Moře v Holešovicích

Petr Holec 10. února 2014, 00:00
10. února 2014, 00:00

Chorvat Marko Šuto prodává Čechům kvalitní mořské ryby. Teď si otevřel vlastní restauraci

Tato recenze vznikla omylem. Původně jsem šel do Mercata, italské restaurace Roberta Strazzulla, již neapolský rodák nedávno otevřel v pražské Holešovické tržnici. Jenže jak se ukázalo, záhy ji i zavřel (a přestěhoval do Kotvy). Málokomu se chtělo za luxusní gastronomií mezi vietnamské stánkaře. Od ledna restauraci převzal v Praze dlouho žijící Chorvat Marko Šuto, majitel firmy dovážející čerstvé mořské ryby.

„Jmenuji se Marko, tak jsem restauraci pojmenoval Mare,“ vtipkuje, zatímco mě usazuje ke stolu v nekuřácké části. Česky tedy Moře, jehož rybí odér cítím i uvnitř. „To by nemělo být!“ zarazí se Šuto a rozhlédne se po ventilaci. Restaurace teprve začíná, takže sympatický prošedivělý Jižan dělá úplně všechno: vaří, obsluhuje, úřaduje a taky si povídá s hosty, vždy familiární bonus. Hned úvodem vás potěší několik věcí.

Zaprvé zde nevyhrává žádné české rádio, ale (možná trochu hlasité) blues, takže nemusíte utéct. Zadruhé je prosté papírové menu jednoduché: pár mořských ryb (mořský vlk či ďas) a specialit z mořských plodů (salát a tatarák z tuňáka i lososa), balkánská pljeskavica, krevetové rizoto. Zatřetí Šuto rozlévá všechna vína z vinného lístku. A začtvrté vám na stůl automaticky postaví karafu vody, aniž by vám ji poté trapně a po česku naúčtovali.

„Chcete ho vykostit?“ ptá se mě restauratér při objednání mořského vlka s česnekovopetrželovým přelivem, salátem a opékaným bramborem (195 korun). Z pohodlnosti přikyvuji a objednávám sklenku italského pinotu grigio (98 korun). Šuto samozřejmě podává i chorvatská vína, sám mě ale předem upozorní, že italský pinot je lepší. Záhy mu dám za pravdu, když ochutnám chorvatskou graševinu. Ještě než dostanu hlavní chod, přináší číšník jako pozornost podniku čerstvou rybí pomazánku s domácím bílým chlebem. „Řekněte mi pak, jak vám chutnal,“ vybízí mě Šuto, zatímco mi hrdě servíruje na plátky nakrájeného a jemně ogrilovaného mořského vlka. Když šťavnatou rybu dojím, nemůžu než říct, že byla výborná. V jednoduchosti je prostě vždycky síla!

A podobně i tatarák z tuňáka (82 korun), z nějž cítím osvěživou rybí syrovost. Trochu barbarsky k němu dopíjím sklenku Chianti Rufina 2007 (90 korun), již jsem k rybám objednal pouze z profesní povinnosti. Chutná lépe než rozlévaná vína v mnohých dražších restauracích. Také italské espreso na závěr je přesně, jak má být: černé, horké a silné jako peklo!

Když odcházím, jsem za omyl s restaurací rád. Objevil jsem denní rybí restauraci, jež si nehraje na haute cuisine, ale v originálním interiéru nabízí jednoduchou a kvalitní mořskou kuchyni. V Praze pořád trochu zázrak.

mare

Bubenské nábřeží 306/13 170 00 Praha 7 Otevřeno denně 11.00-16.00, od jara možná i večer Kuchyně italská se zaměřením na ryby a mořské plody Země původu nabízených vín Itálie, Chorvatsko

hodnocení

čistě a jednoduše připravené mořské ryby za dobrou cenu přímo od obchodníka originální design interiéru lokace mezi vietnamskými stánkaři odér z kuchyně v části restaurace

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Musíte si přečíst

Komentář: Pohled venezuelským periskopem

Komentář: Andrejův marketingový náskok

Staveniště Krkonoše. Národní park zažívá stavební boom

Jan Žůrek z KPMG: Česko je někde uprostřed peletonu

Bankovní hackeři útočili v New Yorku. Odnesl to…

Itálii čeká v sobotu státní pohřeb. Počet obětí stoupl…

Michal Horáček: Jen já a lidi
Michal Horáček, známý textař a možný prezidentský kandidát, v pořadu Euro TV slibuje, že se v kampani obejde bez politických stran i sponzorů. Agituje za pragmatický vztah k Číně, ale zároveň zůstává zastáncem EU. Islám je podle něj s českým prostředím nekompatibilní.
Zhlédnout další videa