Malé palírny lákají: kupujte od výrobce

01. října 2012, 00:00 - (krl)
01. října 2012, 00:00

Kauza metanol

Žádné kanystry ani přidávání průmyslového lihu, zpracováváme pouze ovoce z vlastních sadů nebo od osvědčených drobných pěstitelů.

Třeba takto nyní lákají některé malé palírny na své ovocné destiláty. Tvrdí, že i ony doplácejí na současnou situaci vyvolanou metanolovou aférou.

„Kauza i její řešení se nás týká, přestože vyrábíme čistě přírodní produkt. To znamená, že nepřimícháváme do vlastních pálenek ani likérů žádný líh,“ zdůrazňuje šéf Bohdanečské palírny a moštárny Jan Kadlec. Za svou jedenáctiletou historii podle něj palírna nekoupila jediný litr etanolu, natož metanolu, přestože by to výrazně zlevnilo konečný produkt.

Kadlec vidí problém v tom, že úředníci kontrolují pouze oficiální výrobce, a to poměrně přísně. „Jenže problém s metylalkoholem vznikl u černých míchačů lihu a trestí vyrábějících za co nejnižší ceny alkohol z podřadných surovin, navíc samozřejmě nezdaněný,“ dodává. V Bohdanečské palírně, která provozuje ovocný lihovar, pěstitelské pálení a moštárnu, se za rok vyrobí deset tisíc litrů destilátů s certifikátem Kosher. Palírna je jednou z hlavních aktivit společnosti Zelená Bohdaneč, kterou vlastní rodina Jana Mičánka. Stejně jako přední výrobci lihovin i malé legální palírny vidí za celou metanolovou kauzou selhání státu a jeho kontrolních orgánů. A poukazují na to, že v jiných případech je dozor státu nad bezpečností lihovin naopak přemrštěně nadstandardní.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno udělala rozruch kolem ovocných destilátů, které měly obsahovat nebezpečný ethylkarbamát. Mezi proviněnými jsme byli i my,“ připomíná Martin Žufánek problém s meruňkovicí od malé rodinné firmy. „Jedna šarže byla označena jako nebezpečná potravina, protože byla vyrobena z ovoce a obsahovala takové množství ethylkarbamátu, které se přirozeně vyskytuje v ovoci,“ namítá majitel rodinné palírny z Boršic u Blatice na Zlínsku. Zdůrazňuje, že zjištěnou hodnotu přitom Evropská unie považuje za bezpečnou. „Ne tak čeští úředníci, kteří celé roky nechávali trh s padělaným alkoholem bez povšimnutí, bez řádných kontrol a bez postihů,“ dodává Žufánek.

Na pranýři potravinářské inspekce se jako nebezpečná potravina ocitla i slivovice z Bohdanče. U obou zmíněných výrobců se jednalo o jednotky litrů a překročení českých norem o desetiny miligramů. Podle norem běžných v EU by byly stejné destiláty v obou případech naprosto vyhovující.

l

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Poroste rychleji USA nebo eurozóna? MMF upravil předpovědi
Která země má nejdražší tarify ve střední Evropě? ČR nebo Polsko?
Co je dobré vědět o základní daňové slevě?
Co je dobré vědět o exekucích? 2. díl: dědictví, společné jmění manželů a rozvod
Jaké je zadlužení českých domácností?
Auta
Subaru WRX STI proletělo Nürburgring téměř stejně rychle…
Mazda poprvé ukázala nový crossover CX-8. Bude to vlajková loď pro Japonsko
Bentley Continental GT Galene Edition je silniční jachta pro 30 movitých zákazníků
Suzuki Swift Sport nové generace se ukazuje na prvním obrázku. Atmosféra je minulostí
Jaguar XJR575: Nejrychlejší verze modelu XJ v historii zvládne až 300 km/h
Technologie
Malování zastřeleno nebude. Microsoft ho „uklidí“ do Windows Storu
Intel nový ovladač pro SoC Cloverview nevydá. Jak to bude s podporou Windows 10?
Vodní chlazení pro M.2 SSD. PCIe karty Alphacool chladí pasivem nebo vodním blokem
Threadrippery budou nakonec bez chladiče. Možná jich nebude dost a další informace
Opera 48 developer přidává snímání webů. Nezvládne ale vyfotit celou stránku
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít