamská jídla pod nicneříkajícím názvem „smažené jídlo“, zvlášť když mnohdy ani vůbec smažené není. Na druhé straně v nabídce stále zůstávají pokrmy lavírující někde na pomezí mezi thajskou, čínskou a jinou asijskou kuchyní, které se té vietnamské jen vzdáleně podobají.

Přijdete-li ve větší skupince, vyplatí se udělat rezervaci předem a ušetřit si dlouhé čekání nebo velké zklamání. Pro dvě až tři osoby se místo nakonec vždycky najde, v horším případě to bude vyžadovat pár minut čekání na volný stůl. Nezapomeňte se při hledání volného stolu pustit po schodech dolů do suterénu. Roky jsem nevěděla, že je možné sedět i tam. Dole jsou rovněž velké stoly vhodné pro větší skupiny. V poledním ruchu vám sice obsluha volný stůl občas ukáže a pošle vás do té správné části restaurace, ale spoléhat se na to rozhodně nemůžete.

Pokud do restaurace Remember Vietnamese Food zavítáte poprvé, možná vás zarazí vcelku ošuntělý interiér, který se téměř v ničem neliší od spousty jiných asijských restaurací. Až na to, že tu naštěstí nemají plastové ubrusy. Remember bych se asi bála doporučit na oběd s důležitým klientem nebo na nějakou větší rodinnou oslavu. Pokud vám jde ale o jídlo, nenechte se zbytečně odradit. Vše je čisté a funkční.

Držte se vietnamské nabídky Možná si také hned nepadnete do oka s obsluhou, kterou snad vždy reprezentuje mimo jiné blonďatá dáma s ruským přízvukem. Věřte mi ale, že kdyby každá servírka byla tak efektivní jako ona, žilo by se nám mnohem lépe. Co na tom, že působí přísně a usměje se málokdy. Je rychlá, nechybuje a za chybu někoho jiného se umí omluvit. To dokážu ocenit a nejen při polední pauze. Doporučuji držet se vietnamské části menu a přiznávám, že s variacemi na thajskou nebo čínskou kuchyni jsem experimentovat ani nezkoušela. Vietnamskou kuchyni tu umějí dobře, tak proč se zbytečně pouštět do rizika.

Z předkrmové části si často dávám Pho Cuon - závitky ze silnějších placek z rýžové mouky plněné restovaným hovězím masem v lehce nasládlé marinádě, bylinkami a trochou zeleniny. Nejsou podobné čerstvým nesmaženým závitkům, na které můžete být zvyklí, i když i ty tady mají. Tyto závitky jsou macaté, vlažné, nejsou v nich žádné nudle a převažující je chuť hovězího masa. Závitky se namáčejí v klasické vietnamské pálivé sladkokyselé omáčce z rýžového octa, rybí omáčky, vody, cukru, česneku, chilli a dalších ingrediencí, což přináší určité úskalí, protože obsah závitků má tendenci vypadávat do omáčky. Ale nebojte se toho, jsou skvělé. Jen mějte na paměti, že porci tvoří tři opravdu velké závitky, takže doporučuji rozdělit se o závitky se spolustolovníky nebo počítat s tím, že hlavní jídlo už se do vás celé nevejde.

Bez problému vám tu ale vše s příplatkem za krabičku zabalí s sebou.

Naopak čerstvé závitky v průsvitném rýžovém papíře plněné rýžovými nudlemi, zeleninou, bylinkami a krevetami mě nijak zvlášť neoslnily. Především mi chybělo více bylinek, na kterých se tu z nějakého důvodu opravdu šetří, přestože ve vietnamské kuchyni hrají dost významnou roli. Smažené jarní závitky s masem a zeleninou ale mohu doporučit. Počítejte s trochu mastnějším provedením, ale rovněž s velmi dobře ochucenou náplní, která předchozí nedostatek vyvažuje.

Z hlavních jídel vybírám většinou některou z polévek pho, vždy v hovězí verzi, někdy pho bo s vařeným hovězím masem krájeným na tenké plátky, někdy pho bo tái, rovněž s hovězím masem, nicméně jeho tenké plátky se „uvaří“ až samotnou teplotou horké polévky, takže je růžové, lehce syrové. V polévkách pho jsou vždy ploché rýžové nudle, nechybějí bylinky, zejména koriandr, ale i tady bych ocenila o trochu větší množství, vlastně o dost větší množství. Kromě vybraného druhu masa se na povrchu polévky vznáší natenko nakrájená syrová cibule. Po mnoha a mnoha snězených pho dávám nakonec přednost pho bo s vařeným masem, které je vždy krásně měkké a chutné. K dochucení polévky se klasicky podává nakládaný bambus, citron a chilli. Místní nakládaný bambus patří mezi mé favority, díky němu pho ani citron nepotřebuje.

Zahanbit se nenechává ani bún bo Nam Bô, pokrm typický pro jižní část Vietnamu, která byla součástí Kočinčíny - bývalé francouzské kolonie. Po této kolonii nese také pokrm své jméno, protože Kočinčína se vietnamsky nazývá Nam Bô. V nabídce některých vietnamských restaurací u nás ho najdete i pod názvem „hovězí po jižansku“. Bún bo Nam Bô představují tenké rýžové nudle s restovaným hovězím masem nakrájeným na malé tenké kousky, dále s čerstvou okurkou, mrkví nakládanou ve sladkokyselém nálevu, na proužky nakrájeným ledovým salátem, bylinkami (koriandr, thajská bazalka), které jsou zasypané sekanými praženými nesolenými arašídy a smaženou cibulkou. Bún bo Nam Bô je v restauraci Remember podáváno v opravdu štědré porci a všechny shora uvedené složky jsou zality typickou octovou pálivou sladkokyselou zálivkou, která se tak skrývá na dně velké mísy, a aby se chutě propojily, je třeba jídlo pořádně zamíchat.

Něco pro vegetariány Neméně populární je v restauraci Remember Vietnamese Food i bún, tedy grilovaný bůček s kulatými rýžovými nudlemi a opět s octovou pálivou sladkokyselou zálivkou. Bůček je dobře opečený, místy křupavý, k němu jsou podávány dobře uvařené - rozumějte neslepené -rýžové nudle bún, trocha ledového salátu a bylinek. Osobně dávám přednost bún bo Nam Bô, ale jste-li milovníci právě tohoto vietnamského pokrmu, místní verze vás nezklame.

Myslí tu i na vegetariány, takže v nabídce najdete i pět vegetariánských pokrmů. Závěrem vás ještě upozorním, že ceny některých jídel jsou v době oběda mírně nižší, platí to třeba pro zmiňované pho bo. Na druhé straně to zas takový rozdíl není, a přijdete-li později, třeba kolem třetí, sednete si naprosto bez problému a pravděpodobně se i rychleji najíte.

Na základě svých mnohokrát opakovaných návštěv si po několika letech zkušeností s touto restaurací troufám tvrdit, že se tady najíte opravdu dobře. l

hodnocení dobré vietnamské jídlo za velmi dobré ceny neatraktivní prostředí a spíše základní obsluha Remember Vietnamese Food Biskupská 5, Praha 1 tel.: 602 889 089 e-mail: info@remembervietnam.cz www.rememberasianfood.cz Otevírací doba: Po-Pá 10.00-23.00 So-Ne 12.00-23.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku * Pho bo, polévka s plátky hovězího masa a rýžovými plochými nudlemi * 99 Kč * Pho ga, polévka s plátky kuřecího a plochými rýžovými nudlemi * 99 Kč * Mi nao rau, smažené rýžové nudle se zeleninou * 79 Kč * Bun nao ga, smažené rýžové nudle s kuřecím masem * 89 Kč * Bun nao tom, smažené rýžové nudle s krevetami * 99 Kč * Mi nao ga, smažené vaječné nudle s kuřecím masem * 89 Kč * Com rang ga, smažená rýže s kuřecím masem * 89 Kč * Com rang tom, smažená rýže s krevetami * 99 Kč * Dau phu xao rau va com, smažené tofu se zeleninou a rýží * 99 Kč * Ga xao kar i va com, smažené kuřecí maso s kari a rýží * 99 Kč * Ga xao dau dua va com, smažené kuřecí maso s fazolemi a rýží * 99 Kč

Výběr z nápojového lístku * Zelený čaj * 25 Kč * Zelený jasmínový čaj * 25 Kč * Zelený lotosový čaj * 25 Kč * Asijský květinový čaj * 50 Kč * Černý čaj * 25 Kč * Vietnamská káva * 49 Kč * Vietnamská ledová káva * 59 Kč

O autorovi| Klára Donathová * spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče