Malé palírny lákají: kupujte od výrobce

01. října 2012, 00:00 - (krl)
01. října 2012, 00:00

Kauza metanol

Žádné kanystry ani přidávání průmyslového lihu, zpracováváme pouze ovoce z vlastních sadů nebo od osvědčených drobných pěstitelů.

Třeba takto nyní lákají některé malé palírny na své ovocné destiláty. Tvrdí, že i ony doplácejí na současnou situaci vyvolanou metanolovou aférou.

„Kauza i její řešení se nás týká, přestože vyrábíme čistě přírodní produkt. To znamená, že nepřimícháváme do vlastních pálenek ani likérů žádný líh,“ zdůrazňuje šéf Bohdanečské palírny a moštárny Jan Kadlec. Za svou jedenáctiletou historii podle něj palírna nekoupila jediný litr etanolu, natož metanolu, přestože by to výrazně zlevnilo konečný produkt.

Kadlec vidí problém v tom, že úředníci kontrolují pouze oficiální výrobce, a to poměrně přísně. „Jenže problém s metylalkoholem vznikl u černých míchačů lihu a trestí vyrábějících za co nejnižší ceny alkohol z podřadných surovin, navíc samozřejmě nezdaněný,“ dodává. V Bohdanečské palírně, která provozuje ovocný lihovar, pěstitelské pálení a moštárnu, se za rok vyrobí deset tisíc litrů destilátů s certifikátem Kosher. Palírna je jednou z hlavních aktivit společnosti Zelená Bohdaneč, kterou vlastní rodina Jana Mičánka. Stejně jako přední výrobci lihovin i malé legální palírny vidí za celou metanolovou kauzou selhání státu a jeho kontrolních orgánů. A poukazují na to, že v jiných případech je dozor státu nad bezpečností lihovin naopak přemrštěně nadstandardní.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno udělala rozruch kolem ovocných destilátů, které měly obsahovat nebezpečný ethylkarbamát. Mezi proviněnými jsme byli i my,“ připomíná Martin Žufánek problém s meruňkovicí od malé rodinné firmy. „Jedna šarže byla označena jako nebezpečná potravina, protože byla vyrobena z ovoce a obsahovala takové množství ethylkarbamátu, které se přirozeně vyskytuje v ovoci,“ namítá majitel rodinné palírny z Boršic u Blatice na Zlínsku. Zdůrazňuje, že zjištěnou hodnotu přitom Evropská unie považuje za bezpečnou. „Ne tak čeští úředníci, kteří celé roky nechávali trh s padělaným alkoholem bez povšimnutí, bez řádných kontrol a bez postihů,“ dodává Žufánek.

Na pranýři potravinářské inspekce se jako nebezpečná potravina ocitla i slivovice z Bohdanče. U obou zmíněných výrobců se jednalo o jednotky litrů a překročení českých norem o desetiny miligramů. Podle norem běžných v EU by byly stejné destiláty v obou případech naprosto vyhovující.

l

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče