MG restaurace

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Napsat, že jde o nejlepší letištní restauraci v Česku, by byla urážka

Kuchař Miroslav Grusz začínal pod Zdeňkem Pohlreichem (ten zlý pán z televize) v pražském hotelu Renaissance, vařil v michelinském Allegru v hotelu Four Seasons, první hvězdné restauraci v Česku, a také v Marriottu v Curychu. Takže jeho další krok v kariéře směrem nahoru logicky byl… mladoboleslavský Bezděčín! Ano, je to opravdu tak: Grusz je už rok a půl šéfkuchařem po něm pojmenované MG restaurace na malém letišti v Bezděčíně, o němž jste nejspíš nikdy neslyšeli. Ten je součástí mladoboleslavské aglomerace, chcete-li aspoň špetku světovosti.

Všichni gurmáni by ale za to Gruszovi měli být vděční. Protože MG restaurace je nejen suverénně nejlepší letištní restaurant v Česku, což je třeba vzhledem ke gastronomické úrovni exoticky předražené Ruzyně zločinná urážka, ale určitě i jedna z nejlepších tuzemských restaurací vůbec! Jde o příbuzensky vlastněný a vedený podnik sídlící v architektonicky moderní a technologicky i technicky chytré budově postavené u travnatého letiště po malá letadla.

Obsluha sice zdejší kuchyni občas politicky korektně popisuje jako italskou s českými kořeny, nechme ale nyní tak módní gastronomické vlastenectví klidně stranou. Před otevřením MG restaurace Grusz vařil v pražském Aromi, michelinským Bibem oceněném podniku, který patří do italského impéria Riccarda Lucqueho, a i jeho současná domovská restaurace je velmi italská. Italská jsou tu jídla, vína, styl i pocit z restaurace. Což je samozřejmě velký kompliment. V gastronomickém požitkářství Italy netrumfnou ani pokrytečtí Francouzi, stále větší milovníci amerických fast foodů.

Přijel jsem do MG restaurace v první letošní skutečně letní den a nejen kvůli tomu se sem budu rád vracet. Máloco totiž trumfne posezení a také velkolepé hodování na zdejší terase, zatímco na zelené travnaté ploše buď sledujete elegantní letadla, nebo do ní jen tak b ezcílně koukáte. Součástí restaurační budovy je i malý hotýlek se čtyřmi apartmány v prvním patře – a ne náhodou. Italské jídlo není pravé italské jídlo bez italského vína – a úplně nejlíp bez hodně italského vína.

A protože do MG restaurace nejezdí MHD, ale buď se sem soukromě létá, nebo jezdí autem, budete po jídle zřejmě muset řešit alkohol. V tom případě tu můžete přespat, anebo vás domů klidně dopraví i letadlem.

Ale zpět k jídlu. Můžete si samozřejmě vybrat z a la carte menu nebo si sestavit vlastní degustační. To bych také určitě doporučil: je totiž škoda neochutnat tady víc jídel, když už sem jedete. Degustace začíná na čtyřech chodech za 920 korun, můžete ale sníst i 11 chodů.

Já začal výborným proseccem a křupavou, současně ale šťavnatou smaženou krevetou se zázvorovou omáčkou a příjemně osvěživým listovým salátem a poté hovězím tatarákem s černým lanýžem a mandlovým krémem. Ten zde dělají ne z rumpsteaku, jak bývá zvykem, ale z květové špičky a určitě jde o jeden z nejlepších hovězích tataráků, co jsem kdy jedl – a že jsem fanatik. Elegantní špalek masa zakápnutý olivovým olejem voní lanýžem už na dálku a tuzemské hovězí je vláčné a delikátní, zatímco mandlový krém celý předkrm ještě zjemní.

A stejně tak i severoitalské Rulandské bílé, které jednotlivé ingredience nepřebije, ale naopak maximálně ještě zvýrazní. Obsluha mě nicméně zaskočila, když i mladý Pinot Bianco z lahve rozlévala pomocí jehly Coravin, obvykle používané k rozlévání dražších archivních vín. Pod názvem Coravin totiž v menu prodávají i obyčejnější a mladší vína a upřímně, kdo chce pomocí drahého sytému pít mladé Rulandské modré z kutnohorských Vinných sklepů? Nabídka Coravin navíc začíná kolem 140 korun za skleničku, pak ale následuje dlouhé prázdno a znovu pokračuje až na cenách 500 korun a výš. Jde však o jedinou výtku jinak výbornému podniku a obsluha mě ujistila, že už plánuje nápravu.

Grilovaná treska s fazolemi, brokolicí, kapustou a jeruzalémskými artyčoky byla tak křehká, že se téměř rozpadla ještě před pusou, což myslím jako kompliment. Navíc chuťově hrála všemi šťávami, které do jídla pustí jednotlivé suroviny, přesně jak to má být. Pečené selátko s bramborovou kaší a hořčičným krémem si nesmíte nechat ujít, pokud zrovna bude na menu, je delikátní. Lehce štiplavý chuťový kontrast jídlu dodává i římský kmín, takže po jedné sklence Pinotu Nero z Alto Adige určitě budete chtít i druhou sklenku.

MG restaurace ? Bezděčín 136, Mladá Boleslav ? t: 381 679 955 ? e: info@mg-restaurace.com ? www.mg-restaurace.com ? šéfkuchař: Miroslav Grusz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o superhrubé mzdě?
Polil vás v hospodě číšník? Kdo to zaplatí?
Návod, jak zatočit s neplatiči alimentů
Jak se vám zvýší splátka hypotéky při refinancování?
8 mýtů, kterým při placení sociálního pojištění nevěřte
Auta
Člověk převlečený za sedadlo? Ano, i to je při vývoji…
Toyota má nový program na úpravu svých vozů. Sportovní může být třeba i Prius
Estonská elektrická tříkolka je pořádné retro. A baterii si odnesete v kufru
Galerie: Williams se nevěnuje jen Formuli 1. Staví i auta a nyní slaví 40 let
Giannini 350GP je Fiat 500 po obří dávce steroidů. Prohlédněte si tento speciál v akci
Technologie
Osmijádrové Intely na příští rok by stále mohly být 14nm, založené na Coffee Lake
E-shop Lidlu odstartoval. Láká na bezplatnou dopravu a 90denní lhůtu pro vrácení zboží
Lara Croft opět míří do kin. Podívejte se na první ukázku nového Tomb Raidera
Vivaldi vyšel v nové verzi. Zlepšuje prohlížeč obrázků a správce stahování
Malá dávka oprav a možnost pokračovat ve čtení článků na počítači [Windows Insider]
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít