Michelin zůstal za očekáváním

18. března 2013, 00:00 - (bal)
18. března 2013, 00:00

Gastronomie Letošní výsledky průvodce restauracemi Michelin Main Cities of Europe svým rozhodnutím pražskou labužnickou obec patrně příliš nepotěšily. Pravda, udělení dalšího „Biba“ – pro restauraci Aureole Jiřího Krále (na snímku) je určitě úspěchem, ale… U vědomí toho, že nad městem se loni rozzářily hvězdy hned dvě, jsme se nejspíš trochu namlsali. Mnozí totiž čekali alespoň jeden další přírůstek v podobě kýženého vyznamenání.

Svůj význam jistě má i obhájení hvězd oběma jejich držiteli, La Dégustation Boheme Bourgeoise a restaurantu Alcron. Jak Oldřich Sahajdák, tak i Roman Paulus předvádějí stále špičkový výkon, prakticky celý rok mají plný dům. Zájem jistě těší, nutně však vyvstává otázka, jak se s onou situací za ten rok popasovali.

Pokud se zaměříme na změny, které nastaly ve vlajkové lodi společnosti Ambiente, jako na první pohled do menu viditelná naskočí cena. Pravda, hvězda něco stojí, to je „stará vesta“. Dalo by se tedy předpokládat trochu více přidané hodnoty v případě, kdy se cena zvýší o částku nepřiměřenou. Nicméně co lze zlepšit na servisu, který byl a zůstal vrcholový a téměř bezchybný? V čem jsou dokonalejší vína, která se zde nabízejí jistě déle než rok? Jejich nákupní ceny, pokud nezůstaly stejné, se zvedly jistě o méně, než předestírá marže.

Roman Paulus je na tom lépe i hůře. Se silným zázemím úspěšného hotelového řetězce v zádech se mu jistě pracuje poněkud volněji. Tedy potud, pokud se tenhle precizista od prvního zamíchání do poslední úpravy garnitury nezaobírá dokonalostí svých kreací až příliš. To je ale jeho volba, právě tato vlastnost mu mohla dopomoci při rozhodování o udělení, respektive obhajobě hvězdy. Jistou nevýhodou se může stát – paradoxně – právě příslušnost k hotelové síti. Za ní stojí určitá odpovědnost vůči stravovacím návykům hotelových hostí a jejich ochotě poznávat nepoznané. Jakkoli je restaurace Alcron cílená k „ulici“, jistě sem část zde ubytovaných klientů hotelu zavítá. Což může být jistou determinací kuchařovy invence, především asi v segmentu české kuchyně. Pokud to tak skutečně je, potom se Paulus s touto realitou vypořádává více než úspěšně.

A ještě poznámka o restauraci Aureole, oceněné „Bibem“ za nabídku dobrého jídla za únosnou cenu. Co do výkonu kuchaře není námitek, Jiří Král si svou dobrou pověst dávno vydobyl. Přesvědčil i ty pochybovače, kteří nevěřili jeho zběhlosti v asijské kuchyni.

Pokud si ke Královu jménu přičteme i oslovující sílu nejvýše položené kvalitní restaurace města, potom je volba jistě správná. Nelze se ale vyhnout upozornění na to, že jsou zde minimálně další dvě tři restaurace, které se těší podobné pověsti. Navíc v podmínkách s oslovujícím vzhledem a lokací Aureole nesrovnatelných. l

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče