Malé palírny lákají: kupujte od výrobce

01. října 2012, 00:00 - (krl)
01. října 2012, 00:00

Kauza metanol

Žádné kanystry ani přidávání průmyslového lihu, zpracováváme pouze ovoce z vlastních sadů nebo od osvědčených drobných pěstitelů.

Třeba takto nyní lákají některé malé palírny na své ovocné destiláty. Tvrdí, že i ony doplácejí na současnou situaci vyvolanou metanolovou aférou.

„Kauza i její řešení se nás týká, přestože vyrábíme čistě přírodní produkt. To znamená, že nepřimícháváme do vlastních pálenek ani likérů žádný líh,“ zdůrazňuje šéf Bohdanečské palírny a moštárny Jan Kadlec. Za svou jedenáctiletou historii podle něj palírna nekoupila jediný litr etanolu, natož metanolu, přestože by to výrazně zlevnilo konečný produkt.

Kadlec vidí problém v tom, že úředníci kontrolují pouze oficiální výrobce, a to poměrně přísně. „Jenže problém s metylalkoholem vznikl u černých míchačů lihu a trestí vyrábějících za co nejnižší ceny alkohol z podřadných surovin, navíc samozřejmě nezdaněný,“ dodává. V Bohdanečské palírně, která provozuje ovocný lihovar, pěstitelské pálení a moštárnu, se za rok vyrobí deset tisíc litrů destilátů s certifikátem Kosher. Palírna je jednou z hlavních aktivit společnosti Zelená Bohdaneč, kterou vlastní rodina Jana Mičánka. Stejně jako přední výrobci lihovin i malé legální palírny vidí za celou metanolovou kauzou selhání státu a jeho kontrolních orgánů. A poukazují na to, že v jiných případech je dozor státu nad bezpečností lihovin naopak přemrštěně nadstandardní.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno udělala rozruch kolem ovocných destilátů, které měly obsahovat nebezpečný ethylkarbamát. Mezi proviněnými jsme byli i my,“ připomíná Martin Žufánek problém s meruňkovicí od malé rodinné firmy. „Jedna šarže byla označena jako nebezpečná potravina, protože byla vyrobena z ovoce a obsahovala takové množství ethylkarbamátu, které se přirozeně vyskytuje v ovoci,“ namítá majitel rodinné palírny z Boršic u Blatice na Zlínsku. Zdůrazňuje, že zjištěnou hodnotu přitom Evropská unie považuje za bezpečnou. „Ne tak čeští úředníci, kteří celé roky nechávali trh s padělaným alkoholem bez povšimnutí, bez řádných kontrol a bez postihů,“ dodává Žufánek.

Na pranýři potravinářské inspekce se jako nebezpečná potravina ocitla i slivovice z Bohdanče. U obou zmíněných výrobců se jednalo o jednotky litrů a překročení českých norem o desetiny miligramů. Podle norem běžných v EU by byly stejné destiláty v obou případech naprosto vyhovující.

l

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Česko - nová brána japonských investic do EU?
Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci
8 mýtů o zdravotním pojištění
Kolik stojí dítě v první, druhé a třetí třídě
Ceny nemovitostí rostou a hovoří se i o realitní bublině. Je na čase prodat investiční byt?
Auta
Audi radikálně mění číselné značení modelů. Bude v tom…
Opět na scéně. Umělý benzín má zachránit spalovací motory
Opel si připravil pro Frankfurt tři světové premiéry. Překvapením nebude ani jedna
Ferrari Portofino nahrazuje Californii. Má čtyři sedačky a jede 320 km/h
Harley-Davidson drasticky překopal nabídku, Dyna a Softail splynuly v novou řadu
Technologie
Samsung představil Galaxy Note8. Posouvá laťku technické vyspělosti, ale i ceny
Konsolidujte těžbu! Asus vyrobil pro kryptokopy monstrózní desku s 19 sloty PCI Express
Budoucí mobily budou mít vzadu hned tři velké objektivy
Zoner Photo Studio bylo příliš levné, proto tvůrci u verze X zavedli předplatné
Internet si při zatmění Slunce ulevil. Američané vyšli ven a koukali na oblohu
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít