Menu Zavřít

Miliardář Speychal rozprodává strojírenský holding ČKD

24. 1. 2016
Autor: Euro

Strojírenský holding ČKD může po dvanácti letech opět změnit majitele. Svůj majetek přitom podle informací týdeníku Euro nabízí průmyslníkům Petr Speychal osobně.

Zdá se, že strojírenský holding ČKD je pro své majitele zakletý. Nejprve ho v období divokého kapitalizmu ke krachu přivedl jeden z „kapitánů průmyslu“ Jiří Maroušek. Před dvanácti lety ho pak ovládla skupina 11 FITE Petra Speychala, když od vlády za 302 milionů korun odkoupila 85procentní podíl ČKD Praha Holding.

Teď ale Speychal koncern podle dvou na sobě nezávislých zdrojů celý holding rozprodává. „Nabízí to sám českým průmyslníkům, nicméně je to prý docela vybydlené,“ potvrdil prodej týdeníku Euro investiční bankéř, který si nepřál uvést své jméno. Speychal na otázky ohledně prodeje nereagoval.

Už na konci roku přitom Speychal nabídl k prodeji jednu z firem holdingu, ČKD Elektrotechnika, samostatně. Podle nabídkového dokumentu, který má týdeník EURO k dispozici, se ho ujala Patria Corporate Finance. Potenciální kupec podle nabídky může získat až stoprocentní podíl ve firmě, která vyrábí polovodičové měničové technologie, pohony či napájecí systémy pro těžaře, metalurgický průmysl a těžbu ropy a plynu.

Tato firma nevzkvétá

Zmíněné oblasti nicméně v posledních letech nezažívají právě růžové časy. A podle toho vypadaly i výsledky ČKD Elektrotechnika. V roce 2013 a 2014 se očištěná EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy, pozn. red.) pohybovala okolo dvou milionů eur, přičemž v předchozích dvou letech to bylo přes čtyři miliony. Výsledky za celý holding, který dodává hlavně investiční celky na klíč, Speychal nezveřejňuje. Nicméně například ČKD Praha DIZ, která dodávala kabely pro problematický tunel Blanka, v roce 2013 utržila téměř dvě a půl miliardy korun a vydělala přes šedesát čtyři milionů po zdanění. Celé uskupení firem tak vykazuje obrat v řádu miliard korun.

Podle dalšího hlasu z trhu není právě kvůli nepříznivé konjunktuře oboru o skupinu příliš velký zájem. Speychalův byznys je hodně zaměřený na ruský trh, který rozhodně nevzkvétá, a majitel hokejové Sparty má problémy rovněž s tuzemskou justicí. Je podezřelý z daňových úniků, což jej údajně znechutilo.

Na podzim 2014 u něj policie provedla razii. Speychal byl tehdy společně s dalšími sedmdesáti lidmi zadržen a vyslýchán pro podezření z daňových úniků. „Nikdo z managementu ČKD Group, včetně mé osoby, nebyl policií vzat do vazby, dokonce ani obviněn. I z tohoto důvodu považuji celou akci ze strany policie a státních orgánů za šikanózní a neadekvátní,“ komentoval v té době razii samotný Speychal. Zatím nebyl nikdo obviněn.

Někdejší amatérský stolní tenista Speychal kromě strojírenského kolosu ČKD vlastní hokejový tým Sparty. Stál rovněž u zrodu HC Lev Praha, který se v minulosti probojoval dokonce do finále ruské kontinentální ligy. Ta je považována po severoamerické NHL za druhou nejkvalitnější klubovou soutěž světa. V polovině předloňského roku ale hokejový Lev Praha v Kontinentální hokejové lize skončil kvůli nedostatku financí.

Tajemný miliardář Speychal
Speychal vybudoval skupinu 11 FITE, která původně působila v realitách. Na troskách Marouškovy ČKD pak vybudoval nový strojírenský holding. První firmou, kterou koupil z holdingu ČKD v roce 1998, byly Polovodiče. O rok později získal ČKD Průmyslová Elektrotechnika a v roce 2000 pak ČKD Nové Energo. V roce 2004 pak uskutečnil zmíněnou transakci s vládou. Na veřejnosti miliardář vystupuje jen zřídka.

Následně Speychal část firem prodal a zbavil se rovněž okolo padesáti hektarů pozemků v pražských Letňanech. V současnosti kontroluje skupinu ČKD přes britskou společnost Hanbury Finance.

Text naleznete v novém vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Ze sídla někdejšího ČKD ve Vysočanech bude muzeum a galerie

ČKD dodá Unipetrolu zařízení pro chemičku za 900 milionů

BRAND24

Developeři chystají bytové projekty za desítky miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).